Ion Creanga

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5443

Voteaza & Distribuie

Descriere

Introdus in societatea Junimea de catre Mihai Eminescu, cel mai bun prieten al sau, Ion Creanga este un povestitor prin excelenta. Opera sa capitala, Amintiri din copilarie este lucrarea care ii incoroneaza viata. Ion Creanga a murit in acelasi an ca si Mihai Eminescu (1889), in noaptea de Anul Nou.

Intr-un anumit mod este un scriitor ermetic, explicandu-se numai prin el insusi. Criticii s-a exprimat destul de retinut cu privire la Ion Creanga, de multe ori in mod gresit sau minimizandu-i contributia. Povestile lui sunt universale, autorul filtrand prin subiectivitatea proprie un mod caracteristic de a povesti. O proza se naste, indiferent de orice model extern. Opera sa este o comoara de spiritualitate populara romaneasca, intr-un moment in care risca sa-si traiasca sfarsitul odata cu inceputurile civilizatiei moderne.

Povestile lui Creanga, creatii culte, prezinta lumea satului si respecta modelele povestilor populare, cu infruntarea dintre bine si rau. Fantasticul este tratat intr-o maniera realista, sau mai degraba, cu o atitudine moderata, rezonabila. Autorul descrie un colectiv echilibrat, din care lipsesc teroarea si misterul, pentru a le fi familiar oamenilor de rand. Jovialitatea si umorul bun ajuta fantasticul sa coboare pe pamant. Eroii parcurg o traiectorie simbolica naturala intr-un spatiu temportal ciclic, reversibil.

Umor, omniprezent, ar putea fi rezumat in expresiile "a face haz de necaz" si „cine rade la urma, rade mai bine".

Amintirile din copilarie, opera a maturitatii lui Creanga, trebuie citite ca un roman. Autorul descrie aici o copilarie ideala, in care ludicul si jocul sunt caracteristicile esentiale ale acestei lumi simple si elementare. Cu nostalgia pentru varsta fericita a jocurilor, evocarea este scurta si concentrata. Fiecare capitol incepe trist si se incheie intr-un registru jovial, caracteristic autorului. Lumea careia ii reda viata este fermecatoare, dar in acelasi timp dura. Roman al copilului universal, opera se caracterizeaza prin registrul sau eroic si prin buna dispozitie cu care sunt evocate evenimentele placute, dar si cele neplacute. Se poate spune ca nu exista amintiri neplacute, din moment ce ele apar transfigurate de nostalgia pentru copilarie ca o utopie morala.

Amintiri din copilarie respira o atmosfera paradisiaca, avandu-si izvorul in natura luminoasa si inalterabila a omului simplu. Artist genial de factura populara cu o intuitie a unor stiluri amestecate, Ion Creanga este un clasic al literaturii romane.