Concert pentru acordeon susținut de Fernando Mihalache

Detalii

CategoriiCultura
TaguriSibiu
Ultima actualizareJoi 27 februarie 2020
Vizualizari777

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unul dintre cei mai apreciați și versatili acordeoniști din România, Fernando Mihalache, va susține recitalul „De la classic la tango finesse” în seara zilei de luni, 2 martie 2020, de la ora 19:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Programul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA se continuă printr-un concert de excepție care propune o incursiune inedită de la repertoriul muzicii clasice către cel modern. Din program vor face parte adaptări spectaculoase pentru acordeon și lucrări compuse de J.S. Bach, G. Fr. Händel, W.A. Mozart, Fr. Chopin, P.I. Ceaikovski, A. Dvořák, E. Doga, A. Piazzolla, R. Galliano.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin rezervarea solicitată la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Experiența culturală va fi îmbogățită, și cu acest prilej, prin expoziția specială realizată cu inspirația programului serii, ocazie de a redescoperi documente valoroase aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Seara se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri din portofoliul Senator Wines, partenerii evenimentului.

Născut în anul 1979, Fernando Mihalache a studiat compoziţia cu Liviu Dănceanu, în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, apoi a finalizat studiile de Master cu Aurel Stroe şi Dan Dediu, iar teza de doctorat, cu titlul „Muzica de film românească”, a susținut-o sub îndrumarea profesorului Octavian Nemescu.
După absolvirea cursurilor universitare participă la workshopuri şi cursuri de acordeon cu profesori renumiţi precum: Massimiliano Pitocco, Yuri Shishkin, Frank Angelis, Frederich Lips, Vojin Vasovici, Xiao Quing Cao, Raimondas Sviackevicius, Giuseppe Scigliano, Alfred Melichar.

Fernando Mihalache este unul dintre puţinii acordeonişti români cu o prezenţă constantă pe multe scene din ţară şi străinătate, într-o varietate de genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz, concerte, la recitaluri camerale.

Ȋn anul 2014 înfiinţează prima clasă de acordeon la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Susţine o serie de recitaluri în ansamblul Traffic Strings la Ateneu, Sala Radio, precum şi în ţară în diverse festivaluri. Tot cu acest ansamblu realizează şi două compact discuri: Tango Finesse (2009) şi Tango Aficionado (2013).

Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele unui proiect de anvergură – Accord Vibes (acordeon, vibrafon şi contrabas) cu care susţine mai multe recitaluri şi turnee, precum şi două compact discuri: Just Musette(2013) și Just Tango (2016).

Un alt proiect unic prin asocierea timbrală (flaut, acordeon, pian şi contrabas), cât şi prin repertoriul abordat este Maxim Quartet, proiect ce participă în festivaluri de prestigiu precum: Festivalul George Enescu, European Weeks Festival in Passau ori Festival of Ierusalim.

Ȋn Festivalul „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi”, din anul 2017, susţine în primă audiţie românească alături de Orchestra de Cameră Radio, „Concertul pentru Acordeon şi Ansamblu de Cameră” de Aurel Stroe.
Ȋn septembrie 2018, în cadrul tuneului naţional „Muzica Palatelor României”, prezintă primul proiect solo la acordeon şi bayan , intitulat „De la Bach la Galliano”.

Un proiect inedit în peisajul muzical românesc este „Synthcordia”, Fernando Mihalache (bayan) și Cătălin Creţu (electronics și live video processing) cu lucrări semnate de cei doi interpreţi, prezentat în cadrul festivalului „Săptămana Internaţională a Muzicii Noi”din 2019.

Ȋn noiembrie 2019, publică primul volum de Sonate (D. Scarlatti) aranjate pentru acordeon, iar în 2020 face o transcripţie a Invenţiunilor la două voci de J.S. Bach.