De ce apare mătreața și cum poți scăpa de ea

Detalii

CategoriiSanatate
Taguripar
Ultima actualizareLuni 19 septembrie 2022
Vizualizari279

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mătreața este o problemă frecventă în rândul multor persoane, atât femei cât și bărbați. Aspectul neplăcut pe păr și pe îmbrăcăminte al acestei afecțiuni este de cele mai multe ori deranjant, atât pentru persoana în cauză cât și pentru cei din jur. În plus, dacă ai observat astfel de simptome, este posibil să te confrunți și cu mâncărimi sau roșeața pielii scalpului în cazul în care ai un păr gras.

Mai jos vei afla mai multe dintre cauzele pentru care apare mătreața, dar și câteva modalități simple care te vor ajuta să o combați eficient.

De ce apare mătreața și cum se manifestă

Mătreața este o afecțiune dermatologică, cu care se confruntă numeroase persoane în anumite perioade ale vieții. Aceasta se manifestă mai ales la nivelul scalpului, dar poate fi prezentă și pe sprâncene, piept, barbă sau urechi. Se observă sub formă de mici cruste sau fulgi albi sau gălbui care pot produce, ocazional, mâncărime sau iritații.

Înainte de a ști la ce tratamente să apelezi, trebuie să recunoști tipul de mătreață care apare în cazul tău.

  • Mătreața uscată

Este o formă moderată de mătreață, fiind cauzată de pielea uscată, dar și de temperaturile scăzute, poluare, stres sau folosirea în exces a anumitor produse de coafare (fixative, pomade) ori șampoane care produc prea multă spumă. În acest caz scuamele sunt subțiri, uscate, nu aderă de scalp și pot fi îndepărtate cu ușurință.

  • Mătreața grasă

Mătreața grasă este caracterizată de scuame mari cu aspect gras, care aderă la scalp și sunt însoțite de iritație și mâncărime intensă. Principalul vinovat este o ciupercă din familia Malassezia, care proliferează în mod anormal datorită faptului că se hrănește cu uleiurile naturale de pe suprafața scalpului și apoi le descompune în mai multe componente, printre care uleiul oleic. Mătreața și simptomele asociate ei se manifestă mai frecvent la persoanele care au o sensibilitate la acest compus.

Mătreața poate avea și cauze genetice, dar și anotimpurile sau schimbările bruște de temperatură pot favoriza formarea ei. În plus, purtarea de pălării sau căciuli pot accelera fenomenul. Mai mult, adolescenții care trec prin modificări hormonale pot fi afectați de această afecțiune determinată de creșterea secreției de sebum, iar anumite boli sau afecțiuni neurodegenerative o pot accentua.

Cum poți elimina eficient mătreața

  • Folosește un produs antimătreață potrivit

Produsele cosmetice sau dermatocosmetice special concepute pentru eliminarea mătreții ajută la reglarea secreției de sebum de pe păr și scalp, având acțiune antimicotică și asigurând totodată elementele nutritive necesare pentru creșterea sănătoasă a firelor de păr. Un șampon antimătreață de la Farmec, ce are în componență Biocapigen și alte ingrediente active, limitează, în plus, proliferarea ciupercii responsabile de formarea acestei afecțiuni și îndepărtează eficient scuamele de pe cap. Produsul are efect calmant, antiiritant și antiinflamator, astfel că ajută la diminuarea senzației de mâncărime a scalpului.

  • Spală-te des pe cap și pe mâini

Chiar dacă ai putea crede că spălatul prea frecvent pe cap nu este recomandat, trebuie să ai în vedere că ciuperca Malassezia, care se hrănește cu uleiurile naturale de pe scalp, proliferează în prezența unui mediu gras. Spală deci părul de câte ori simți nevoie, și în plus, nu uita de igiena mâinilor.

  • Evită folosirea produselor intensive de styling

Ceara, spuma de păr, fixativul sau alte produse de styling cu textură bogată favorizează formarea de mătreață, așa că este recomandat să renunți la folosirea zilnică sau să amâni o perioadă utilizarea lor. De asemenea, vopsitul sau decoloratul frecvent duc la uscarea firului de păr și a scalpului.

Așadar, pentru a preveni formarea mătreții adaptează-ți stilul de viață la factorii de mediu, evită stresul și adoptă o dietă echilibrată. Cel mai ușor însă este să folosești tratamentele potrivite tipului tău de păr, astfel încât să observi efectele de la primele utilizări!

Sursa foto: shutterstock_538620859.jpg