Inventia hartiei

Inventia hartiei

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8027

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu toate ca inventia hartiei este atribuita chinezilor, inca din anul 105, istoria hartiei poate fi urmarita pana in anul 3,000 i.Hr., cand era folosita in forma primara de catre egipteni. Definitia hartiei spune ca hartia este un material fabricat din celuloza, care este derivata din diferite tipuri de iarba sau lemn. Interesant insa este faptul ca termenul de "hartie" este derivat din "cyperus papyrus", planta care era folosita in Egiptul Antic pentru a fabrica papirus, forma bruta de hartie.
Papirus
Papirusul in Egipt
In anul 3,000 i.Hr., egiptenii foloseau papirusul, Cyperus papyrus, o planta erbacee, perena, ce crestea de-a lungul malurilor Nilului, pentru a fabrica un material de scris, pe care ei l-au denumit papirus. Aceasta specie de stuf era prima data inmuiata in apa, apoi presata sau "batuta" cu anumite substante pentru a o face plata. Foaia plata si subtire era apoi uscata la soare, iar apoi folosita ca si material de scris. Egiptenii exportau acest papirus in alte parti, precum Roma sau Grecia. Excavatii arheologice in numeroase locuri din lume, incluzand America de Sud, au scos la iveala procese similare de fabricare a hartiei, in jurul anului 2. La un moment dat, cererea pentru acest material a crescut si din aceasta cauza, un nou material de scris, facut din piele de animal (oaie, capra sau vitel), a fost introdus pentru a inlocui papirusul.
Inventia hartiei in China
Urmatorul pas in istoria hartiei a venit in anul 105 cand chinezii au inceput sa faca hartie in timpul dinastiei Han. Creditul pentru inventarea hartiei i-a fost dat lui Cai Lun, un eunuc chinez de la curtea imperiului Hun. Lun a folosit carpe vechi, lemn de dud, ciorapi si canepa pentru a face o foaie de hartie. Fabricarea hartiei a fost una din cele 4 mari inventii ale Chinei antice, celelalte fiind: compasul, praful de pusca si imprimarea. Cu trecerea timpului, chinezii au facut cateva schimbari in procesul producerii, precum si in ceea ce priveste produsul. Au inceput sa acopere hartia cu vopsea pentru a o face mai durabila si a o proteja de insecte, iar carpele au fost inlocuite cu bambus, care s-a dovedit a fi o optiune mult mai buna.
Raspandirea hartiei in Asia
In anul 604, fabricarea hartiei a inceput sa se raspandeasca in restul lumii, Coreea fiind prima tara ce a fabricat-o dupa China. In 610, tehnica fabricarii s-a raspandit si in tara vecina, Japonia, atunci cand un calugar coreean, Don-cho, a migrat aici. Japonezii au adaugat propriile inovatii, fabricand hartia din fibre de mure si planta kozo. Pana in 645, tehnica a ajuns in Tibet, de unde s-a raspandit si in India. Chinezii, inventatorii hartiei, au incercat sa opreasca raspandirea tehnicii de fabricare pentru a pastra monopolul. In acelasi timp, anul 704 a marcat inceputul imprimarii in lemn in China, astfel a aparut primul ziar printat din lume.
Raspandirea hartiei in Orientul Mijlociu si Europa
In anul 751, dupa infrangerea armatei chineze, in batalia de la Talas, prizonierii chinezi au impartasit secretul fabricarii hartiei arabilor. Aceasta a dus la crearea unei industrii de fabricare a hartiei in Orientul Mijlociu, ce a inceput in Bagdad in 793. Arabii, la randul lor, au incercat sa preia monopolul si sa impiedice raspandirea in alte parti ale lumii. Tehnica producerii hartiei a ajuns in Egipt, in secolul 10, de unde incepuse in forma bruta. Pana in 1,150, spaniolii au adus tehnica in Europa. Acest secol a marcat si inceputul folosirii hartiei la impachetare.
Marele pas in istoria fabricarii hartiei a fost facut in secolul 19, cand s-a introdus pasta de lemn in fabricare. Cu toate ca initial hartia era un lucru scump, o data cu introducerea pastei de lemn, a fabricilor si a diferitelor tipuri de hartie, costul ei a scazut in mod surprinzator. Introducerea banilor din hartie, a pungilor de hartie, a farfuriilor din hartie, a facut din aceasta o comodiatate, fara de care ne-ar fi greu sa traim.