Elvis Presley

Elvis Presley

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12364

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 5 iunie 1956, Elvis Presley lanseaza noul lui single "Hound Dog", la emisiunea The Milton Berle Show. Elvis a scandalizat publicul cu miscarile lui sugestive din solduri. In scandalul media care a urmat, alti prezentatori de televiziune, printre care Ed Sullivan, au criticat prestatia lui Elvis. Sullivan a jurat ca nu-l va invita niciodata pe Presley in emisiunea sa, insa in acea toamna l-a chemat pe Elvis in trei emisiuni. Presley a inceput sa scoata discuri in 1954.

Elvis Presley

In timp ce lucra la un atelier din Memphis, Presley, in varsta de 18 ani, a trecut intr-o pauza de masa pe la un studio de inregistrari din oras si a platit 4 dolari pentru a inregistra doua cantece pentru ziua de nastere a mamei lui. Asistentul de la Sun Records, studioul in care a facut inregistrarea, a fost asa de impresionat incat a dus inregistrarea la directorul studioului Sam Philips, care l-a angajat pe Elvis in 1954.

Prima sa inregistrare, "That's All Right," a ajuns pe locul 4 in topul country-western. La scurt timp, Elvis a inceput sa cante regulat in emisiuni de radio, facandu-si debutul la televiziune in martie 1955, la o emisiune de la televiziunea locala din Memphis. In septembrie, a avut primul number one, o versiune a piesei country a lui Junior Parker, "Mystery Train." RCA a cesionat contractul cu Presley, acesta facand primele inregistrari la RCA la Nashville in 1956, dintre care amintim hit-urile "I Got a Woman," "Heartbreak Hotel," si "I Was the One."

La 28 ianuarie 1956, publicul american de televiziune a facut cunostinta cu Elvis Presley in programul de varietati Stage Show. A mai aparut in alte cateva emisiuni, inainte de a face primul sau film, Love Me Tender (1956), care si-a recuperat bugetul de un milion de dolari in doar trei zile. Toate single-urile lui Presley din acel an au castigat discul de aur. Dansul controversat al lui Elvis, cu miscarile sale tipice din solduri, a reusit sa ii supere pe parinti si sa le farmece pe adolescente. Intr-o aparitie in emisiunea The Ed Sullivan Show din 1956, camerele l-au filmat numai de la talie in sus. Elvis a primit ordinul de incorporare in decembrie 1957, insa a cerut o amanare pentru a termina filmarile la cel de-al patrulea film al sau, King Creole.

Inainte de a intra in armata, a inregistrat suficient material pentru ca seria de hituri cu Elvis sa ramana neintrerupta pe tot parcursul satisfacerii stagiului militar. A continuat sa domine topurile in anii ’60 si a facut inca peste 20 de filme. Elvis a incetat sa cante in 1961, insa s-a intors la sfarsitul anilor ’60, cantand la Las Vegas si lansand inca cateva single-uri de top, printre care "In the Ghetto" si "Suspicious Minds", in anul 1969. Desi popularitatea sa continua sa creasca, „Regele Rock and Roll-ului" a inceput sa ia droguri.

Ultima sa prestatie live a avut loc la data de 25 iunie 1977, iar la 16 august 1977, in ziua cand trebuia sa se tina urmatorul sau concert, prietena sa l-a gasit mort intr-o baie a resedintei Graceland, casa din Memphis in care locuia. Cauza mortii a fost un atac de cord, insa se presupune ca abuzul de medicamente a fost un factor care a contribuit la moartea starului. Elvis a fost inmormantat la Graceland. La noua ani de la moartea sa, a fost unul dintre cei 10 artisti inclusi in Rock and Roll Hall of Fame. In timpul vietii, a avut 94 de single-uri si peste 40 de albume care au castigat discul de aur.