Ceaiul de musetel

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriceaiuri
Ultima actualizareDuminica 19 martie 2023
Vizualizari6264

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ceaiul de musetel este un ceai fara cofeina pe baza de plante si o excelenta bautura pentru culcare, fiind consumat pe scara larga in tarile occidentale. Rolul ceaiului de musetel inainte de culcare se datoreaza in mare masura efectului de relaxare usoara: planta actioneaza ca un relaxant usor fara sa aiba efect de sedativ puternic. Mai mult, ceaiul de musetel are nenumarate beneficii pentru sanatate, putine dintre acestea fiind cunoscute. Musetelul nu este doar un ceai popular din plante, ci este, de asemenea, un medicament puternic cu potentialul de a trata sau a preveni o serie de afectiuni, printre care este si diabetul zaharat de tip II.

Ceaiul de musetel este disponibil pe scara larga ca un ceai din plante pure, iar musetelul este si el un ingredient comun in amestecurile de plante, atat ca o planta de baza cat si ca ingredient secundar. Musetelul are o aroma distincta, care este adesea descrisa ca un gust usor de fructe. Ceaiul de poate avea un gust oarecum amar, pentru acest motiv fiind uneori indulcit cu miere.

Beneficiile ceaiului de musetel


1. Relaxare: Beneficiile ceaiului de musetel in termeni de relaxare sunt de mult timp recunoscute, dar numai recent aceste efecte au inceput sa fie studiate si intelese stiintific. Un studiu a comparat ceaiul de musetel cu apa fierbinte (apa potabila calda este cunoscuta pentru usorul efect relaxant), cercetand indicatorii fiziologici de relaxare, inclusiv ritmul cardiac si temperatura pielii, si s-a constatat ca ceaiul de musetel a produs un efect relaxant semnificativ mai puternic decat apa calda, astfel crescand credibilitatea in ce priveste utilizarea acestei plante pentru proprietatile sale relaxante.

2. Scaderea nivelului de zahar din sange si alte beneficii anti-diabetice: Un studiu mai recent a explorat efectul musetelului asupra zaharului din sange, constatandu-se ca acesta scade considerabil nivelul zaharului din sange. Autorii acestui studiu au concluzionat ca ceaiul de musetel ar putea fi benefic pentru persoanele care sufera de diabet de tip II sau pentru persoanele cu un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

3. Alte beneficii si utilizarile medicinale ale musetelului: Ca multe ceaiuri de plante, cel de musetel este cunoscut ca fiind bogat in antioxidanti. Musetelul are, de asemenea, efecte antimicrobiene. Exista dovezi si ale altor beneficii: reducerea colesterolului, tratarea anxietatii, efect antimutagenic (prevenirea mutatiilor genetice). Musetelul poate actiona, de asemenea, ca un antispasmodic (tratarea spasmelor musculare).

Efecte secundare, interactiuni, riscurile si masuri de precautie pentru musetel

Desi destul de rar, au existat cazuri de reactie alergica la musetel, inclusiv reactii severe. Acestea pot fi cauzate de reactia „incrucisata" cu plante inrudite. Musetelul face parte din familia compozitelor, aceeasi familie care contine margarete, asters si nenumarate flori care pot provoca reactii alergice, cum ar fi rugina si pelinul. Desi multi oameni cu alergii la aceste plante pot consuma fara griji ceai de musetel, persoanele cu risc de reactii alergice severe la plantele din aceasta familie trebuie sa fie precaute cu orice produs de musetel.

In afara de reactia alergica, cel mai grav efect secundar al musetelului este activitatea sa ca un anticoagulant, datorita faptului ca acesta contine cumarina (substanta toxica). Concentratiile mari de cumarina pot fi periculoase, cumarina fiind cunoscuta pentru modurile de interactiune cu alte anticoagulante, cum ar fi warfarina, interactiuni ce pot pune viata in pericol. Ceaiul de musetel trebuie consumat cu precautie de persoanele pentru care anticoagulantele sunt contraindicate.