Curiozitati din lumea animalelor

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7262

Voteaza & Distribuie

Descriere

Crocodilii mananca pietre

Stomacul unui crocodil este un "loc pietros" din mai multe motive. Sistemul digestiv al unui crocodil trebuie sa digere tot felul de animale, de la broaste testoase, pesti si pasari, la girafe, bivoli, lei, si chiar alti crocodili. In plus, pe langa toate acestea, in stomacul crocodililor apar si pietre. Reptilele inghit pietre mari ce stau in permanenta in burta lor. Se crede ca aceste pietre sunt folosite de crocodili si ca balast, in timpul scufundarilor.

Laptele de balena contine 50% grasime

A avea grija de un nou nascut nu este o munca usoara pentru o balena, a carei pui ajunge dupa 10-12 luni in burta ei, la o treime din lungimea mamei. Pentru a-si hrani puiul, balena isi foloseste muschii din jurul glandelor mamare. Procentul de 50% grasime inseamna ca balena are de 10 ori mai multa grasime decat laptele uman, ceea ce ajuta puii sa creasca pana la 3,5 kg pe zi.

Pasarile recunosc semnele terestre

Va puteti imagina o excursie fara iesiri ratate, fara soferi enervanti si harti de hartie sau digitale? Bineinteles ca nu, nu sunteti o pasare. Porumbeii pot zbura mii de kilometri si sa-si gaseasca cuibul fara dificultati. Unele specii, cum ar fi randunica arctica, calatoresc 40,000 km pe an in jurul pamantului in fiecare an. Alte specii se folosesesc de faptul ca sistemul lor de navigatie este compus din granule microscopice de magnetit si utilizeaza campul magnetic al Pamantului in orientare.

Castorii au zile mai lungi in timpul iernii

Castorii se inchid in timpul iernii, traind cu hrana depozitata din timp sau cu depozitele de grasime din coada lor. Ei isi conserva energia prin evitarea frigului de afara, alegand sa ramana in intuneric in gramezile de lemn si noroi. Ca urmare, aceste rozatoare nu primesc lumina care sa le ghideze ciclul de somn si isi dezvolta un ritm cardiac caracteristic unei zile cu 29 de ore.

Puii de gaina sunt altruisti

Este o greseala sa credem ca evolutia a produs animale egoiste, interesate numai de supravituirea lor. Exista o multitudine de exemple ce dovedesc ca speciile se ajuta intre ele. Puii de gaina se ajuta intre ei prin ciripit. Ciripitul anunta ceilalti pui ca hrana se afla prin apropiere. Cheia selectiei naturale nu este supravietuirea celui mai adaptat animal, ci al celui mai adaptat material genetic, iar un comportament fratesc va favoriza supravietuirea speciei.

Multi pesti isi schimba organele sexuale

Cu atatea creaturi pe pamant, este usor sa uitam ca unele din cele mai ciudate activitati au loc in adancul oceanului. Multe specii de pesti sunt hermafroditi. Ei isi schimba sexul ca raspuns la ciclul hormonal si la schimbarile mediului. Altii au, in celasi timp, organe sexuale femeiesti si barbatesti.

Girafele au o circulatie unica a sangelui

Girafa are un gat inalt de pana la 5m care s-a alungit in urma competitiei cu alte animale care pasc. Insa, inaltimea gatului aduce si unele dezantaje. Inima girafei trebuie sa pompeze de ori mai mult decat inima unei vaci, ca sangele sa ajunga la creier, iar pentru aceasta este nevoie de un sistem vascular complex. La 2m deasupra inimii, pielea piciorelor trebuie sa fie extrem de stransa pentru a preveni scurgerea rapida a sangelui spre copite.

Elefantii sunt destepti

Elefantii au creierul mai mare decat orice alt mamifer de pe pamant. Inteligenta este greu de calculat la oameni si animale, dar coeficientul de encefalizare (EQ), adica raportul dintre creierul unui animal si masa acestuia, coreleaza bine cu abilitatea de a trece de anumite provocari si obstacole. Un elefant mediu are EQ de 1.88 (coeficientul la oameni se incadreaza in intervalul 7.33 si 7.69, la cimpanzei este in medie de 2.45, la porci de 0.27). Se crede ca inteligenta si memorie merg mana in mana, sugerand ca memoria unui elefant este foarte buna.

Papagalii ne inteleg

Vorbitul papagalului este privit ca o inregistrare facut de o pasare fara creier. Studiile din ultimii 30 de ani arata ca papagalii nu numai mimeaza. Ei pot rezolva anumite lectii lingvistice la fel de bine ca un copil in varsta de 4-6 ani. Se pare ca papagalii inteleg concepte precum "acelasi" si "diferit", "mare" si "mic", "nimic" si numere. Un studiu efectuat in 2007 a sugerat ca folosind modul in care papagalul invata se poate dezvolta abilitati de vorbire pentru roboti.