Cum putem trata paradontoza si cum ii putem evita recidivarea?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7074

Voteaza & Distribuie

Descriere

Paradontoza inseamna inflamarea gingiilor si de asemenea a dentinei si a oaselor. Cauza principala a bolii este o igiena necorespunzatoare a gurii sau o metoda gresita de curatare a dintilor. Primul simptom al acestei boli este sangerarea gingiilor. Dupa putin timp apar si pungile periodontale, gingiile se retrag si se umfla. Rezultatul acestor simptome este pierderea dintilor.

Fara bacterii nu exista paradontoza. Prezenta lor intretine inflamarea si distrugerea tesutului dentar. Pentru ca boala sa fie tratata, toate depozitele bacteriene trebuie inlaturate si pentru a nu se forma din nou, pacientul trebuie sa invete cum sa isi pastreze dantura curata.

Daca paradontoza nu este avansata, tratamentul cosista in eliminarea depozitelor bacteriene de pe suprafata dintilor. Acest procedeu poate fi efectuat de medicul stomatolog si cu cat pungile sunt mai adanci, cu atat curatarea e mai anevoioasa. Daca paradontoza e mai severa, depozitele pot fi inlaturate cu ajutorul chirurgiei, iar intretinerea ulterioara se va face cu solutii speciale si antibiotice. De asemenea se recomanda reconstructia testului dentar afectat de parodontoza tot prin metoda chirurgicala.

In orice caz, succesul pe termen lung al operatiei nu poate avea efect decat daca pacientul invata sa isi curete dantura in mod corect, zilnic, de mai multe ori pe zi pentru a impiedica formarea noilor depozite bacteriene. Curatarea intregii suprafete dentare nu este tocmai usor de realizat. O trusa cu instrumente speciale este necesara oricarui pacient care s-a confruntat cu paradontoza sau cu simptomele ei. Bineinteles ca pe langa aceasta curatare amanuntita e nevoie sa faceti vizite regulate la medicul stomatolog.

Factorii de risc ce pot provoca paradontoza sunt:

  • tutunul
  • unele medicamente
  • stressul
  • alimentatie proasta
  • o lucrare dentara gresita
  • tartrul