Delincventi scapati din ghearele politiei

Delincventi scapati din ghearele politiei

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1881

Voteaza & Distribuie

Descriere

Delincventii scapati ca printr-o minune din ghearele politiei sunt, de obicei, personaje din filme cu scenarii abil ticlute. Ramane memorabila ultima secventa din Italian Job (versiunea originala), cand personajul lui Michael Caine, aflat in autobuzul aplecat la marginea prapastiei, spune:„Baieti, cred ca stiu ce sa facem."Happy End. Ei bine, baietii rai care scapa intr-un mod neasteptat exista si in realitate, dar nu este obligatoriu sa fie geniali, sclipitori, doctoranzi in stiinta Hold-up-ului. O serie de cazuri demonstreaza ca se poate scapa si dintr-o prostie strigatoare la cer. Care-i surprinde si pe politistii cu experienta.
ostatici


ostatici banca1. Si-au lasat ostaticii balta. In iunie 1995, patru indivizi mascati au navalit intr-o banca din Berlin, inarmati, si au luat 16 ostatici. Au trimis pe unul dintre ei afara, in bratele politiei, cu un mesaj scris la masina: voiau o masina, un elicopter si 17 milioane de marci. Dupa negocieri, au primit 5 milioane de marci si politistii le-au pregatit masina, cu un sofer ales din randul GSG9, unitatea speciala de interventie a politiei. Oamenii legii erau incantati de prostia gangsterilor: intr-o masina controlata astfel, nu aveau cum sa scape. Dar dupa livrarea milioanelor s-a asternut o tacere care a durat ore in sir. Banditii nu mai dadeau nici un semn de viata.In cele din urma, s-a constatat ca… fugisera, abandonand ostaticii, printr-o spartura facuta in cladirea bancii, pe unde reusisera sa iasa printr-un garaj din zona inconjurata de politisti. Era o improvizatie. Dupa o vreme, faptasii au fost prinsi cu totii, dar banii nu au mai fost recuperati. Prost sa fii, noroc sa ai.


2. Confesiunea best-seller. Krystian Bala, un tanar american, a studiat marii filosofi francezi la colegiu, absolvind cu nota maxima. Se credea un soi de intelectual modernist si viitor autor de succes. Cum din filozofie nu se poate trai daca nu esti Jacques Derida, Bala s-a apucat de scris „romanul secolului", intitulat Amok (la fel ca o povestire de-a lui Stefan Zweig). Era un roman despre crima si filozofie post-modernista, care nu s-a vandut prea bine.
Krystian Bala


Krystian BalaA fost un esec si lumea ar fi uitat curand de el daca nu l-ar fi citit si un detectiv care lucra la un caz de crima. Un telefon celular il conecta pe Bala la acest caz. Romanul, socotit de putinii sai fani „paralizant de realist" continea detalii uluitoare despre crima investigata de politie.„Confesiunea" sa scrisa a fost folosita in instanta ca dovada si Bala s-a ales cu 25 de ani de inchisoare pentru crima (si prostie fara seaman, daca ar fi un delict). Numai ca romanul sau a devenit best-seller in timpul procesului, iar limita neclara dintre realitate si fictiune, intretinuta de el, a facut din Amok o tentatie cinematografica. Bala sustine acum ca a fost prins pentru ca asa a dorit el. Foarte putini il si cred, insa acest eveniment i-a propulsat cariera literara.


3. Matrix, ca pledoarie a apararii. In iulie 2002, o anume Tonda Lynn Ansley, din Hamilton, Ohio, a impuscat-o in cap pe proprietara apartamentului in care locuia, omorand-o pe loc. Intrebata de ce-a facut-o, Ansley a explicat politistilor ca„se omoara in draci prin Matrix".Urmand aceasta sugestie, avocatul ei a afirmat in pledoaria sa ca„lumea este doar o iluzie generata de computerele stapanilor nostri".Spre surprinderea tuturor, argumentul a fost acceptat de instanta si a fost folosit ca element principal pentru declararea acuzatei ca bolnava mintal. Apararea a sustinut ca Ansley credea ca proprietara ei facea parte din conspiratia celor care voiau „sa-i spele creierii", ca sa nu observe ca omenirea traieste intr-o iluzie. S-a reusit sa se demonstreze ca acuzata era convinsa ca traieste intr-o simulare pe calculator si ca-si inchipuia ca putea ucide pe oricine considerat de ea o amenintare. Juriul a gasit-o nevinovata, socotind-o afectata de o boala mintala. Interesant este ca Apararea Matrix constituie acum un precedent legal in SUA si a mai fost folosita in instanta.