Depresia la copii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii, depresie, Psiholog
Ultima actualizareLuni 9 august 2021
Vizualizari1514

Voteaza & Distribuie

Descriere

Depresia la copii este dificil de constat pentru ca ei nu-si marturisesc tristetea. Nu spun despre ei ca sunt tristi si deprimati pentru ca in general nu sunt constienti de starea lor. Sentimentul profund de descurajare si disperare este exprimat printr-o stare de plictiseala continua, tendinta de a plange usor.

Atentie la orice modificare a functionarii obisnuite a copilului. Daca exista o tulburare a apetitului (se ingrasa, slabeste sau pur si simplu nu ia in greutate), tulburari de somn, daca e mai agitat sau dimpotriva, a devenit foarte lent, daca se simte vinovat, nedemn, are dificultati de concentrare, de gandire inseamna ca ceva nu e in regula. Nu pierdem din vedere faptul ca orice schimbare evidenta si brusca reprezinta un semnal nelinistitor.

Copilul depresiv poate avea ganduri repetitive despre moarte,idei sau tentative de suicid. Ideile referitoare la moarte apar in mod obisnuit la copii dar ei stiu ca nu se vor sinucide. Copilul depresiv vorbeste despre sinucidere ca despre o eliberare sau despre un mod de a se reintalni cu o persoana apropiata decedata sau ca un mijloc de a ajunge intr-un loc mai bun.

Cea mai frecventa forma de depresie la copii este distimia. Distimia e o tulburare de dispozitie constand in depresie cronica fara simptome foarte pronuntate. O dispozitie trista mai putin intensa dar care dureaza mai mult timp. Poate fi asociata cu o stare de depresie severa. Depresia severa se declanseaza brusc cu schimbarea brutala a comportamentului.

Frecvent la copii se intalneste tulburarea de adaptare cu dispozitie depresiva care apare ca reactie la un eveniment de viata. Schimbarile de orice fel de la schimbarea scolii, domiciliului pana la schimbari in familie, divortul parintilor-pot declansa aceasta tulburare care se caracterizeaza mai mult prin tulburari de comportament decat prin tristete.

Din punct de vedere al psihologiei instalarea depresiei poate fi favorizata de personalitatea copilului, starea lui de anxietate si de mediul familial. Un copil stresat invata cu greu sa discrimineze elementele pozitive ale situatiilor. El vede lumea pesimist, fiind obsedat de esec. Copilul depresiv pare ca nu vede lucrurile in ansamblul lor ci doar partea negativa.

Ce se poate face? In primul rand o evaluare a copilului din punct de vedere psihiatric si psihologic. In al doilea rand deschiderea canalelor de comunicare in mod autentic in sensul ca lasam copilul sa spuna pana la capat ce-l supara, fara sa-l criticam si fara sa-l convingem ca viziunea lui e gresita. Lasat sa-si exprime sentimentele copilul poate dedramatiza si se poate convinge singur ca tonurile pesimiste sunt rezultatul gandirii sale si nu realitatii.

Daca am stabilit ca exista tristete stabilim un simbol pentru ea. Cum arata, ce culoare are, cat e de mare….O desenam. In timp ea se face mai mica, mai frumos colorata. E un indicator foarte bun pentru dispozitia copilului. Focusul pe elementele positive interne ale copilului-aprecierea calitatilor si comportamentelor lui adecvate din trecut pe elemente exterioare lui consolidarea memoriei unor evenimente agreabile si a unui viitor in care totul e posibil si care nu e numai gri, impreuna cu programarea moderata impreuna cu parintii a unor activitati care sa-i faca placere, sunt cateva din directiile de lucru cu copilul depresiv.

Articol furnizat de psiholog Rosu Carmen Alina
psihologcarmenrosu.ro
0748092032