Henna

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7933

Voteaza & Distribuie

Descriere

Henna, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Lawsonia Inermis, este o planta folosita inca din antichitate pentru vopsirea parului si a pielii, dar si pentru colorarea panzelor, a lanii si a peilor de animale prelucrate. In prezent, henna este utilizata la vopsirea parului si pentru tatuaje temporare. Numele "henna" provine din arabescul hinna.




Par in nuanta roscata vopsit cu henna


Par in nuanta roscata vopsit cu henna




Intrebuintarile hennei

Henna a fost folosita inca din antichitate pentru vopsirea parului si tatuarea pielii si a unghiilor. In plus, nici materialele din care se confectionau hainele, precum pielea, matasea sau lana, nu au scapat de tratamentele cromatice cu henna. Primele atestari ale vopsirii parului cu henna au fost datate in jurul anului 400 d.Hr. in India, in Roma in timpul Imperiului Roman si in Spania.


In ultima vreme, arta tatuajelor cu henna, precum si vopsirea parului au cunoscut o crestere in popularitate. Aceste obiceiuri ale femeilor de origine araba s-au raspandit in lume si au avut priza la public.




Tatuaje cu henna


Tatuaje cu henna




Henna pentru tatuaje este pregatita sub forma unei paste din pudra de henna, uneori amestecata cu alte substante traditionale, pentru o mai buna aderenta la piele si pentru tatuaje de durata. In functie de tipul pielii si de substantele folosite in pasta de henna, tatuajele pot dura de la cateva zile la cateva saptamani.


In comert, henna in stare bruta se gaseste sub forma de pudra. Pudra are o culoare verzuie si un miros tipic, ierbos. Amestecata cu apa si alte substante, henna este gata de aplicat pe par sau pe piele, oferind tatuaje de culoare rosiatica, respectiv o nuanta roscata si stralucitoare parului. Tatuajele au initial o tenta portocalie ce se inchide in doua-trei zile, pana la un rosu maroniu.




Arta tatuajelor cu henna


Arta tatuajelor cu henna




Vopsirea parului cu henna

Vopsirea parului cu henna ia ceva timp si indemanare, insa beneficiile compenseaza orice alte neajunsuri. Henna pura va colora parul intotdeauna in nuante roscate. In functie de culoarea naturala a parului, roscatul rezultat in urma vopsirii variaza de la aramiu deschis-oranj pana la castaniu foarte inchis. Pentru nuante de saten, brunet sau negru, henna se aplica in amestec cu pudra de indigo.


De asemenea, culoarea finala a parului in urma vopsirii cu henna mai depinde si de alti factori. Un aspect important este acela al vopsirilor anterioare. Daca parul a mai fost supus tratamentelor cu henna, atunci nuanta va fi mai intensa. Daca a fost vopsit chimic, exista riscul ca henna sa nu prinda pe firul de par, sau sa prinda insa culoarea sa nu fie uniforma. In plus, cu cat henna este tinuta mai mult timp pe par, cu atat creste intensitatea culorii.




Pudra de henna


Pudra de henna




Pentru un par mediu, se amesteca cu apa foarte fierbinte doua cutii de henna din comert. Se adauga apoi zeama unei jumatati de lamaie sau o lingura de otet, intrucat aciditatea acestora intensifica culoarea. Pentru alte nuante subtile, puteti adauga si cafea, boia de ardei dulce, ceai negru sau ceai de musetel. La final, o lingura de ulei de maslie in amestec va ajuta la hidratarea firului de par si va preveni uscarea acestuia.


Din pacate, aplicarea pastei pe par este un proces destul de anevoios mai ales pentru neindemanatice sau neexperimentate. Pentru inceput, cel mai bine ar fi ca altcineva sa va ajute, evitand astfel murdarirea incaperii, a hainelor si mai ales risipa de henna. Pasta de henna preparata va avea consistenta zatului de cafea. Spre deosebire de vopseaua chimica clasica sub forma de crema, pasta de henna nu va avea aceeasi aderenta la par, de aceea trebuie aplicata cu indemanare astfel incat sa nu cada ulterior de pe suvitele de par. La final, inveliti parul fie in folie metalica, fie din plastic, pentru a preveni uscarea amestecului si pentru a pastra umiditatea care activeaza culoarea.


Timpul de actiunei al hennei se intinde pe un interval de 3 pana la 5 ore. Pentru o coloratie intensa, se recomanda sa lasati henna sa actioneze timp de 5 ore si sa va asigurati ca amestecul este in permanenta incalzit. Pentru aceasta, puteti folosi un uscator de par. De asemenea, preveniti patarea hainelor si a pielii prin protejarea cu un prosop de sacrificiu sau cu o pelerina din plastic.




Aramiu deschis henna


Aramiu deschis realizat cu henna




Dupa scurgerea celor 5 ore, va puteti pregati pentru spalarea parului. Avand consistenta zatului de cafea, henna are tendinta sa se limpezeasca mai greu din par. Este nevoie de cel putin doua samponari, de un masaj energic pentru a antrena toate granulele de henna si de limpezire temeinica. La final, parul va ramane curat, cu o frumoasa nuanta roscata. Daca observati pete inestetice pe piele, la baza firelor de par, stergeti cu o discheta imbibata in lotiune demachianta sau solutie micelara si veti scapa de ele complet.


Odata vopsit cu henna, parul isi va pastra nuanta timp de cateva saptamani, dupa care va incepe sa se estompeze treptat, insa nu complet.


Atentie!

Cititi cu mare atentie ingredientele listate pe ambalaj. Henna pura va contine numai pudra de Lawsonia Inermis, eventual si Indigofera Argentea (pudra de indigo). Orice alte substante care ajuta la fixarea culorii, precum sodium picramate, nu sunt naturale si pot cauza reactii alergice.


De asemenea, alte substante precum nitrat de argint, carmin sau fenilendiamina sunt periculoase pentru organism si pot produce reactii alergice severe sau inflamatii locale.