Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Detalii

CategoriiCultura
TaguriSibiu
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2718

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cel mai important festival legat de artele spectacolului din tara noastra are loc an de an, la Sibiu. Aici se organizeaza de 18 ani, Festivalul International de Teatrucare se bucura de renumele de a fi primul din Romania si al treilea ca amploare din lume. In 2011 are loc a 18-a editie a festivalului, mai exact, in perioada 27 mai – 5 iunie, iar tema abordata este Comunitati.
Spactacol de strada la FITS 2011 - Malabar (FRA)


Spactacol de strada la FITS 2011 - Malabar (FRA)In fiecare an, festivalul se remarca cu cate un anumit mesaj pe care il trasnmite. Astfel, an de an, s-au adunat urmatoarele mesaje:Toleranta – 1995


Violenta – 1996


Identitate Culturala – 1997


Legaturi – 1998


Creativitate – 1999


Alternative – 2000


Provocari – 2001


Punti – 2002


Maine – 2003


Mosteniri – 2004


Semne – 2005


Impreuna?! – 2006


Next – 2007


Energii – 2008


Inovatii – 2009


Intrebari – 2010


Comunitati – 2011In 2011 a fost realizat si un afis al afiselor care grupeaza toate afisele festivalului din 1994 incoace.
Afisul Afiselor - FITS 1994 -2011


Afisul Afiselor - FITS 1994 -2011Se stie ca Sibiul este un pol reprezentativ al culturii in tara noastra, iar de cand a primit si statutul de Capitala Culturala Europeana in 2007, a inceput sa exceleze in acest domeniu si, an de an, aici se organizeaza diverse festivaluri. De la muzica, jazz, la film, festival medieval sau, cel mai important, festivalul de teatru, exista spectacole atractive pentru toata lumea.


Totusi, Festivalul International de Teatru de la Sibiu se remarca prin originalitatea si frumusetea sa. Timp de 10 zile, pe strazi, in sali de spectacole, librarii, cluburi si alte locuri, se simte cultura, se gusta si este transmisa prin toti porii, caci la Sibiu ai ce face daca iubesti teatrul, muzica, circul si alte spectacole. Peste 300 de evenimente sunt pregatite an de an de catre organizatori, sute de voluntari ajuta la buna desfasurare a spectacolelor si 70 de tari contribuie cu trupe care sa ne bucure zi de zi.


In fiecare an, membrii organizatori ne surprind cu evenimentele de la care n-ar vrea nimeni sa lipseasca. De curand, sunt si bloggerii romani invitati la festival, iar acestia publica din moment in moment fotografii, texte si filmari in exclusivitate, iar in acelasi timp se bucura de spectacole si de intreg festivalul.


De asemenea, pentru cei care nu-si permit sa mearga la spectacolele de teatru, caci nu sunt toate cu intrare libera, se organizeaza spectacole stradale demne de carnaval, dar si concerte, lansari de reviste, carte si one-man show-uri in librarii ori chiar la supermarket. Iar seara, in limita locurilor disponibile, lumea se prezinta in diversele cluburi ale Sibiului pentru a participa la spectacolele mai neconventionale de teatru.


Daca ratezi o zi de festival, organizarea iti prezinta fotografii din ziua trecuta, imagini, un film realizat din cele mai importante momente ale zilei si conferinte tinute dis-de-dimineata unde vorbesc cei mai importanti regizori, actori si invitati ai festivalului.Festivalul International de Teatru de la Sibiu a adunat in timp o seama de sponsori si parteneri, totodata, mai toate ambasadele au cate un reprezentant aici si se poate plia festivalului cate un spectacol din fiecare tara.


De la clasicul teatru pana la cele mai conventionale show-uri, trecandu-se prin dans, teatru de papusi, circ, flamenco, fado, balet, coruri ce canta in biserici, spectacole in tramvai sau pe strada, parade, tobosari, mimi, statui si altele. Atmosfera creata este oricum una de basm si nu ai cum sa stai ascuns in casa cand chiar in orasul tau este cea mai mare sarbatoare.

voluntari la FITS 2011


voluntari la FITS 2011
Acum 18 ani, cand Constantin Chiriac, cel care e astazi directorul Teatrului „Radu Stanca" din Sibiu si al festivalului, a avut initiativa, actor la acest teatru fiind, de a infiinta acest festival, pentru a reinvia orasul. A ajuns astfel, sa duca festivalul la majorat.


Dupa anul de glorie, 2007, festivalul a inflorit insutit si se bucura astazi de cele mai frumoase spectacole pe care le poate oferi publicului romanesc. Este o adevarata onoare ca in tara noastra sa avem parte de teatru de calitate si spectacole de prima linie.