Interes în creștere pentru piața de capital din partea companiilor IT din România

Interes în creștere pentru piața de capital din partea companiilor IT din România

Detalii

CategoriiEconomie, IT
Tagurisoftware
Ultima actualizareJoi 28 octombrie 2021
Vizualizari97

Voteaza & Distribuie

Descriere

Doar 12 din cele aproape 400 de companii românești și străine listate la Bursa de Valori București (BVB) sunt companii din industria IT&C, iar dintre acestea doar două fac parte din piața principală de tranzacționare. O companie majoră din industria software development, AROBS Transilvania Software a anunțat de curând demararea procedurilor de listare pe piața AeRO a BVB, fiind cea mai mare companie de IT din România care intra pe bursă. AROBS livrează soluții personalizate, la nivel global, pentru companii din industrii precum turism & ospitalitate, automotive, fintech, sau chiar industria healthcare, și nu numai. Portofoliul companiei este unul diversificat, atât în zona de produse cât și în cea de servicii.

Un alt record a fost înscris, imediat după anunțul oficial, tot de clujenii de la AROBS, care au încheiat, în decurs de o zi, cel mai mare plasament privat din istoria BVB, aproximativ 15 milioane de Euro. Oferta s-a închis cu rapiditate, avînd loc o suprasubscriere de 2,82 la sută, investitorii plasând ordine în valoare totală de 209,7 milioane RON. Scopul capitalului obținut vizează achiziționarea altor companii din domeniul IT – servicii software, soluții de management de flotă, precum și pentru optimizarea afacerilor, atât românești cât și internaționale. Toate aceste demersuri contribuind la creșterea companiei, dar totodată și consolidarea poziției acesteia pe piețele în care activează.

Piața de capital din România este pe un trend ascendent, specialiștii vorbesc de un vârf de activitate începând cu primăvara anului 2021. În plus, oficialii BVB au anunțat în septembrie un nou record: valoarea companiilor listate la bursa românească a ajuns la cel mai mare nivel din istorie. Bursa de Valori București a fost înființată acum 140 de ani, și a fost afectată de evenimentele sociale și politice importante ale vremii. După căderea comunismului, BVB s-a reînființat în 1995, în luna aprilie, iar prima tranzacție a avut loic câteva luni mai târziu, în noiembrie 1995.

Companiile listate la BVB sunt împărțite în două categorii, după dimensiune, vechime și acțiuni distribuite public: Piața Reglementată și Piața AeRO. AeRO există din 2015, ca și Sistem Alternativ de Tranzactionare al BVB, fiind considerată zona de antrenament pentru piața principală.