De unde ar trebui să cumperi cărți?

De unde ar trebui să cumperi cărți?

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti, librarie
Ultima actualizareMiercuri 1 iulie 2020
Vizualizari403

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fiecare cititor își pune la un moment dat întrebarea de unde ar trebui să cumpere cărți. În contextul în care există o mulțime de promotori și distribuitori ai culturii, poate te numeri și tu printre cei care se confruntă cu dilema anticariat vs librărie. De aceea, îți recomandăm câteva locuri pe care să le ai în vedere când te decizi să pornești la „vânătoarea” de cărți.

1. Anticariatele

Anticariatul este unul dintre cele mai bune locuri din care poți să îți cumperi cărți. În primul rând, într-un anticariat vei găsi cărți cu prețuri foarte mici, și astfel vei putea să cumperi câte volume îți dorești fără să ai grija unui portofel gol. Prețurile cărților din anticariatul online Târgul Cărții sunt mult mai mici comparativ cu cele practicate de librării. Astfel că, dacă te decizi să treci pragul anticariatelor, vei putea pleca încărcat cu zeci de volume și chiar vei constata că poți pune deoparte și alți bani cu care să îți „întreții” și alte pasiuni.

În al doilea rând, într-un anticariat găsești cărți în stare bună, foarte bună și impecabilă. Totodată, rafturile anticariatelor sunt pline și cu cărți noi-nouțe ce povin din lichidările de stoc ale editurilor pe care le îndrăgești.

Un alt treilea motiv pentru care ar trebui să cumperi cărți din anticariat este că acestea ascund povești, au istorii personale, iar unele dintre ele poartă amprenta fiecărui cititor. Sigur, depinde de fiecare cititor dacă acesta preferă ca o carte să aibă paginile impecabile sau ca filele cărții să conțină un autograf, o dedicație sau un gând strecurat, dar până la urmă acestea din urmă sunt lucrurile care construiesc conexiunea între oameni, nu-i așa?

Poți cumpăra cărți dintr-un anticariat și pentru că aici găsești cărți rare, cărți deosebite și chiar cărți ale căror ediții nu se mai tipăresc. Fie că alegi să te plimbi printre rafturi sau să intri pe pagina online a unui anticariat, aceasta va fi întotdeauna o soluție potrivită pentru cititorii pasionați, pentru colecționari sau pentru cei care pur și simplu vor o carte la un preț foarte bun.

2. Site-urile online

Există o mulțime de site-uri online, din România sau din străinătate, de unde poți cumpăra cărți, iar multe dintre acestea au și numeroase oferte. Astfel, că sunt șanse să găsești cărți la prețuri bune. Aceste depozite online au cel mai adesea oferte de cărți impresionante, fie noi, fie la mâna a doua. Multe dintre site-urile online din străinătate fac livrări și în România, așa că ele sunt o opțiune pe care merită să o ai în vedere. Există însă și niste dezavantaje: nu te poți plimba printre rafturi pentru a răsfoi o carte și a experimenta acel sentiment de liniște pe care această activitate ți-l poate oferi, mai ales când te afli într-un anticariat sau într-o librărie, de exemplu. De asemenea, este posibil ca unele site-uri să aibă taxe poștale mari sau să dureze foarte mult până când cărțile ajung la destinație, mai ales dacă acestea vin de peste hotare. Însă, uneori așteptarea merită, depinde doar de tine ce opțiune vrei să alegi.

3. Librăriile

Librăriile sunt și ele printre cele mai cunoscute și îndrăgite locuri din care îți poți cumpăra o carte. Iar multe dintre acestea au și site-uri online. Într-o librărie vei găsi întodeauna cărți noi, cu miros de tipar proaspăt. Poate avantajul cel mai mare al librăriilor este acela că poți cumpăra cărți noi și volume ce abia s-au lansat și că îți oferă posibilitatea de a participa ocazional la întâlniri cu scriitorii. Însă, dezavantajul este că va trebui să plătești un preț mai mare pentru a cumpăra cărți. În plus, alt dezavantaj ar fi că cererile pentru noi tiraje fac și un deserviciu naturii, pentru că acest lucru presupune sacrificarea a milioane de copaci.

Totuși, indiferent de opțiunea ta, până la urmă proveniența cărții nu contează atât de mult dacă citești și alegi să faci din acest obicei o activitate constantă. Dorința de a citi este cea care trebuie să aibă câștig de cauză pe termen lung.

Sursă foto: pexels.com/photo/pile-of-assorted-novel-books-694740/