Hepatita B

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3160

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hepatita B ajunge sa faca cca 1 milion de victime anual, complicatiile aceasteia ducand la cele mai intalnite forme de cancer. 75% din cazuri sunt datorate existentei acestui virus.

In ce priveste transmiterea virusului hepatic B in Europa de Est, cea mai frecventa cale este cea directa sau intrafamiliala, contaminata de cele mai multe ori in copilarie. La adulti, cea mai intalnita cale de transmitere este cea sexuala sau prin uzul comun al acelor cu care se injecteaza drogurile.

Hepatita cronica B afecteaza mai ales Europa si Orientul Mijlociu, unde se estimeaza o crestere tot mai mare a celor infectati. Cea mai mare problema e ca majoritatea contaminatilor sunt nediagnosticati si astfel nu sunt tratati, ceea ce duce la marirea costurilor pentru tratarea complicatiilor si cresterea numarului de decedati, cauza fiind cancerul hepatic si ciroza. Conform statisticilor, se pare ca 10 millioane de oameni traiesc cu hepatita cronica B, dintre care doar 10% au fost diagnosticati, iar dintre acestia, doar 10% primesc un tratament.

In Romania, numarul celor infectati cu hepatita cronica B se ridica la 1 milion, ceea ce creste riscul de avansare a bolii. Specialistii sustin ca hepatita cronica B, in lipsa tratamanetului, avanseaza de 3-4 ori mai repede decat hepatita cronica C la ciroza hepatica si cancer hepatic. Declansarea cirozei hepatice prezinta o rata de 6-8% pe an, iar a cancerului hepatic de 2-3% pe an.

Hepatita B este de 100 de ori mai contagioasa decat virusul HIV care provoaca SIDA. Pericolul creste cu cat simptomele specifice sunt mai putine. Pentru a preveni aceasta boala, trebuuie facute teste periodice si vizite la specialisti, pentru ca in prezent, in Romania, exista tratamente care controleaza boala si maresc speranta de vindecare.

Persoanele care cred sau, mai mult, stiu, ca au fost expuse infectiei cu virusul hepatic B, trebuie sa-si sa faca un test specific de sange pentru a depista eventuala contaminare.