De ce nu putem minti?

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2541

Voteaza & Distribuie

Descriere



minciuna


minciuna



Mimica, limbajul secret al expresiei faciale, ne impiedica sa mintim, au constatat cercetatorii, dupa ce au descifrat cele cinci grupuri de muschi faciali care anunta orice intentie de a insela. Acesti muschi, aflati la controlul expresiei faciale, actioneaza diferit atunci cand exista intentia de a minti.



Asadar, faimoasa „fata de pokerist", lipsita de orice expresie, ramane doar o realitate pentru jucatorii impatimiti din Las Vegas. Psihiatrii implicati in studierea mecanismului minciunii au examinat peste 23 000 de cadre din inregistrari de televiziune cu 52 de persoane care se adreseaza publicului pentru a primi ajutor in vederea eliberarii unui membru al familiei, rapit recent. In cele din urma, s-a dovedit ca mai bine de jumatate din cei care lansau mesajul public au fost condamnati pentru uciderea acelor oameni.


Cercetarii si-au concentrat studiul asupra asa numitei „inselatorii cu miza mare", constatand ca nici cei mai desavarsiti artisti ai minciunii nu-si puteau controla, in totalitate, mimica. Un prim caz a fost cel al unei criminale dovedite, Tracie Andrews, care-si injunghiase logodnicul in urma unui conflict, in vreme ce se aflau in masina parcata in apropierea casei lor din Worchester. Andrews sustinea ca acesta a fost injunghiat, de numeroase ori, de catre un barbat, in timpul unui atac pe sosea. Ea a lansat un apel prin intermediul televiziunii, solicitand informatii despre atacator.


Minciunile ei au fost dovedite un an mai tarziu, in urma expertizei unor psihiatri si anchetei politiei, fiind condamnata la inchisoare pe viata. Alti ucigasi dovediti, care au lansat apeluri prin intermediul televiziunii pentru gasirea killerilor sotilor lor, au fost dati de gol de acele cinci grupe de muschi faciali care au aratat ca minteau. Una dintre cercetarile legate de acest subiect se opreste asupra contractiilor musculare care dezvaluie „minciunile emotionale cu miza ridicata".


Cercetatorii au fost interesati sa descopere „dezvaluiri emotionale", mai ales cele facute prin intermediul muschilor faciali mai greu de controlat, mai ales in cursul unor evenimente stresante, sau atunci cand este necesara o mare concentratie pentru mentinerea credibilitatii unei minciuni. Sunt implicati, in mod special, asa numitii „muschi ai suferintei" , acei supercili undulatorii, localizati in jurul sprancenelor, si cei dintre barbie si varful buzelor, se contracta cel mai mult pe fata celor sinceri, si aproape deloc in cazul mincinosilor.


Cercetatorii de la Universitatea din Columbia Britanica au constatat ca o contractie subtila a muschiului zigomatic major, care se intinde de la obraz pana la gura apare pentru a masca un zambet, si o contractie totala a muschilor frontali atunci cand se incearca o expresie de tristete, dar care da gres. Aceasta din urma apare mai ales in cazul pledoariilor mincinoase. Studiul dezvaluie ca



„minciuna, un element fundamental al comunicarii interumane, este, adesea, acompaniata de expunerea unor emotii false, sau de ascunderea unor emotii reale, pentru comunicarea unor mesaje false."



Potrivit constatarilor studiului,



„fata umana este, inevitabil, marcata de semnele originii noastre umile si tentativele noastre de a ne masca emotiile sunt supuse esecului in vreme ce ne implicam intr-un efort de a insela."



Cu toate ca a minti pare un act destul de stresant, acest „mijloc de comunicare" nu inceteaza sa joace un rol major in viata de zi cu zi a oamenilor. Un studiu arata ca doua persoane care se intalnesc pentru prima data au tendinta de a minti de trei ori in timpul primelor 10 minute de la contact. Se pare ca exista si o necesitate naturala de a minti, ca fara minciuni devenim depresivi, sau chiar bolnavi mintali. Un pasaj biblic, Psalmii 116:11, decreteaza fara drept de apel: „Toti oamenii sunt mincinosi." Mai ales copiii, cei intre trei si patru ani devenind experti in minciuna. Chiar daca minciuna pare greu de evitat in viata lor emotionala, ei trebuie sa inteleaga de mici ca minciuna poate avea efecte distrugatoare.