Cum să-ți montezi singur anvelopele de iarnă?

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurianvelope auto, Anvelope de iarna
Ultima actualizareMiercuri 25 noiembrie 2020
Vizualizari537

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ai întrebat la toate vulcanizările din zona în care locuiești, dar la niciuna dintre ele nu ai găsit un loc liber pentru a putea face schimbul dintre anvelopele de vară cu cele de iarnă? Din păcate, timpul pe care îl mai ai la dispoziție, date fiind prognozele meteo pentru perioada următoare, este unul scurt, așa că ai face bine să te apuci singur de treabă. Poți schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă chiar pe locul de parcare, iar acest material te va învăța cum să faci asta cât mai simplu cu putință.

Iată ce trebuie să știi.

1. Montează anvelopele în direcția de rulare
Atunci când vrei să montezi anvelopele de iarnă, asigură-te că respecți indicația cu privire la direcția corectă de rulare a roților. E important să faci asta pentru a asigura expulzarea completă a apei sau a zăpezii care se vor prinde de cauciucuri, pentru o tracțiune perfectă și o frânare eficientă.

2. Curăță jantele înainte de a monta anvelopele
La fel de importantă este și eliminarea posibilelor reziduuri de pe suprafața jantelor, înainte ca anvelopele să fie montate. În caz contrar, prezența resturilor poate determina deflația lentă a cauciucurilor sau, în cazuri extreme, deplasarea anvelopei de pe jantă.

3. Înlocuiește valvele
Majoritatea șoferilor ignoră importanța înlocuirii valvelor. Dacă te numeri printre aceștia, e important să știi că schimbarea anvelopelor trebuie să fie însoțită de înlocuirea valvelor, mai ales în cazul în care acestea sunt din cauciuc. În cazul valvelor metalice, care sunt adesea folosite împreună cu jante de aluminiu, specialiștii recomandă înlocuirea cartușului valvei. Nici piulițele valvelor nu trebuie uitate, asta dacă vrei să eviți pătrunderea murdăriei sau a umezelii în interiorul anvelopei.

4. Curăță butucul
Rugina sau vreo altă urmă de murdărie nu au ce căuta pe butucul roților. Atunci când schimbi cauciucurile, curăță, așadar, și butucul, pentru a evita o rulare inegală a jantelor, care poate duce la crearea vibrațiilor în mers sau chiar deformarea acestora.

5. Prinde bine roțile
Roțile strânse prea tare se pot suda în timp, iar cele strânse prea slab se pot desprinde în timpul mersului. De aceea, îndepărtarea și montarea roților într-un mod corect este esențială. Folosește o cheie adecvată și un cuplu puternic, dar nu exagerat, atunci când strângi piulițele roților. Înainte de a declara treaba terminată, verifică încă o dată fiecare șurub în parte.

6. Verifică starea geometriei roților
Dacă detectezi un zgomot nefiresc în timpul deplasării sau observi că mașina „trage dreapta sau stânga”, acesta este un semn clar că vei avea nevoie de serviciile unui mecanic auto care să-ți facă geometria roților. Ignorarea acestei proceduri poate duce la un comportament neașteptat al autovehiculului pe șosea, cum ar fi deraparea sau ieșirea de pe traiectoria corectă de conducere ori uzura inegală a anvelopelor, iar asta în cel mai bun caz, dacă putem spune așa.

7. Reglează o presiune corectă a anvelopelor
În manualul auto vei găsi indicații precise cu privire la presiunea corectă pe care pneurile tale ar trebui să le aibă, în funcție de greutatea mașinii, de greutatea încărcăturii sau de anotimp, deci temperaturi exterioare. O presiune prea mare va duce la uzura rapidă a anvelopelor, în vreme ce presiunea prea mică va crește consumul de carburant. De exemplu, la anvelope 225/50/R17 presiunea corectă ar putea fi între 2,3 și 2,5, în funcție de greutatea mașinii pe care o conduci.

Imediat ce ai rezolvat cu echilibrarea presiunii în roți, îți sugerăm să resetezi din computerul de bord vechile date înregistrate cu privire la acest subiect și să le introduci pe cele noi.

Dacă vrei să utilizezi anvelopele de vară pe care tocmai le-ai înlocuit și anul viitor, nu uita să le cureți bine, înainte de a le depozita. Cu această ocazie, poți observa dacă acestea au sau nu vreo urmă de deteriorare. În cazul în care nu ai un garaj sau o boxă la subsolul blocului, poți oricând apela la serviciile unui hotel de anvelope, nu înainte de a citi cu atenție toate condițiile și costurile impuse de firma pentru care optezi.

Dacă anvelopele de extrasezon nu mai sunt bune de folosit, le poți găsi o nouă destinație, într-un proiect Do It Yourself, ca cel de mai jos.

Sursa foto: unsplash.com