Ei au dat nume mancarurilor

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3702

Voteaza & Distribuie

Descriere

Multe din mancarurile de azi sunt denumite dupa cel care a inventat reteta. Iata cateva exemple.

Nellie Melba - Paine prajita

Melba Helen Porter Mitchell (1861-1931) a fost o cantareata de opera ce a devenit faimoasa sub numele de Nellie Melba. In timp ce statea la Hotelul Savoy din Londra in 1897, Auguste Escoffier a inventat painea prajita Melba in onoarea cantaretei (o paine feliata foarte subtire si prajita, ce este servita in mod normal la supe). Un mare fan al Melbei, Escoffier inventase Piersica Melba pentru ea, cu 4 ani in urma (1893). In timpul cat a lucrat pentru Savoy, Escoffier s-a intalnit cu Cesar Ritz. Doi ai mai tarziu, cei doi s-au intalnit si au creat primul Hotel Ritz.

Suzanne Reichenberg - Clatitele

Suzette Clatitele Suzette (Crêpes Suzette), clatite acoperite cu lichior de portocale, au fost inventat de faimosul francez Auguste Escoffier in onoarea cunoscutei actrite franceze Suzanne Reichenberg (1853 - 1924). Exista alte povestiri care spun ca aceste clatite au fost inventate de catre un tanar de 15 ani, asistent al bucatarului fiului Reginei Victoria. Aceasta varianta este foarte putin probabil, deoarece unui asistent de bucatar nu i se dadea sansa de a gati pentru familia regala. James H Salisbury - Friptura Salisbury Friptura Salisbury a fost inventata de catre James Salisbury in 1886 ca tratament pentru afectiuni precum guta, bronsita sau tuberculoza. El credea ca o bucata de carne de vita bine facuta trebuie mancata de 3 ori pe zi, cu un pahar de apa calda inainte si dupa fiecare masa. Daca proprietatile medicinale sunt discutabile, faima acestui tip de mancare este recunoscuta. In timpul celor doua razboaie mondiale, multi americani au cerut ca hamburgerul sa fie redenumit "friptura Salisbury", dar acesta petitie a esuat.

Lemuel Benedict - Ouale Benedict

New Yorkezul Lemuel Benedict, intorcandu-se la hotel dupa o noapte de betie, a cerut managerului hotelului un remediu pentru mahmureala. Cererea lui a inclus o felie de paine prajita, un ou fiert, bacon si sos olandez. El si-a primit comanda, dar in loc de paine prajita a primit o briosa englezeasca, si, in loc de bacon a primit sunca. Astfel s-au nascut ouale Benedict. Robert Cobb - Salata Cobb Robert Cobb a fost proprietarul faimosului restaurant Derby Brown din Hollywood. Intr-o noapte din 1936, el a creat Salata Cobb, mai mult de nevoie. In acea seara, toti angajatii si oaspetii s-au dus acasa si el trebuia sa asigure cina lui Sid Grauman de la Teatrul Chinezesc Grauman, asa ca a facut o salata din ceea ce a gasit prin frigider. A fost asa de surprins de rezultat ca a introdus salata in meniu.

Alti inventatori de retete

Maria Smith - Merele Granny Smith

In timp ce lucra la ferma ei din apropiere de Sydney, Australia, Maria Smith a gasit mici puieti, in crestere, acolo unde ea aruncase niste mere stricate, cu ceva zile in urma. Ea a replantat copacul, care eventual a facut fructe, mere verzi cu o aroma de tarta. Ea a impartit aceste merre cu prietenii si vecinii. Maria a murit in 1870, dar merele "Granny Smith" au ramas cunoscute si in ziua de azi. Caesar Cardini - Salata Caesar Este o greseala des intalnita sa se creada ca

Salata Caesar este numita dupa imparatul roman. De fapt, salata a fost numita dupa Caesar Cardini, un restaurator mexican din Tijuana, Mexico. Pe 4 iulie 1924, Caesar servea mancare, plasand frunze cu aroma de usturoi pe farfurii. In final, a impartit frunzele in bucati mai mici si le-a transformat in salata. Salata a devenit faimoasa atunci cand starurile de la Hollywood au vizitat Tijuana si au mancat din salata. Curand Salata Caesar a fost adaugata in meniurile marilor restaurante precum Romanoff si Chasen.

Alfredo Di Lelio - Fetuccine Alfredo Di Lelio, un bucatar italian, era ingrijorat cu privire la sotia sa, care era slabita dupa nastere. El a preparat un sos facut din smantana, unt si parmezan pentru a o ajuta sa-si recastige puterea. A mai adaugat fettuccine si un nou tip de mancare italian s-a nascut, Fettuccine Alfredo. Popularitatea acestui fel de mancare a crescut in Statele Unite, atunci cand un cuplu de la Hollywood, Douglas Fairbanks si Mary Pickford au gustat din acesta reteta in restaurantul lui Alfredo, in timpul lunii lor de miere din Roma.

Sylvester Graham - Painea Graham Sylvester Graham (1794 - 1851) a fost unul dintre primii americani ce au sustinut mancarea sanatoasa. El spunea ca painea alba si carnea ar trebui sa fie evitate si ca ar trebui insistat pe fructe, legume si cereale integrale. Multi brutari si macelari l-au vazut ca un dusman, dar Graham a avut prieteni puternici, precum Thomas Edison si Joseph Smith, creatorul mormonismului, care credea in recomandarile acestuia. In timp ce teoriile lui Graham s-au dovedit a fi corecte, el s-ar supara daca ar stii ca biscutiii din cereale integrale originalui au devenit indulcitori ce contin faina alba.

John Montagu - Sandwich-ul Cat este legenda, cat este realitate, este inca discutabil, dar povestea spune ca Montagu (1718 - 1792) juca un joc cu carti cand a cerut unui servitor sa puna friptura de vita intre doua bucati de paine prajita, pentru a putea manca cu o mana si sa joace carti cu cealalta. Alte povesti spun ca el scria sau vana cand a ordonat primul sandwich, dar povestea cu jocul de carti pare cea mai reala, deoarece acesta gazduia jocuri de carti ce tineau zile intregi si era si membru al Clubului Hellfire.