Cum sa scrii un articol

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari29514

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cand scrii un articol, iti impartasesti gandurile si impresiile cu mii sau poate chiar milioane de cititori. Poate fi o experienta plina de satisfactii, insa poti atrage si critici negative. Concurenta in jurnalistica este destul de acerba, mai ales ca apar din ce in ce mai multe persoane liber profesioniste care colabroreaza (si fac o treaba destul de bun) cu diverse reviste, ziare sau publicatii online.

Pentru a fi destul de bun pentru a fi publicat, este imperativ sa stii regulile de baza ale unui articol de ziar. Nu trebuie sa fii extrem de creativ atunci cand scrii un articol informativ. Cu toate acestea, iti poti forma un stil unic si atractiv pentru cititorii tai.

Sfaturi pentru scrierea unui articol

* Gandeste-te la o idee care poate fi o poveste buna. Ideea poate fi legata de un eveniment local ce se intampla in cartierul tau. Sau, ar putea fi un raport mai cuprinzator privind investigarea unui scandal politic.
* Fa o schita a materialului pe care urmeaza sa-l scrii. Ar putea fi sub forma unor notite aleatorii, a unor inregistrari audio sau video.
* Cand te apuci de scris, asigura-te ca ai un titlu care capteaza atentia citorilor. De asemenea, retine ca titlul trebuie sa fie corect si la timpul prezent.
* Surprinde-ti cititorii si fa-i curiosi inca de la prima propozitie care trebuie sa fie scurta si dramatica. Cititorii trebuie sa-si doreasca sa stie mai mult sa citeasca mai departe.
* Expune faptele povestii la inceput. Fii clar in exprimare si nu complica lucrurile.
* Nu uita cele cinci intrebari esentiale si nu uita sa raspunzi la ele: Ce s-a intamplat?, Cand s-a intamplat?, Cine a fost implicat?, Unde s-a intamplat?, si De ce s-a intamplat?
* Fii precis in ceea ce scrii si asigura-te ca toate faptele sunt corecte si adevarate.
* Foloseste verbe active ori de cate ori poti. Ii va da articolului mai multa profunzime.
* Nu uita ca fiecare poveste are doua variante. Fii obiectiv si lasa-ti cititorii sa decida cu mintea lor, si nu-i influenta. Desigur, acest lucru nu se aplica daca scrii despre o nedreptate sociala, despre care se stie ca nu are doua variante.
* Daca in articol vorbesti despre oameni sau evenimente cunoscute, gaseste noi modalitati de a-i descrie. Evita folosirea cliseelor.
* Foloseste ortografia si gramatica corecta. Articolele scris gresit din punct de vedere gramatical pot lasa o impresie proasta despre tine, ca scriitor.
* Evidentiaza-ti articolul si scoate-l in fata celorlate prin adaugarea unui ingredient special. Poate fi un pic de umor, un stil mai oral sau orice iti va face articolul sa iasa in evidenta.
* In cele din urma, revizuieste-l si editeaza-l, tinand cont de titlul pe care ti l-ai ales, asigurandu-te ca povestea are legatura cu el.
* Adauga o imagine daca e necesar.