Editia aniversara Astra Film Festival 2018 a inceput

Editia aniversara Astra Film Festival 2018 a inceput

Detalii

CategoriiCultura
TaguriSibiu
Ultima actualizareMiercuri 17 octombrie 2018
Vizualizari631

Voteaza & Distribuie

Descriere

Editia aniversara Astra Film Festival 2018 a inceput – mii de oameni in public si invitati din intreaga lume sarbatoresc 25 de ani de film documentar la Sibiu

A 25-a editie a Festivalului International Astra Film Sibiu s-a deschis oficial, la Sala Thalia, cu filmul Transalpina – Drumul Regilor al regizorului Dumitru Budrala, director-fondator al Festivalului. Inaintea proiectiei, invitati de marca au subliniat importanta momentului si au punctat cele mai importante etape din dezvoltarea Festivalului. Gala de deschidere s-a incheiat cu un concert al nominalizatilor la Grammy, The Tiger Lilies.
Astra Film Festival a inaugurat editia din 2018 cu premiera oficiala a celui mai recent film al regizorului Dumitru Budrala, Transalpina – Drumul Regilor, in Sala Thalia si Sala Aula Magna. Gala de deschidere a avut loc in Sala Thalia, in prezenta invitatilor speciali romani si straini sositi la Sibiu, a membrilor juriului, precum si a unei audiente care a umplut sala. Proiectia a fost precedata de marcarea momentului aniversar Astra Film Festival 25.
“Cred cu tarie ca lucrurile importante se petrec in taina si mai putin in lumina reflectoarelor”, a marturisit pe scena Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, in cuvantul sau de deschidere. „La 25 de ani de la inceputuri, inca ma mir uneori de ceea ce s-a realizat in urma muncii pe care am depus-o impreuna cu colegii mei atatia ani. Bilantul este greu de facut, mai ales fiindca se face prin cuvinte si cifre seci, in timp ce multe lucruri de suflet raman nespuse. Ma uit in urma si vad 25 de ani de tinerete fara batranete, 25 de ani de filme despre realitati profunde, despre lume si viata – filme care ne-au imbogatit viata si ne-au schimbat si pe noi. Dupa 25 de ani de cinema documentar, cinematografia realitatii arata bine in Romania. Tot mai multi tineri, dar si regizori consacrati, incearca sa comunice prin acest limbaj, sa spuna povestile din lumea care ne inconjoara, folosindu-se de modelul filmelor care au rulat pe ecranele Astra Film Festival.”
“Intr-un an de dubla aniversare, Centenar si 25 de ani de Festival, putem spune ca atat Romania cat si Astra Film Festival au trecut prin etape, incercari si greutati de tot felul, dar au ajuns la un nivel de la care nu mai este cale de intors. Din punctul nostru de vedere, am demonstrat ca la Sibiu nu exista politica, ci autoritati competente si institutii profesioniste, care creeaza, sustin si dezvolta evenimente de amploarea si profunzimea Festivalului International Astra Film,” a declarat Ciprian Stefan, director general al CNM Astra, principal partener al AFF.
Prezent la Gala de deschidere, Jan Achtereekte, co-fondator si presedinte al Fundatiei NetSib, organizatie care continua colaborarea dintre Sibiu si orasul Deventer din Olanda inceputa inca din anii 1990, a subliniat si el valoarea aniversara a editiei: “Suntem mandri sa ne aflam aici. Colaborarea noastra cu Astra Film Festival a fost un rollercoaster emotional. Am realizat enorm impreuna, ne-am inspirat continuu unii pe ceilalti. Dar cel mai important lucru a fost legatura sufleteasca stabilita. Astra Film este cu mult mai mult decat un Festival, este un spatiu care aduce oamenii impreuna spre a se cunoaste mai bine, este locul unde se deschid mereu noi orizonturi.” Fundatia Deventer-Roemenie, cum s-a numit organizatia pana in 2006, a sprijinit Astra Film Festival inca din 1998, fiind unul dintre primii sustinatori ai Festivalului, atat pe plan national cat si international.
Prezenta pentru prima data la Astra Film Festival, Ally Derks, fondator si director timp de 30 de ani al Festivalului International de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival international dedicat genului, a felicitat AFF la aniversarea a 25 de ani. “Sunt fericita sa fac parte din juriul Astra Film Festival 2018, care a aliniat un program impresionant. M-am simtit bine din prima clipa si imi pot imagina usor ospitalitatea cu care v-ati intampinat invitatii si publicul de-a lungul anilor. Dar cel mai impresionant este modul in care atrageti, an de an, zeci de mii de copii la Astra Film, sa urmareasca documentare si sa deprinda tainele realizarii filmelor de non-fictiune. Este vital pentru mentinerea unui dialog deschis, pentru construirea unor punti intre puncte de vedere - politice si sociale - opuse.”

Festivalul International Astra Film Sibiu pune la dispozitia jurnalistilor, in timp real, imagini de inalta rezolutie de la toate evenimentele din cadrul acestei editii a Festivalului (Octombrie 15 – 21). Fotografiile sunt realizate de fotografii oficiali ai AFF 2018 si se gasesc pe un server creat special pentru media, care poate fi accesat fara parola la http://bit.ly/AstraFilm.
Imaginile pot fi folosite insotite de creditele trecute pe fiecare fotografie in parte.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat si descarcat aici.
Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, in reteaua librariilor Humanitas din intreaga tara, precum si la casieriile AFF.

Festivalul International Astra Film Sibiu a fost lansat in 1993 ca un proiect inovator in Europa Centrala si de Est si a avut timp de 25 de ani o contributie semnificativa la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei basupra artei filmului de non-fictiune, sprijinind dezvoltarea genului si deschizand noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Centrului National al Cinematografiei. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu si de Uniunea Europeana prin Programul Europa Creativa.
Astra Film Festival se afla sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.