Festivalul ProEtnica, ediția a XIV-a, Sighișoara, la final

Detalii

CategoriiCultura
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 23 august 2016
Vizualizari1099

Voteaza & Distribuie

Descriere

Festivalul ProEtnica, ediția a XIV-a, Sighișoara, la final

La Sighişoara, s-a încheiat, duminică, ediţia a XIV-a a Festivalului ProEtnica, dedicat dialogului intercultural şi considerat drept cea mai mare manifestare de acest fel din Europa. Proetnica aduce, anual, România în prim-planul atenţiei celor care urmăresc evoluţia vieţii culturale de pe continent şi consacră, totodată, ţara noastră drept un model pentru protecţia minorităţilor naţionale. Festivalul este o manifestare cu totul aparte, care anul acesta, a avut loc între 18-21 august, în cetatea medievală Sighişoara, ridicată de etnici germani.


Ediția 2016 ProEtnica, s-a desfăşurat, pentru prima dată, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

În cadrul ceremoniei de deschidere, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor afirma că, pentru şeful statului, diversitatea culturală reprezintă o bogăţie a României. “Festivalul- a menţionat Sergiu Nistor - arată că acei care îl organizează au tratat problema foarte serios. Cred, a mai spus consilierul prezidenţial, că Sighişoara, ca punct nodal al spaţiului transilvan, Transilvania, ca inimă a naţiunii române, arată că, din fericire, istoria ne-a dat înţelepciunea de a şti să dialogăm.”


Evenimentul a fost organizat de Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighişoara (ibz).

Ministerul Culturii, Municipiul Sighişoara, Consiliului Județean Mureș, au contribuit financiar la buna desfăşurare a ProEtnica.


Ediţia a XIV-a s-a bucurat, de asemenea, de sprijinul Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Directorul Festivalului ProEtnica, Volker Reiter, cetățean german, fondator al manifestării culturale de la Sighişoara, a precizat că dialogul intercultural şi înţelegerea dintre oameni sunt foarte importante. “Prin metodele pe care le aplicăm aici, într-un cadru model, a spus Volker Reiter, ideea din spatele Festivalului - anume că minorităţile şi grupurile de migranţi reprezintă o resursă şi nu un pericol - devine foarte importantă. ProEtnica doreşte să fie o sărbătoare a dialogului intercultural, în aceeaşi fel cum sunt sărbătorile bisericeşti unde vii să te inspiri şi să te hrăneşti, pentru viaţa de toate zilele.”


Presa a reflectat evenimentul prin intermediul a numeroşi jurnalişti reprezentând partenerii media: Televiziunea Română şi Radio România, Agerpres, Jurnalul Naţional, Observatorul Cultural, Algemeine Deutsche Zeitung, Hermannstadter Zeitung, Népújság, RoPortal, Transilvania Bussiness, Ziarul de Mureş, Târnava TV, Radio Son, Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, AJ SM ER Europa 21, Dor de Ducă, Punctul, www.infosighisoara.ro.

Adevărată Agora pentru exprimarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţii culturale a minorităţilor, Proetnica a reunit momente de exprimare specifice organzaţiilor etno-culturale din România, cu cele 20 de Minorități Naționale care au participat cu 697 de reprezentanţi la Sighişoara care au performat în domenii precum arta spectacolului cu 62 de manifestări pe scena din Piața Cetății precum și 28 de spectacole pe scena interactivă; în locațiile Piața Muzeului și strada Muzeului au fost organizate 18 standuri meşteşugăreşti şi de prezentare ale comunităților etnice; în Sala mică a Primăriei Municipiului Sighișoara au fost susținute 8 prelegeri, conferinţe şi mese rotunde despre etnii şi convieţuire interculturală și interreligioasă, iar la Centrul Național de Informare Turistică (Sala Sander), artişti reprezentanţi ai minorităţilor naţionale au realizat o expoziţie de artă contemporană.

Ca o noutate, în programul ediţiei de anul acesta a fost inclusă secţiunea de film care a cuprins 6 filme documentare care au dezbătut diferite teme (tema dialogului interreligios, dialog intercultural, cultura minoritatilor etc.), o secțiune de workshop care a inclus 12 activități oferite de Organizațiile Minorităților Naționale pe diferite teme (dans, cultură, tradiții), precum și 6 parade ale diversității etno-culturale. Serile Festivalului s-au încheiat cu concerte susţinute de Bucharest Klezmer Band, Koszika & the Hotshots, Semnal M, Adrian Ivaniţchi, Dinu Olăraşu, Mircea Vintilă.

La aceasta ediție estimăm ca a fost un public de 15.000 de vizitatori.


Sponsorii ediţiei ProEtnica 2016 au fost SEFAR, S.C.CESIRO S.A, PEPSI, CIUC.


Prin întreaga sa paletă de acţiuni, se speră că ediţia a XIV-a Proetnica a contribuit la promovarea dialogului intercultural şi la crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democrată, întărind, în acelaşi timp, ideea că România reprezintă un model pentru protecţia minorităţilor culturale.