Cum sa-ti dresezi rabdarea?

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5999

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru unii nu e usor deloc sa fie rabdatori, mai ales acum, in zilele noastre, mai mult decat oricand in istorie. Intr-o lume in care mesajele pot fi trimise instantaneu in intreaga lume, in care totul este aparent disponibil pentru achizitionarea imediata, cu cateva click-uri de mouse, e greu sa fim toleranti si sa asteptam cuminti ca ceva sa se intample. Dar rabdarea ramane o valoare importanta in viata. Nu primim intotdeauna gratificare instantanee si unele dintre cele mai bune lucruri din viata necesita ani de munca grea si de asteptare. Din fericire, rabdarea este o virtute care poate fi cultivata.

Tineti un jurnal

Pe un carnetel sau pe o bucata de hartie, timp de una sau doua saptamani, ori de cate ori aveti acel sentiment de nerabdare, scrieti tot ce se asociaza cu acest sentiment: Asigurati-va ca luati notite in mod consecvent si consecutiv (de ex: 1 noiembrie – ora de geografie), de fiecare data cand apare aceasta senzatie. Veti observa ca sunteti mai constienti si ulterior, mai pregatiti pentru sentimentul de nerabdare. Veti fi, de asemenea, capabili de a va observa sentimentul de nerabdare obiectiv si veti cunoaste ce evenimente ii dau nastere. Puteti ajunge la concluzia ca imprejurarile in care apare sentimentul, nu cauzeaza si enervarea. In acest mod, veti putea sa va controlati nerabdarea mai bine atunci cand va supara.

Incercati sa va dati seama de ce va aflati intr-o astfel de graba

Avem tendinta sa ne pierdem rabdarea atunci cand facem mai multe lucruri deodata sau atunci cand avem un program incarcat. Daca sunteti prea aglomerat, ar trebui sa va refaceti lista cu activitati inainte de a incerca sa va schimbati reactia naturala la o situatie coplesitoare. Incercati sa va planificati sarcinile, astfel incat sa faceti lucrurile pe rand. Daca puteti, delegati responsabilitatile si altora. Poate fi un test de rabdare, dar va trebui sa invatati sa impartiti sarcinile.

Identificati situatiile care va declanseaza piederea rabdarii

Aceasta se strecoara insidios si daca va simtiti ingrijorat, nefericit sau nervos nu va puteti da seama care e cauza principala a acestor sentimente. Pentru a reduce frecventa acestei stari, va va ajuta sa fiti constient de ea. Ce evenimente, oameni, fraze sau circumstante va influenteaza cand va pierdeti calmul? Faceti o lista cu toate lucrurile care va provoaca anxietate, tensiune sau frustrare. In miezul majoritatii declansatorilor se afla o realitate pe care o acceptam cu greu. Care sunt aceste realitati pentru dvs?

Invingeti-va crizele de nerabdare

Pe termen lung, dezvoltarea rabdarii necesita o schimbare in atitudinea dvs despre viata, dar puteti face progrese imediate invatand sa va relaxati ori de cate ori va simtiti nerabdator. Respirati adanc de cateva ori si incercati sa va goliti mintea. Concentrati-va asupra respiratiei si veti putea depasi momentul.

Cautati modele

Fiind constient de nerabdarea dvs, aveti sansa de a invata din ea si de a descoperi o relatie sau o situatie care pur si simplu nu este sanatoasa sau constructiva pentru dvs si pe care o puteti schimba. Dati-va seama de asta si va veti putea gandi la aceasta problema in mod logic si veti putea decide daca nerabdarea dumneavoastra este justificata sau nu. De obicei nu este nici justificata, nici utila, dar atunci cand este, puteti gasi modalitati de a rezolva problema de la radacina, mai degraba decat sa va simtiti stresat.

Resemnati-va daca nu puteti face nimic in legatura cu declansatorul nerabdarii.

Resemnati-va

Daca nu puteti face nimic pentru a rezolva situatia care v-a declansat nerabdarea, resemnati-va si incercati sa uitati de ea. E usor de zis si greu de facut, dar este posibil si este singurul lucru sanatos pe care il puteti face. Probabil, initial va va fi greu sa faceti asta, mai ales daca problema este importanta pentru dvs - de ex. daca asteptati un raspuns dupa un interviu de angajare - dar ar trebui sa fiti in masura sa va atenuati nerabdarea care este cauzata de probleme pe care n-aveti cum sa le gestionati, de exemplu, daca asteptati la rand la magazin. Daca faceti un efort concentrat sa fiti rabdatori in situatii relativ neimportante, vei dezvolta treptat puterea de a ramane la fel chiar si in situatii mult mai intense si de o durata mai lunga.

Nu uitati ca lucrurile iau timp

Oamenii care sunt nerabdatori sunt aceia care insista ca lucrurile sa fie facute acum si carora nu le place sa piarda timpul. Cu toate acestea, unele lucruri pur si simplu nu pot fi grabite. Aproape orice cu adevarat bun din viata are nevoie de timp si daruire, iar daca sunteti nerabdator, puteti strica relatii, puteti distruge scopuri si alte lucruri care sunt importante pentru dvs.

Asteptati-va la imprevizibil

Aveti planuri, dar lucrurile nu functioneaza intotdeauna cum au fost planificate. Acceptati schimbarile de situatie din viata cu gratie. Pastrati-va asteptarile realiste. Asta nu se aplica numai imprejurarilor, ci si comportamentului celor din jurul dvs. Daca va treziti tipand la copilul sau la sotul / sotia dvs ca a varsat accidental o bautura, pierdeti din vedere faptul ca oamenii nu sunt perfecti.

Luati-va o pauza

Luati-va cateva minute pentru a nu face absolut nimic. Stati linistit si ganditi-va. Nu va uitati la televizor, nu cititi. Nu faceti nimic. Poate fi greu la inceput si va puteti simti chiar destul de nerabdator dupa un minut sau doua, dar luand o pauza puteti incetini mersul lucrurilor si este important sa dezvoltati o atitudine necesara pentru a va deprinde cu rabdarea. Apoi, nu ridicati stacheta prea sus nici pentru dvs, nici pentur cei din jur. Desigur, toti am fi mai rabdatori daca bebelusii n-ar plange, daca farfuriile nu s-ar sparge, daca computerele n-ar da erori si daca oamenii n-ar face greseli - dar asta nu se va intampla niciodata.

Amintiti-va ceea ce conteaza

Daca nu va axati pe ceea ce conteaza cel mai mult in viata asta, nu faceti decat sa alimentati nerabdarea. Fiti amabil, generos, iertator si recunoscator pentru ceea ce aveti si profitati din plin de ceea ce conteaza cel mai mult. Cand alte lucruri mai putin importante va alimenteaza nerabdarea, luati-va timp pentru a va aminti toate aceste elemente si va veti reduce tendinta de a va enerva din cauza ca lucrurile nu se intampla.

Tineti minte intotdeauna ca in cele din urma veti obtine ceea ce vreti. (Nu chiar intotdeauna, dar e nevoie de maturitate si rabdare pentru a intelege si a accepta acest lucru.)