Cum sa scapi de balbaiala?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14571

Voteaza & Distribuie

Descriere

Balbaiala este o tulburare de vorbire care ii afecteaza pe foarte multi oameni. Este foarte dificil, daca nu ai dificultati in vorbire, sa-i intelegi pe cei pentru care fiecare discutie devine un chin. Este nevoie de timp si de multa rabdare pentru a combate balbaiala. Vestea buna este ca exista foarte multe tehnici si terapii moderne care pot rezolva cu succes aceasta problema.


Daca esti balbait, pentru inceput trebuie sa identifici cauzele din spatele problemei tale. Multi oameni care se balbaie din cauza ca nu au suficienta incredere in ei, nu au stima de sine sau sufera de anxietate. Chiar daca nu te balbai in mod constant, probabil ca uneori ai dificultati in exprimare mai ales cand iti este frica, esti jenat, nu te simti bine in pielea ta sau esti prea obosit. Daca asa sta situatia, incearca sa te pui in pielea cuiva care se balbaie tot timpul.




balbait


Balbaitii au probleme cu stima de sine




Persoanele care se balbaie au parte de impedimente serioase in viata de zi cu zi. Pentru ei orice interactiune sociala este o corvoada, de la a merge la magazin sau restaurant, a vorbi la telefon sau a tine o prezentare la serviciu. Ei ajung sa respinga activitatile care presupun contactul direct cu alti oameni si adopta adesea o atitudine antisociala. Tot acest comportament creaza un cerc vicios, in care lipsa intaractiunii sociale le agraveaza balbaiala. Iata ce poti face pentru a combate balbaiala:


1. Gaseste cauza problemei

Chiar daca nu-ti este foarte clar de ce esti balbait, poti identifica anumite modele comportamentale evidente. Unii oameni nu se balbaie atunci cand sunt singuri sau se balbaie foarte putin cand sunt in compania unor persoane dragi, apropiate lor. Parintii cu copii balbaiti descopera adesea ca tulburarea copiiilor lor se agraveaza atunci cand acestia incep scoala. Intrebarile puse la clasa de catre profesorii pretentiosi cauzeaza nervozitate, anxietatea si teama de a nu fi ridiculizat.




balbaita


Balbaiala se agraveaza pe fond de stres




Cel mai indicat ar fi sa identifici un model comportamental si sa incerci sa-l combati atunci cand stii ca acesta o sa apara, spre exemplu cand vine vorba de stalcirea doar a unor cuvinte si doar in compania unor oameni care te fac nervos. Pentru a combate balbaiala care apare strict in anumite momente, poti practica diferite exercitii de vorbire si articulare.


2. Vorbeste rar

Atunci cand vorbesti rar, cuvintele iau forma mai intai in mintea ta si doar apoi sunt rostite. Astfel, nu vei mai fii atat de stresat cand trebuie sa pronunti un cuvant dificil. Poti sa imparti un cuvant in silabe in minte, inainte de a-l rosti. De exemplu, daca vrei sa spui "urmator", imparte-l in "ur-ma-tor" in mintea ta si apoi rosteste-l cu voce tare fara sa-l mai silabisesti. In timp, balbaiala ta va mai scadea din intensitate, si treptat, vei incepe sa vorbesti mai rapid si mai fluent.




terapie vorbire


Exista multe terapii pentru imbunatatirea vorbirii




3. "Canta" cuvintele

Nu se stie de ce, dar oamenii care se balbaie nu au o problema daca trebuie sa cante. Pentru a te folosi de acest atu, incearca sa vorbesti ca si cum ai canta. Daca adaugi putin ritm la cuvintele tale, te vei concentra mai mult la melodie si mai putin cuvintele pe care trebuie sa le rostesti.


4. Respira adanc

Stresul vorbirii poate fi combatut usor daca respiri cat mai adanc. Daca ti-e teama sa nu te balbai, respira adanc inainte de a incepe orice fraza. Exista numeroase exercitii de respiratie care te pot calma si pot reduce presiune psihica la care tu insuti te supui. Atunci cand respiri corect, vei avea parte de mai multe pauze in vorbire, care iti vor conferi la randul lor timpul necesar pentru a formula in gand o propozitie inainte de a o rosti.


5. Citeste mult

Cititul cu voce tare combate balbaiala. Atunci cand este practicat in intimitate si nu trebuie sa-ti faci probleme ca te asculta si altii, vei avea mai mult timp sa te concentrezi asupra pronuntiei. Cititul cu voce tare este si o tehnica buna pentru a-ti imbunatati fluenta in vorbire. In plus, iti vei imbogati vocabularul si vei putea substitui cuvintele pe care nu le poti pronunta cu sinonome ale lor.




citit


Cititul imbunatateste fluenta si vocabularul




6. Adreseaza-te unui specialist

Daca, in pofida tuturor incercarilor tale, nu reusesti sa-ti ameliorezi babaiala, adreseaza-te unui specialist. Un logoped profesionist iti va concepe un program specializat si te va invata tot felul de tehnici care sa-ti reduca balbaiala in mod gradual. De la terapii de pronuntie, la exercitii de respiratie si chiar medicamente, exista mai multe metode certificate care combat cu succes balbaiala.


7. Mentine-ti o atitudine pozitiva

O atitudine pozitiva este cel mai bun instrument a lupta impotriva balbaielii. Aceasta tulburare nu poate fi combatuta peste noapte. Gandirea pozitiva te va ajuta sa-ti gasesti resursele interioare si rabdarea necesare combaterii balbaielii. Adu-ti aminte ca exista foarte multi oameni care nu mai au in prezent aceasta problema. Va trebui sa faci eforturi serioase pana sa vezi imbunatatirile din exprimare si vorbire, asa ca nu te descuraja!




oameni vorbind


Atitudinea pozitiva te va ajuta sa combati mai usor balbaiala