Tim Burton

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3084

Voteaza & Distribuie

Descriere

TIM BURTON, regia


In 2005, Tim Burton a regizat aventura fantastica „Charlie and the Chocolate Factory”, cu Johnny Depp si Freddie Highmore. Bazata pe scrierea lui Roald Dahl, filmul a obtinut un succes rasunator de casa si din partea criticii, continuand si acum sa delecteze publicul de pretutindeni. In acelasi an produsese si regizase comedia neagra de animatie „Corpse Bride”, in care a folosit vocile inconfundabile ale lui Johnny Depp si Helena Bonham Carter.

Filmul anterior acestora a fost „Big Fish”, in care au jucat Ewan McGregor, Albert Finney, Jessica Lange si Billy Crudup.

Inainte de „Big Fish”, Burton a asigurat regia remake-ului „Planet of the Apes”, film care l-a adus in colaborare cu Richard D. Zanuck. Remake-ul lui Burton, in care au jucat Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan si Kris Kristofferson a fost hit-ul de box office al verii anului 2001.

Toate filmele lui Tim Burton sunt renumite pentru lumea detaliata si imaginativa pe care o creeaza regizorul in jurul povestirii. Creativitatea sa e ilustrata si de filmele: „Pee-wee’s Big Adventure”, „Beetlejuice”, „Batman”, „Edward Scissorhands”, „Batman Returns”, „Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas”, „Ed Wood”, „Mars Attacks!” si „Sleepy Hollow”.

In 1989, Burton a regizat blockbuster-ul „Batman”, in care au jucat staruri ca Jack Nicholson, Michael Keaton si Kim Basinger. Dupa triumful acestui film, Asociatia Nationala a Patronatelor din Teatru (NATO) i-a conferit lui Burton titlul de regizorul anului. Filmul sau a mai obtinut si premiul Academiei de Film pentru cea mai buna regie artistica.

Edward Scissorhands”, cu Johnny Depp, Wiona Ryder si Diane Wiest, a fost la randul sau, unul dintre cele mai mari hituri ale sezonului de iarna din 1990, fiind apreciat pentru viziunea sa originala si atmosfera sa de basm. In 1992, Burton a explorat inca o data lumea intunecata din Gotham City, in filmul „Batman Returns”, filmul cu cele mai mari incasari ale anului, in care au jucat Michelle Pfeiffer, in rolul formidabilei Catwoman si Danny DeVito, in rolul pinguinului.

Burton a produs si regizat „Mars Attacks!”, o comedie stiintifico-fantastica, inspirata de originalele card-uri comerciale Topps, in care a jucat o pleiada de 20 de actori celebri, inclusiv Jack Nicholson, Glenn Close, Danny DeVito si Annette Bening.

In 1999, Burton a regizat „Sleepy Hollow”, film inspirat de povestea lui Washington Irving, avandu-i pe generic pe Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson si Michael Gambon. Filmul a fost nominalizat la trei premii ale Academiei, inclusiv pentru costume si imagine si a castigat Oscarul pentru cea mai buna regie artistica.