Cum inmultim ananasul?

Cum inmultim ananasul?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari17437

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ananasul are un ciclu de viata de aproximativ 18 luni. Asta inseamna ca, dupa 18 luni de dezvoltare si inflorire, ananasul formeaza fructele si lastari adiacenti care, la randul lor, se vor dezvolta si vor produce fructe. Dupa finalizarea ciclului de viata, planta moare, insa lastarii rezultati, pe care cultivatorii ii numesc suckeri, pot fi plantati pentru inmultire, exact ca la violetele africane. Desi este o planta tropicala, cu nevoi climatice tipice tropicelor, ananasul poate creste si la noi, daca ii sunt oferite anumite conditii.

Ananas

Ananasul si inmultirea prin coroana

In mediul lui natural, ananasul beneficiaza de temperaturi intre 16 si 35 de grade Celsius. Creste intr-un sol acid, cu pH cuprins intre 4,5 si 5,5 si extrem de bine drenat. Pentru inflorire, planta are nevoie de temperaturi scazute.

Inmultirea ananasului
Desi poate fi inmultit prin seminte sau prin suckeri, metoda cea mai des intalnita este cea prin coroana de frunze din varful fructului. Aceasta metoda necesita respectarea catorva reguli, pentru ca intregul proces sa se desfasoare fara probleme si la final sa puteti obtine o planta viabila.

Alegeti un ananas copt, aproape maroniu si sa aiba frunzele verzi. Cei cu frunzele uscate nu au sanse foarte mari de inradacinare.

Coroana de ananas la inradacinat

Coroana de ananas la inradacinat

Coroana de frunze trebuie separata de fruct, iar cotorul trebuie curatat cat mai bine, astfel incat sa ramana tulpina curata, fara fragmente de pulpa de fruct care ar duce la putrezirea coroanei. Coroana se aseaza fie intr-un pahar cu apa, fie in ghiveci cu pamant. Daca alegeti inradacinarea in apa, tulpina nu trebuie scufundata integral, ci doar sa atinga foarte putin nivelul apei. Pe masura ce apa se evapora, completati zilnic cu o seringa, mentinand mereu aceeasi cantitate.

Plantarea ananasului
Dupa aproximativ trei saptamani, din coroana vor incepe sa creasca radacinute. Acela va fi momentul in care puteti replanta ananasul intr-un ghiveci. Dupa alte doua luni, aveti deja o planta sanatoasa si viguroasa.

Fiind o planta tropicala, ananasul nu suporta temperaturile negative. Tolereaza minime sub 16 grade noaptea, insa nu pentru foarte multa vreme. In plus, extremele minime de temperatura duc la stoparea ciclului de crestere a plantei, iar fructele devin acide.

Ananas cultivat in ghiveci

Ananas cultivat in ghiveci

Ananasul are nevoie de un sol acid si bine aerat, care sa nu retina umezeala in exces. Un amestec de turba acida si perlit este excelent pentru plantarea ananasului dupa inradacinare. Fertilizarea se face regulat, cu un ingrasamant echilibrat din punct de vedere al proportiei N-P-K (azot-fosfor-potasiu). Chelatii de fier reprezinta un alt component cheie al substratului, mai ales la plantele acide precum bromeliile si, evident, si ananasul. Suplimentul de chelati de fier ajuta la dezvoltarea plantei si la cresterea fructului.

Obtinerea fructelor
Daca vreti ca ananasul sa infloreasca, va trebui sa-i asigurati diferente de temperatura de zi la noapte. Cultivatorii mai folosesc etilen pentru stimularea plantei, dar si hormoni special pe care ii administreaza plantei la varsta de 6 luni.

Fruct de ananas copt

Fruct de ananas copt

Cu putin noroc, obtineti si fructe exotice in urma infloririi. Pentru conservarea lor, se recomanda culegerea acestora la maturitate deplina. Daca nu sunt bine coapte, compoturile de ananas nu vor rezista.