Cum sa facem fata atacurilor de panica? Solutiile pe care psihoterapia ni le poate oferi

Descriere

Esti intr-un cadru formal, la locul de munca poate si, deodata, ai o teama intensa, care a aparut de nicaieri, ai reactii fizice necontrolate ca si cum ai avea in fata un pericol iminent. Prin ce ai trecut tu in cele cateva minute care pareau ca nu se mai sfarsesc specialistii numesc atac de panica. E o afectiune psihica si psihologica foarte frecventa, se manifesta prin episoade de teama intensa, fara sa avem un motiv clar, fara a exista pericolul real. Sentimentele pe care ajungi sa le ai in timpul atacurilor de panica sunt inspaimantatoare. Se ajunge pana intr-acolo incat pierzi controlul total asupra mintii si asupra corpului tau si ti se pare ca esti pe punctul de a face un atac de cord.

Cand situatia stresanta dispare poate sa dispara si atacul de panica. Insa cand avem atacuri de panica repetate si se intind pe o perioada foarte lunga de timp, mai ales daca ne temem ca urmeaza si altele, deja vorbim de o boala in toata regula. Atacurile de panica nu sunt asa de periculoase, dar ne afecteaza calitatea vietii si ne schimba comportamentele normale.

Simptome la care sa fii atent

Daca e sa ne referim la simptomele unui atac de panica, acestea sunt banale, apar din senin, au intensitate crescanda. La finalul atacului de panica ne simtim extenuati si aproape incapabili sa mai facem ceva. Printre simptomele unui atac clasic de panica se numara: sentimentul ca esti in pericol, apare teama de a nu pierde controlul sau de a muri, ritmul cardiac se modifica, e mai accelerat, apare si transpiratia, tremurul, respiratia nu mai este regulata si simti ca nu ai aer. Durerile in piept si abdominale, crampele, durerile de cap si starea de rau generalizata, sentimentul ca pierzi contactul cu realitatea, iata alte simptome ale atacului de panica.
Atac de panica vs. atac de anxietate

A nu se confunda atacul de panica cu atacul de anxietate. Atacul de panica vine pe neasteptate, e resimtit intens si teama e deosebit de mare, te copleseste. Simptomele fizice insotesc mereu atacul de panica si sunt terifiante. Avem atacuri de panica neasteptate, care apar fara cauze cunoscute, reale, si atacuri de panica asteptate, care apar din cauza unor factori de stres exteriori, fobiile, de pilda. Atacurile de anxietate nu sunt atat de intense, ai un sentiment de grija, de teama, aparent fara rost. Practic devii anxios cand anticipezi o situatie pe care tu o crezi stresanta, o situatie din viitor.

Solutiile vin din cabinetul psihoterapeutului

Pe langa solutiile simple si evidente, luate pe moment, respiratie controlata, inchiderea ochilor, concentrare pe un obiect din jur sau, exercitiile fizice usoare, pacientul care experimenteaza atacul de panica are nevoie si de sedinte de psihoterapie. Doar psihoterapeutul cu experienta va sti cum sa aplice tehnici si strategii speciale pentru a determina limitarea simptomelor asociate atacurilor de panica. Toate sedintele de psihoterapie sunt personalizate, pot fi pentru cupluri, adolescenti sau pentru familie, numarul de sedinte este limitat in functie de severitatea atacului de panica si de frecventa lui.

Terapia cognitiv comportamentala ramane cel mai bun tip de terapie pe care o putem folosi in caz de atac de panica. 12 sau 16 sedinte vor fi suficiente pentru obtinerea unor rezultate notabile in privinta pacientului care sufera de aceasta afectiune. Se apeleaza la un specialist in psihoterapie pentru ca medicamentele pot avea efecte de moment si simptomele pot reveni dupa ce dispare concentratia substantelor din sange. Din punctul de vedere al psihoterapeutului tratamentul atacului de panica implica combinarea mai multor instrumente, tehnici si strategii psihoterapeutice.

Pentru inceput se merge pe tehnici de relaxare, pe tehnici de respiratie pentru relaxare, pentru a preveni aparitia unui atac de panica sau escaladarea simptomelor. Dupa ce pacientul s-a relaxat se trece la o restructurare cognitiva, adica la identificarea si la constientizarea gandurilor care provoaca atacul de panica, ideea aici fiind inlocuirea lor cu ganduri cat mai „echilibrate”. Asa nu mai avem atacuri de panica frecvente, nu mai avem nici simptome care ne iau si putina energie pe care o mai avem, putem sa ne concentram pe ce e important pentru noi si viata este mult mai usor de trait.

Tehnicile meditative sunt foarte importante, ele ne pot aduce fata in fata cu senzatii psihice care duc la atacuri de panica, nu mai apare reactia negativa si cercul vicios se intrerupe prin interventia psihoterapiei. Importanta in psihoterapia pentru atacurile de panica este si tehnica expunerii, in care pacientul este confruntat cu tot ce ii produce atacul de panica pentru a sti pe viitor cum sa reactioneze corect si sa preintampine instalarea simptomelor deja cunoscute. Reducerea stresului vine la pachet cu restul tehnicilor psihoterapeutice, asta pentru ca s-a constatat de-a lungul timpului ca in absenta factorilor stresanti nu mai apare nici atacul de panica si anxietatea din jurul sau.