Cum sa stimulati copilul sa invete

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari4893

Voteaza & Distribuie

Descriere

In cazul in care copilul dumneavoastra manifesta o lipsa de interes vadita fata de studiu si indeplinirea tuturor indatoririlor la scoala, cateva sfaturi legate de motivarea acestuia ar fi foarte utile.

Parintii sunt constienti de faptul ca succesul vine cu mult efort si munca din partea copiilor si isi doresc ca acestia sa reuseasca in viata. Tocmai de aceea, parintii investesc tot ce e mai bun in copiii lor. Datoria parintilor, insa, nu este doar alegerea unei scoali bune pentru educatia copiilor lor, ci si incurajarea si stimularea sistematica a acestora, astfel incat interesul lor in procesul de invatare sa ramana constant si la un nivel cat mai ridicat. Unii copii sunt auto-motivati fata de procesul de invatare si sunt deschisi catre preluarea sarcinilor dificile cu atitudine pozitiva. Odata ce obiectivul lor este stabilit, se straduiesc din greu pentru a-l realiza si, pana la final, cei mai multi chiar reusesc.

Cum stimulam copii sa invete?

Cum stimulam copii sa invete?

Pe de alta parte, exista copii care prezinta un interes redus fata de tot ce inseamna studiu. Nu sunt auto-motivati sa invete lucruri noi si au tendinta sa se rezume la sarcini simple care necesita mai putin efort de pregatire. Ei au nevoie de o multitudine de stimulenti pentru a se apuca de treaba iar atitudinea lor negativa duce la dezinteres fata de procesul de invatare. Parintii acestor copii trebuie sa faca un efort suplimentar pentru a-i incuraja sa studieze si sa aiba performante la scoala.

O abordare sistematica, strategica este necesara pentru a-i stimula si pentru a le insufla interesul necesar studiului. In cazul in care copilul dumneavoastra se confrunta cu o astfel de atitudine fara de procesul de invatare, e mai bine sa stiti cum il puteti motiva pentru a studia si, mai tarziu, pentru a excela in viata.

Asigurati copilului un mediu propice studiului
Un mediu adecvat studiului este esential in procesul de invatare al copilului. Factorii perturbatori precum zgomotul sau o atmosfera tensionata reduc gradul de concentrare al copilului si da nastere dificultatilor de intelegere si memorare a temelor pentru acasa. O camera linistita, cu un iluminat adecvat sunt excelente pentru copilul dumneavoastra. Crearea unui mediu propice studiului este datoria exclusiva a parintilor, care trebuie sa se asigure ca indeplinesc toate conditiile de care micutii au nevoie.

Camera de studiu pentru copii

Camera de studiu pentru copii trebuie sa fie bine luminata

Ajutor in stabilirea obiectivelor realizabile
Copilul trebuie ajutat sa-si stabileasca obiective realizabile, ceea ce va oferi nu doar o imagine clara asupra a ceea ce trebuie sa fie realizat intr-un anumit interval de timp, ci si o mai buna perspectiva asupra potentialelor rezultate. Indeplinirea obiectivelor prestabilite va insufla incredere copilului si, indirect, il va motiva sa depuna eforturi pentru realizarea obiectivelor noi.

Trebuie sa aveti asteptari rezonabile de la copilul dumneavoastra
Multi parinti au obiceiul de a cere rezultate aproape imposibil de obtinut de la copil, ceea ce creeaza presiuni nejustificate asupra acestuia. De multe ori, tensiunea afecteaza rezultatele si, in locul notelor bune apare o scadere a performantelor scolare. Prin urmare, parintii trebuie sa cunoasca perfect capacitatea copilului lor de a invata si sa aiba asteptari rezonabile de la el. La final, copilul va simti multumit de propriile rezultate si va continua sa lucreze la fel de bine.

Parintii trebuie sa aiba asteptari rezonabile de la copii

Parintii trebuie sa aiba asteptari rezonabile de la copii

Inoculati-i importanta studiului
Elevii care nu manifesta interes fata de procesul de invatare nu sunt constienti nici de importanta studiului in viata. De multe ori, copiii pun scoala pe un loc inferior si nu acorda atentia cuvenita studiului. Unui copil cu o astfel de mentalitate ar trebui sa-i fie inoculata importanta studiului si consecintele nefaste ale neindeplinirii indatoririlor scolare.

Sa utilizeze tehnici de invatare interesante
Cel putin in teorie, procesul de invatare trebuie sa fie o activitate interesanta si interactiva. Copiii se plictisesc repede si asociaza procesul de invatare cu rutina, ceea ce ii face sa-si piarda interesul. Folositi tehnici interactive de invatare, apelati la activitati distractive si jocuri ce mentin interesul copilului si il motiveaza studieze cu spor.

Metodele interactive de studiu

Metodele interactive de studiu fac procesul de invatare mai placut

Axarea pe domeniile de interes
Fiecare copil are domenii specifice de interes. Identificati, ca parinti, aceste arii de interes si indemnati-i sa se concentreze cu precadere pe aceste domenii de studiu, astfel incat copilul sa invete cu placere. Printre sesiunile de invatare a lectiilor interesante includeti si lectii care suscita mai putin interesul copilului. Imbinati utilul cu placutul si, in acelasi timp, transformati procesul de invatare intr-o activitate relaxanta.

Recompensati rezultatele bune
Recompensati rezultatele scolare bune ale copiilor dumneavoastra

Recompensati rezultatele scolare bune ale copiilor dumneavoastra

O recompensa cat de mica face minuni in motivarea copilului. Chiar daca rezultatele nu sunt dintre cele mai performante, orice evolutie trebuie laudata. Aceste aprecieri pozitive sunt cantaresc enorm in stima de sine a copilului si functioneaza ca o incurajare pentru ca, pe viitor, rezultatele sa fie si mai bune. Cu toate acestea, asigurati-va ca aceste recompense sa fie rezonabile si pe masura performantelor. In caz contrar, ele se pot intoarce impotriva dumneavoastra si sa nu mai reprezinte un actor de motivare, ci de santaj.