Echinoctiul de primavara

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3798

Voteaza & Distribuie

Descriere

Echinoctiul de primavara (echinox) are loc pe 20 martie 2014, aceasta fiind data care marcheaza in mod oficial schimbarea anotimpurilor si inceputul primaverii astronomice. Din punct de vedere astrologic, in 20 martie are loc trecerea Soarelui din zodia Pestelui in zodia Berbecului si inceputul unui nou ciclu zodiacal.


Ce se intampla la echinoctiu?

Departe de a fi un indicator arbitrar al schimbarii anotimpurilor, data de 20 martie (21 martie, in unii ani) este semnificativa din motive astronomice. La 20 martie 2014, Soarele trece deasupra Pamantului, din emisfera boreala in cea australa, ajungand exact pe ecuator, in punctul vernal. Acest moment este cunoscut sub numele de echinoctiul de primavara in emisfera nordica. Pentru emisfera sudica, aceasta este momentul echinoctiului de toamna.


echinoctiu-primavara


Echinoctiu inseamna "noapte egala"

Termenul echinoctiu provine din latinul æquinoctium, prin combinarea lui æquus (egal) cu nox, noctis (noapte). Aceasta, pentru ca la echinoctiu ziua si noaptea au durate egale.


Pozitionarea Soarelui deasupra ecuatorului determina egalizarea zilei cu noaptea, indiferent de latitudine, mai putin la poli. Un al doilea echinoctiu se produce pe 22 septembrie (sau 23 septembrie, in unii ani). Aceasta data va marca echinoctiul de toamna in emisfera nordica si echinoctiul de primavara in cea sudica.


De ce se produce?

Momentul scurt, dar monumental al echinoctiuliui de primavara isi datoreaza importanta inclinarii axei Pamantului la nivelul de 23,4 grade. Din cauza inclinarii axei planetare spre Soare, Pamantul primeste cele mai multe raze ale ale acestuia in timpul verii. Iarna, in schimb, suntem inclinati in partea opusa Soarelui, iar razele sale trec prin atmosfera la o oblicitate mai mare, scazand temperaturile.


zi-egala-noapte-echinoctiu


Daca Pamantul nu s-ar roti pe o axa inclinata in jurul Soarelui, nu ar mai exista lungimi variate ale zilei fata de noapte, diferente de temperatura pe parcursul anului si nu am avea nici anotimpuri.


Ritualuri si traditii

Fara sa luam in considerare astronomia moderna, oamenii au recunoscut importanta echinoctiului de primavara inca de acum cateva mii de ani. Exista foarte multe ritualuri si traditii care marcheaza venirea primaverii. La inceput, multi oamenii au sarbatorit primavara doar pentru motivul ca le erau pe teminate proviziile de alimente iar vremea calda insemna si mai multa mancare. Pentru crestini insa, aceasta data este extrem de importanta deoarece Pastele cade intotdeauna in prima duminica cu luna plina dupa echinoctiul de primavara.


Chiar si locuitorii Egiptului antic recunosteau importanta datei de 20 martie: ei au construit Sfinxul cu fata spre rasaritul Soarelui in ziua de echinoctiu. De asemenea, echinoctiu marcheaza si incepului Norwuz-ului, anul nou persan. Sarbatoarea dureaza 13 zile si are in spate traditia de 3000 de ani a Zorastrianismului (profetiile, invatamintele si filosofia lasate de Zoroastru), una dintre cele mai raspandite religii din trecut.