Dosarul preţurilor de transfer - de la necesitate la obligativitate

Dosarul preţurilor de transfer - de la necesitate la obligativitate

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriRomania
Ultima actualizareJoi 2 decembrie 2021
Vizualizari135

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu siguranţă, obligaţiile fiscale ale contribuabililor care activează în România sunt numeroase, printre acestea se găseşte şi dosarul preţurilor de transfer. Întrucât neîndeplinirea atribuțiilor fiscale este sancționată, ne-am propus ca în următoarele rânduri să ne oprim atenţia asupra acestuia.

Ce este dosarul prețurilor de transfer?

Dosarul preturilor de transfer reprezintă o serie de documente, analize și rapoarte ce trebuie întocmită de contribuabilii mari, mijlocii şi mici ce desfășoară tranzacții materiale cu părți afiliate. Potrivit Ordinului 442/2016 care înlocuieşte ordinul 222/2008, toate companiile mari sunt obligate să întocmească un astfel de dosar la închiderea anului fiscal, în cazul companiilor mici şi mijlocii dosarul prețurilor de transfer se va întocmi în termen de 10 zile de la solicitarea autorităților împuternicite în acest sens.

Documentația inclusă în acest dosar trebuie să cuprindă toate tranzacțiile dintre societate şi companii afiliate, analize ale tranzacțiilor dar şi detalii legate de contextul realizării acestora. Pregătirea dosarului este o sarcină specializată şi necesită implicarea unor experți din domeniu, de asemenea trebuie cunoscut faptul că neîndeplinirea acestei atribuții aduce amenzi consistente.

De ce a fost imperativă introducerea obligativităţii dosarului preţurilor de transfer?

Ordinul 442/2016 legat de întocmirea dosarului de transfer a apărut ca o necesitate a “respectării principiul valorii de piață a prețurilor de transfer practicate în cadrul tranzacțiilor cu persoane afiliate” practic, prin acest document se doreşte o creştere a transparenţei în piaţă, legată de valoarea preţurilor mărfurilor materiale. Prin ordinul din 2016 au fost stabilite şi reglementate şi pragurile de încadrare a contribuabililor. Din 2018, au fost aduse completări şi au intrat în vigoare directivele europene legate de supra-transparență. În anul fiscal 2020-2021 au fost adăugate şi alte reglementări legate de raportarea transfrontalieră a tranzacțiilor, autorităţile având acces direct la baza de date internațională în care sunt înregistrati toți contribuabili de grup și afiliații activi.

Obligativitatea dosarului preţurilor de transfer a fost necesară pentru o mai bună transparență a prețurilor între companiile afiliate. Această măsură, nu doar că permite stabilirea prețurilor corecte în piață, dar ajută şi la echilibrarea acestora la nivel intern şi european, astfel că sunt micşorate discrepanțele dintre piețele din Europa Central-Vestică şi Europa Balcanică şi de Est, dintre companiile mama și cele afiliate. Introducerea dosarului prețurilor de transfer şi a analizelor aferente este şi o măsură de prevenire a speculei, dar şi o soluţie de a justifica viabilitatea unei afaceri, practic, prin intermediul acestuia se pot demonstra beneficiile economice ale oricărei tranzacţii.

În concluzie, dosarul prețurilor de transfer nu trebuie văzut ca o altă obligație a contribuabililor, ci mai degrabă ca o masură ce aduce echilibru și care facilitează crearea unei piețe transparente, competitive, solide. De asemenea este important de precizat că orice dosar preţuri de transfer cu analizele și rapoartele specifice, trebuie întocmit doar de specialist.