În ce situații ar putea fi necesară o obturație de canal și ce presupune aceasta?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguristomatologie
Ultima actualizareMiercuri 20 decembrie 2023
Vizualizari563

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ai dureri severe de dinți de fiecare dată când încerci să mănânci? Te confrunți cu sensibilitate dentară? Gingiile tale sunt umflate și dureroase?[1] Toate acestea sunt semne ce arată că ai putea avea nevoie de o obturație de canal. De ce este ea necesară și ce presupune vei descoperi în rândurile de mai jos.

Ce este obturația de canal?


Obturația de canal este o procedură stomatologică la care se apelează atunci când este necesară tratarea canalului radicular al unui dinte ce a fost afectat de o infecție sau o inflamație a pulpei dentare. Pulpa dentară este țesutul moale afla în interiorul dintelui, sub smalț și dentină. Ea conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv și se extinde de la coroana dintelui până la vârful rădăcinii sale. Fără pulpa dentară, dintele nu poate crește. Odată ce este pe deplin dezvoltat, poate însă supraviețui și fără ea. Obturația de canal se mai numește și obturație radiculară și este ultima etapă a unui tratament endodontic.[1]

Când este necesară obturația de canal?


Medicul tău stomatolog îți va recomanda o obturație de canal în cazul în care ai un dinte puternic deteriorat și care nu poate fi salvat prin alte metode. Această situație poate apărea atunci când cariile sau fracturile au avansat până la nivelul nervului dintelui, ducând la dureri intense.

Infecția pulpei dentare reprezintă un alt motiv pentru care ar putea fi necesară obturația de canal. Cariile profunde, fracturile sau leziunile dentare pot duce la infecția pulpei, necesitând intervenția pentru a elimina infecția și a preveni răspândirea acesteia.

Necroza pulpară, sau moartea țesutului pulpar, este o altă afecțiune care poate necesita obturația de canal. Aceasta poate surveni ca rezultat al unei infecții severe sau al unui traumatism dentar. În astfel de cazuri, obturația de canal este necesară pentru a înlătura țesutul mort și pentru a preveni complicațiile.

Este posibil să ai nevoie de o obturație de canal dacă te confrunți cu simptome precum:

  • dureri de dinți severe;
  • abcese gingivale;
  • dinți ciobiți sau crăpați;
  • sensibilitate dentară persistentă, chiar și după îndepărtarea stimulului;
  • gingii inflamate;
  • carii profunde.[1]

Dacă observi astfel de simptome, programează-te cât mai repede la un consult stomatologic. Numai un medic poate stabili cauza lor și îți poate spune dacă este indicată o obturație de canal sau ai nevoie de alte tratamente.

Ce presupune obturația de canal?


Această procedură are mai multe etape. Procesul începe cu anestezia dintelui, astfel încât pacientul să nu resimtă disconfort sau durere în timpul tratamentului.

Urmează izolarea dintelui, astfel încât să se evite contaminarea cu bacterii sau alte particule din cavitatea bucală. Cu ajutorul unei freze, medicul stomatolog obține apoi acces către camera radiculară și pulpă, după care curăță canalul radicular pentru a elimina bacteriile și alte impurități.

După ce canalul radicular este curățat și dezinfectat, se umple camera pulpară cu un material de obturație, cum ar fi gutaperca sau un compozit special. Acesta va sigila canalul și va preveni reinfecția.

Dacă este necesar, după efectuarea obturației de canal, dintelui i se poate adăuga o coroană dentară. Aceasta va ajuta la reconstrucția dintelui și îi va oferi un aspect natural.[1]

Rolul obturației de canal este acela de a elimina bacteriile din canalul infectat, a preveni reinfecția dintelui și a salva dintele natural. În lipsa acestei proceduri, infecția din dinte se poate răspândi în alte părți ale corpului și, în unele cazuri, poate pune chiar viața în pericol. Dincolo de acest risc, nu uita că este de preferat ca dinții naturali să fie salvați oricând este posibil. Pe lângă faptul că pot afecta restul dinților, extracția dentară și înlocuirea unui dinte lipsă pot mări semnificativ numărul și costul tratamentelor și procedurilor necesare pentru a te bucura de un zâmbet perfect.

Bibliografie:
  1. „Root Canal Explained”, American Association of Endodontists, 10 Dec. 2021, aae.org/patients/root-canal-treatment/what-is-a-root-canal/root-canal-explained/. Accessed 16 Nov. 2023.