Visul unei nopți de iarnă, reinventat cu succes la Concertul de Anul Nou de la Sibiu

Visul unei nopți de iarnă, reinventat cu succes  la Concertul de Anul Nou de la Sibiu

Detalii

CategoriiCultura
TaguriSibiu
Ultima actualizareMiercuri 8 ianuarie 2020
Vizualizari590

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dubla reprezentație a Concertului de Anul Nou de la Sibiu a deschis, la Sala Thalia, porțile unei noi decade prin emoție autentică și bucurie de a fi resimțite în mod egal atât pe scenă, cât și în rândul spectatorilor, în serile de 31 decembrie 2019 și 1 ianuarie 2020. Cele două evenimente au fost primite și în acest an cu mult entuziasm din partea publicului, biletele fiind epuizate cu câteva zile înainte de Ajunul Anului Nou.

Concertul, organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, s-a aflat la cea de-a 11-a Ediție, desfășurându-se de această dată sub pecetea «Visului», prin eleganța compozițiilor alese în consonanță cu tema propusă. Lucrări spectaculoase, însă mai puțin abordate în sălile de concert, semnate de Beethoven, Mozart, Haydn, Rossini, Schubert au fost redescoperite cu acest prilej deosebit, primind din nou strălucire prin arta sopranei Rodica Vică, a clarinetistului Ciprian Dancu, alături de Orchestra ICon Arts la pupitrul căreia a fost invitat dirjorul Werner Gabor din Ungaria.

«Visul» a căpătat volumetrii distinse prin coregrafia fermecătoare realizată de Aleisha Sibhoun Prodea pentru cei patru balerini Ayaka Nagai, Gabriella Delgado, Kenichi Murata și Răzvan Iacob – soliști ai Teatrului de Balet din Sibiu. Iar în rolul povestitorului înzestrat a fost prezent jurnalistul Marius Constantinescu, cel care a amintit tuturor că Anul Beethoven 250 este celebrat încă de la primele acorduri ale concertului, prin «Uvertura Prometeu».

Tradiția și inovația au fost coordonatele principale ale acestui eveniment, încă de la prima sa ediție. Plăcerea de a sărbători Anul Nou prin eleganța triumfală a unui concert de muzică clasică aparține tradiției europene formate în urmă cu aproape două secole. Totodată, prin alegerea unui program aparte cuprinzând lucrări mai puțin interpretate în sălile de concert, repuse în valoare prin abordarea proaspătă a muzicienilor invitați, evenimentul se deosebește fundamental de tiparul concertelor similare. Prezența soliștilor balerini, prin a căror coregrafie se răspunde de fiecare dată cu succes unei provocări artistice complexe aduse de un astfel de program, a fost, de asemenea, îndelung apreciată.

Trecerea către Noul An, alături de cei apropriați și alături de artiști apreciați pe mari scene naționale și internaționale, precum și formatul inedit al evenimentului au făcut și din cea de-a 11-a Ediție o experiență memorabilă asociată unui nou început la care aderă în fiecare an iubitorii muzicii clasice din Sibiu și nu numai.

Rodica Vică: „Se spune că modul în care îți începi anul va influența tot parcursul lui. Mulțumită UCIMR și Exces Music, eu l-am început pe scenă, cu multă muzică bună și muzicieni extraordinari, cu oameni dragi alături, strălucire și multă voie bună. Da, un început de an de «VIS»!” – a declarat îndrăgita soprană pe rețelele de socializare.

„Tradiția Concertului de Anul Nou de la Sibiu ne cere... să ne reinventăm de fiecare dată. Nu este o contradicție, ci mai de grabă este catalizatorul care ne motivează să concepem o poveste diferită, ofertantă atât pentru public cât și pentru artiști cu fiecare ediție. Putem spune, așadar, că Anul Nou aduce noutate prin însuși caracterul său asociat tradiției. Cu fiecare eveniment încurajăm dialogul cultural invitând artiști străini să concerteze alături de unii dintre cei mai buni muzicieni români, provocându-i să fie creativi într-un astfel de proiect care și-a propus să depășească mai multe tipare consacrate. Mulțumim, pe această cale, publicului minunat din Sibiu care a fost de fiecare dată receptiv, încurajându-ne să continuăm. Cu aceeași ocazie mulțumim publicului venit special la Sibiu pentru aceste evenimente, grație accesibilității biletelor online, fără să uit a le mulțumi și celor care au urmărit transmisiunile live pe internet din toată țara, dar și de peste granițe.” - Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR

Proiectul „Anotimpuri” – în al patrulea an


Cele două concerte, subintitulate „Iarna”, fac parte din proiectul „4 Anotimpuri”, un proiect cultural organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Consiliul Local Sibiu.

Concertul de Anul Nou de la Sibiu este cel care a inspirat apariția proiectului „Anotimpuri” prin aceleași principii care au dus la consacrarea formatului: balanța dintre tradiție și inovație. Cum Sibiul este renumit pentru contribuția fundamentală adusă istoriei muzicii jazz în România, aici continuându-se o vastă tradiție, proiectul „Anotimpuri” și-a propus să surprindă muzical atât iubitorii de jazz, pe cei ai muzicii cu valențe neconvenționale, dar și pe cei care redescoperă tradițiile muzicale vechi. Simbolul anotimpurilor este evocat prin ideea de tranziție (către forme noi, cromatici noi ș.a) și transformare (limbaje artistice noi, de la nou la vechi și vice-versa).

În fiecare sezon calendaristic - corespondent unui concert, sunt invitate cunoscute ansambluri internaționale care propun maniere noi de interpretare și concepte inedite asupra posibilităților infinite ale muzicii. Astfel, de patru ani, proiectul „Anotimpuri” contribuie la îmbogățirea peisajului cultural, culminând prin Concertul de Anul Nou, reprezentând, firește, „Iarna”.

În anul 2019, proiectul „Anotimpuri 4” a însemnat participarea a peste 100 de artiști care s-au remarcat în plan internațional, cucerind publicul la Festivaluri de referință. Nu a fost uitată tradiția muzicii vechi, corale, din incinta bisericilor istorice sibiene, la primul concert „Primăvara” susținut în perioada Sărbătorilor de Paști, de Corul Jesus College Cambridge, fondat în secolul al XV-lea, dar nici creativitatea interpretativă, prin cel de al doilea concert sub semnul primăverii, ce a adus pe scena Bibliotecii Astra „Un American la Paris” - o selecție de piese celebre din creația compozitorilor George Gershwin, Benny Goodman și Paquito D’Rivera, în aranjamente rafinate de jazz simfonic și muzica ușoară, aparținând protagoniștilor Ciprian Dancu - clarinet, Anca Preda - pian, Adrian Adam - contrabas și Gabriel Barani - percuție.

La concertul „Vara” au fost britanicii de la Modulus Quartet oferind un program spectaculos de muzică de cameră compusă recent de artiști din toată lumea, pentru același ansamblu, unde muzica a fost susținută de ilustrații multimedia și efecte speciale, iar fiecare lucrare a purtat un mesaj social cu impact emoțional. La concertul „Toamna” a fost invitată faimoasa orchestră Kicks & Sticks Big Band, considerată una dintre cele mai bune orchestre jazz de tineret din Europa, oferind un program tonic de la swing clasic, la pop-jazz, până la jazz latino-american.

Publicul numeros prezent la fiecare eveniment a confirmat necesitatea organizării a cât mai multor proiecte culturale care pun în legătură idei și viziuni creative din peisajul versatil internațional, la confluența mai multor culturi. Iar prin faptul că evenimentele au fost transmise în direct prin EnjoyTV Romania, audiența spectacolelor a fost cu mult extinsă și către celelalte orașe mari din România, dar și din diaspora.