De ce e orca denumita balena ucigasa?

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari23950

Voteaza & Distribuie

Descriere

Timp de secole, orcile au insuflat frica in inimile omenirii, iar ferocitatea lor i-a determinat sa ii denumeasca "lupi de mare", "ucigase de balene" sau "demoni criminali", pentru a enumera doar cateva porecle. Numele lor stiintific, Orca Orcinus, vine de la Orcus, zeul roman al mortii si al lumii tenebrelor, cunoscut ca fiind cel care pedepseste. In America de Nord, populatia indigena, Haida, le numeau „Skana", tot un demon ucigas.

Cu toate acestea, exista o multime de reprezentari ale prieteniei dintre orci si oameni, cum ar fi filmul „Free Willy" sau Shamu din SeaWorld. Deci, ce a facut orca de a obtinut acest nume inspaimantator? Daca ati vazut filmul „Orca, Killer Whale" din anii '70, avandu-i in rolurile principale pe Richard Harris si Bo Derek, se poate sa aveti deja o idee. Asa cum "Jaws" a distrus imaginea rechinilor, la fel si acest film a portretizat orcile ca fiind razbunatoare, salbaticie si insetate de sange. Potrivit filmului, orcile sunt singurele animale care ucid din razbunare, la fel ca si oamenii.

Chiar si fara aceasta reputatie, orcile sunt greu de uitat. Mai ales datorita coloritului lor distinctiv, si ovalului alb din apropierea ochilor. Aceasta „bestie" e lunga de aproximativ 9.75 metri si grea de vreo 5 tone. Aceste dimensiun si cateva atacuri izolate ale balenelor ucigase captive asupra dresorilor lor, face imblanzirea lor putin mai periculoasa.

Insa este reputatia lor justificata? Pentru a afla acest lucru, trebuie sa stabilim cateva lucruri. Orcile nu sunt balene. Orca Orcinus apartine familiei delfinilor (Delphinidae) si este cea mai mare dintre toate speciile de delfini. Apoi, balenele ucigase nu vaneaza oameni. De fapt, pescarii de balene care lucreaza in golful Twofold, aproape de Australia, sustin ca orcile i-au ajutat sa vaneze alte balene. Probabil denumirea de "balena ucigasa" a pornit de la marinari si pescarii de balene care le denumeau "ucigase de balene". La un moment dat - poate printr-o eroare de traducere - s-a schimbat in „balene ucigase".

Reputatia de vanatoare aprige se datoreaza faptului ca ataca frecvent alte animale marine, indiferent de marimea acestora. Orcile mananca tot ce prind - foci, lei de mare, calamari, pesti, pasari, balene (narval, beluga si balena cenusie) si delfini. Imaginati-va ce scena sangeroasa cand un grup de balene ucigase devoreaza ceva atat de mare si notoriu cum e marele rechin alb, care este, de asemenea, in meniul lor.

Cum de se poate una ca asta? Balenele ucigase vaneaza in grupuri. Un grup mare poate numara pana la 30 sau 40 de orci, dar oamenii de stiinta au inregistrat chiar si grupuri de 100. Folosesc tactici de vanatoare sofisticate care reflecta creativitatea si inteligenta acestor mamifere.

Prin ecolocalizarea – folosirea ecoului pentru a detecta obiecte – balenele isi imprejmuiesc prada, si mai apoi folosesc o tehnica, cunoscuta sub numele de „pescuit de tip carusel". Orcile inconjoara pestele, il stropesc neincetat si il lovesc cu cozile pentru a-i distrage atentia si pentru a-l zapaci. Alt tip de vanatoare, implica urmarirea unei balene tinere si „alergarea" sa necontenita, impiedicand-o sa iasa la suprafata sa ia aer.

Alterori, balenele ucigase folosesc o alta tehnica inteligenta de vanatoare: ies din apa si chiar pot sta temporar pe plaja pentru a ademeni focile sa intre in apa. Cand acestea, speriate, se grabesc sa se ascunda in apa, ceilalti membrii ai grupului le asteapta acolo infometati. Uneori, pentru a face o foca mai vulnerabila, balena o va insfaca si o va azvarli prin aer pentru a-i cauza rani si pentru ca aceasta a nu se mai poata misca deloc.

In zonele cu clima extrem de rece, balenele ucigase lovesc bucatile de gheata plutitoare unde se odihnesc animalele, incercand sa le rastoarne in mare. Vor incerca, de asemenea, sa creeze valuri pentru a-si determina prada sa cada de pe gheata.

In toate aceste exemple, orcile demonstreaza ingeniozitate, creativitate si oportunism, pe langa rolul lor natural de carnivore, astfel incat denumirea de „criminale" li se potriveste destul de bine.