Asia Fest 2017 - campionii mondiali Kendama se întâlnesc la Romexpo, cu vedetele Cosplay-ului japonez și cu opera chineză

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriBucuresti, China, Romania
Ultima actualizareLuni 27 noiembrie 2017
Vizualizari1383

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cea de-a V-a ediție Asia Fest, care are loc în perioada 24 - 26 noiembrie 2017 la Romexpo (pavilionul C3), este dedicată culturii și tradițiilor Chinei și aduce publicului bucureștean trei zile de spectacole cu muzică și dansuri specifice, bucătărie tradițională asiatică, ateliere, expoziții și multe surprize. Intrarea este 5 lei, iar copiii sub 12 ani au acces gratuit. Festivalul este deschis vineri, între orele 13.00-20.00, iar sâmbătă și duminică, între orele 10.00- 20.00.

Ediția acestui an va găzdui, pe 25 noiembrie, între orele 17.00 și 19.00, finala concursului Ziua Națională Depozitul Kendama, a cărui etapă preliminară a avut loc în data de 18 noiembrie în mai multe orașe din țară. În finala ZNDK au intrat automat câștigătorii din fiecare oraș. Finala va fi jurizată de Bryson Lee, Max Norcross și Oase. Vor fi prezenți și Alpha, Sweets Pro Team România și DKIPA. Pe 26 noiembrie, tot în cadrul Asia Fest, se va organiza un concurs de Kendama pentru amatori.

Bryson Lee, originar din Insula Oahu, Hawaii, și-a câștigat locul într-o echipă Sweets Kendamas în vara anului 2015, în urma unui concurs de sponsorizări online. Acesta a reușit să depășească numărul record de puncte la campionatul mondial din 2016, ceea ce i-a adus locul 1 mondial. În 2017 a reușit să se claseze pe locul 2 la campionatul mondial. Competiția națională este organizată de DEPOZITUL KENDAMA în parteneriat cu Asia Fest.

DEPOZITUL KENDAMA a reușit să aducă în țară cele mai cunoscute branduri de kendama din lume, printre care SweetsKendamas, KendamaUSA, Grain Theory, Sol Kendama, Kendama Israel etc. și a deschis primul magazin din România care vinde exclusiv kendame. Trofeul oferit, în cadrul ceremoniei de la Romexpo, câștigătorului Finalei ZNDK este realizat de Kazuma Iwata, cel care confecționează kendamele Mugen Musou - cel mai autentic brand de kendame japoneze, realizate manual. Kazuma este și autorul trofeului de la Campionatul Mondial de Kendama, organizat anual în Japonia. Pentru realizarea bilei (tama) din trofeu este folosit aur de 24 K, iar pe Sarado se găsesc culorile roșu, galben și albastru.

Concursul Cosplay, o tradiție

De asemenea, deja cunoscut de publicul amator, în acest an va avea loc, din nou, concursul Cosplay - 26 noiembrie, orele 14.00- 15.00. Printre invitații surpriză care vor juriza se află și Pugoffka din Ucraina, fotograf și cosplayer. Povestea ei ca fotograf de cosplay a început cu opt ani în urmă, odată cu prietenia cu un cosplayer. De atunci, fotografia de cosplay a devenit pasiunea vieții ei, făcând sute de foto-seturi în acești ani. După o vreme a devenit și cosplayer, momentan dezvoltându-și talentele în croitorie și făcându-și propriile costume. Al doilea cosplayer care va juriza concursul este MyReality Cosplay, artist celebru din Ucraina, LARPist și cosplayer cu o pasiune uriașă pentru costumele care implică armuri complexe, unde fiecare detaliu este conceput la milimetru. Costumul său de Inquisitor din universul Warhammer 40.000 i-a adus premii la multe evenimente, iar unul dintre ele este premiul ”Best Armor Award”, câștigat anul acesta la CosplayGen Awards, competiție mondială de cosplay, a cărei finală a avut loc în cadrul JapAniManga Night la Davos, Elveția.

Momente artistice și ateliere

În premieră, anul acesta Asia Fest aduce, în parteneriat cu Institutul Confucius București, un ansamblu formidabil de 12 cântăreți chinezi de muzică clasică. Liderul ansamblului, Sun Lu, secretar al Youth League Committee, de profesie pianist, lucrează în China, în cadrul University of Political Science and Law și predă cursuri de chineză și muzică clasică străină. Toți cei 12 cântăreți aparțin grupului vocal al Universității de Stiințe Politice și Drept din China și au participat la nenumărate festivaluri și concursuri organizate în China. Ansamblul va performa vineri, 24 noiembrie, și sâmbătă, 25 noiembrie, între orele 13.00 și 14.00.

Asociația culturală Sarang Hangug va promova cultura coreeană prin momente artistice de excepție (recital K-Pop, recital muzică trot, Flashmob Dokdo) și workshop-uri interesante - atelier de caligrafie coreeană pe evantaie, decorat lampioane cu flori de cireș și origami. Asia Fest va găzdui, în premieră, și Aleea Artiștilor, o zonă dedicată artiștilor cu lucrări fanart sau concepte originale. Aleea Artiștilor este un eveniment în sine, care întregește festivalul. Din program nu vor lipsi: Dansul leului din spectacolul Drumul Mătăsii, Taiji cu evantaie și cu săbii, Taiji fără arme și dans cu evantaie, recitare de poezii, dans și muzică chinezească, proiecție de fotografii și filme chinezești și multe alte surprize. Programul complet al festivalului îl găsiți pe http://www.asiafest.eu/category/news/.

De asemenea, în cadrul Asia Fest vor avea loc tombole pentru public, premiile constând în produse tradiționale asiatice.

Demonstrații culinare și rețete pe toate gusturile

În cadrul Asia Fest veți putea degusta preparate japoneze gustoase à la Chef Tiberiu Punkosti, de la Roka Events. Tiberiu Punkosti a fost atras de mic de tainele alchimiei culinare, mai cu seamă de tainele bucătariei orientale și în special a celei japoneze. El va găti, în cadrul festivalului, ramen, hashimaki (pizza japoneză), taco în stil japonez cu kimchi și carne sau vegetariene și, evident, sushi. Demonstrații culinare vor mai face: chef Merhzad Moghazehi, care va găti vineri, între orele 16.00 și 17.00, pui cu bambus (www.retetedetop.ro), chef John Menumorut, care va găti sâmbătă, între orele 14.00 și 15.00, rețete tradiționale chinezești (Blue Dragon), și duminică, între orele 13.00 și 14.00, rețete Thai (Blue Dragon) și chef Robert Petrescu, care va prepara pentru public sandwich negru japonez (duminică, între orele 17.00 și 18.00). La Asia Fest vor mai fi prezenți Chef Habibi, ale cărui rețete se caracterizează prin combinarea gusturilor arăbești cu altele inedite, precum cele franțuzești, asiatice sau chiar americane, și Bao Van, care va pregăti un produs taiwanez numit bao.

Restaurantul Harbin se alătură și el celei de-a V-a ediții Asia Fest cu preparate speciale. Meniul ales special pentru eveniment constă în pachețele de primăvară, pui shanghai, colțunași, Chao mi fen, orez cu legume, vită cu legume și tort de bezea cu înghețată prăjită. My Sushi, cea mai mare fabrică de sushi din România, va participa la Asia Fest cu un meniu complex, menit să satisfacă gusturile tuturor persoanelor amatoare de mâncare japoneză tradițională.

Și să nu uităm desertul: și anul acesta înghețata thailandeză iRolls va fi prezentă la Asia Fest. Datorită tehnicii de congelare distincte, pe o plită din oțel care este răcită până la o temperatură de -25 de grade, înghețata este amestecată, întinsă și strânsă în formă unor rulouri. Prin amestecarea și agitarea ei în mod continuu în “tigaia” rece, se creează o cremă ce îngheață rapid în doar 5-10 secunde. Acest desert asiatic frecvent întâlnit în Tailanda este preparat cu ingrediente proaspete, precum fructe de sezon sau dulciurile dumneavoastră preferate. Tot la capitolul desert, Delicii Tradiționale ne aduc și anul acesta la Asia Fest dulciuri și alte bunătăți specifice din țări precum Turcia și Liban. Îi veți găsi în trei locuri: un stand la care vor pregăti Gozleme, o plăcintă cu brânză specifică Turciei, un stand unde vor găti un desert surpriză specific Asiei și nelipsitul stand cu dulciuri, ciocolată de casă, baclavale și alte delicii.

Despre arta cafelei turcești și creații artistice de tradiție aflăm de la Centrul turc Yunus Emre, care va prezenta demonstraţii de preparare a ceaiului şi cafelei turcești, modul în care se servesc, preparate ale bucătăriei turcești care se servesc alături de ceai și cafea, ateliere de “EBRU”(pictură pe apă).

La capitolul băuturi, pentru prima dată în România, producătorul japonez CHOYA aduce la Asia Fest o gamă variată de produse: de la celebrul SAKE la pretențioasele delicatese Choya Yuzu, Choya Extra years, Choya Extra Shiso, Choya Royal Honey, The Choya Single Year și The Choya Aged 3 Years.

Despre Asia Fest

Organizat anual de Media Events (www.media-events.ro), Asia Fest este primul festival din România dedicat promovării valorilor culturale ale continentului asiatic. Culturile țărilor asiatice au fost dintotdeauna un mister pentru europeni, iar în România, în ultimii ani, s-a dezvoltat o atracţie specială faţă de ţări precum Japonia, China, Turcia, India sau Coreea de Sud. Asia Fest este conceput ca un dialog cultural, un mix compus atât din spectacole, prezentări și workshop-uri culturale, cât și din produse culinare, toate din țări precum Japonia, China, Coreea de Sud, Vietnam, Mongolia, Thailanda, Indonezia, Malaezia, Burma, Filipine, India, Pakistan, Bangladesh, Azerbaidjan, Kazakhstan și Turcia. Pentru mai multe informații, accesați www.asiafest.eu.