Cum să alegi balamalele potrivite pentru uşi

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguribalamale
Ultima actualizareMiercuri 4 ianuarie 2023
Vizualizari390

Voteaza & Distribuie

Descriere

Balamalele sunt componente esenţiale ale uşilor şi ferestrelor. Întrucât fac parte din categoria consumabilelor, acestea se uzează sau se deteriorează în timp, necesitând înlocuirea. În special pentru proiectele de tip Do It Yourself trebuie să alegi de la început modelul de balama potrivit. Iată câteva criterii de care trebuie să ţii cont atunci când alegi balamalele pentru uşi:

Sensul de deschidere a uşii


Balamaua este cea care permite deschiderea şi închiderea uşii. Dacă nu ai un model reversibil, trebuie să cauţi tipul de balama specifică sensului de deschidere a uşii: către dreapta sau către stânga. De asemenea, accesul spre interior sau spre exterior este facilitat tot de tipul potrivit de balama. Acest aspect ţine de utilitatea spaţiului, dacă vorbim de uşi de interior. Pentru uşile de acces există norme privind securitatea la incendiu ce impun anumitor clădiri deschiderea în sensul de deplasare către exterior.

Număr Numărul de balamale necesar pentru susţinerea unei uşi depinde de dimensiunile acesteia. Specialiştii recomandă o balama pentru fiecare 50 până la 75 de centimetri de uşă. Aşadar, un toc cu înălţimea între 50 şi 100 de centimetri va avea 2 balamale de susţinere, în timp ce pentru o uşă între 2 şi 2.5 metri poţi monta între 4 şi 5 balamale.

Sistem de prindere


În funcţie de sistemul de prindere poţi alege din numeroase modele şi forme de balamale. Pentru fiecare dintre cele două componente ale balamalei există mai multe tipuri de montaj. Atât partea fixă, montată pe tocul uşii sau în zid, cât şi partea montată pe uşă pot fi aplicate, îngropate sau încorporate. Ambele componente se fixează în şuruburi. Unele modele sunt fixe, altele se îmbină prin ridicarea uşii şi prinderea într-un şurub vertical. Acestea permit montarea şi demontarea uşii fără alte operaţiuni suplimentare. Pentru a facilita fluxul de aer, cel mai util este modelul de balama batantă.

Materiale

Balamalele pentru uşi termopan sunt disponibile într-o gamă variată de materiale, cele mai comune fiind oţelul inoxidabil, aluminiul, cuprul, bronzul, fonta şi diferite aliaje (alamă, zamac etc.). Alegerea acestora se face în funcţie de materialul uşii pe care se montează, de specificul camerei, de condiţiile de temperatură şi umiditate şi de stilul de design pe care doreşti să-l implementezi. Uşile de termopan din PVC sau aluminiu se montează cu balamale reglabile, care pot fi ajustate în funcţie de performanţa energetică de la un sezon la altul.

Finisaje

Pentru tipurile de balamale care nu sunt încastrate în toc şi în uşă trebuie să iei în calcul efectul vizual. Balamalele pot deveni cu uşurinţă un element de decor, vizibil înainte de a intra în cameră. Aşadar, deşi utilitatea este primordială, nu trebuie să ignori criteriul estetic. Pe lângă clasicele alb şi negru, paleta de culori disponibile pentru balamale mai include argintiu, gri, auriu, maro sau bronz. Finisajele patinate sunt perfecte pentru o uşă cu aspect antichizat.

În funcţie de camera în care se montează


Criteriile de alegere a tipului de uşă potrivită se respectă şi în cazul balamalelor. Pentru uşile de baie sau de bucătărie vei avea nevoie de uşi uşoare, rezistente la condiţii de temperatură şi umiditate înalte, aşadar balamalele trebuie să se alinieze la aceste cerinţe. Uşile dormitoarelor sau ale camerei de zi sunt de dimensiuni mai mari şi trebuie să aibă un număr suficient de balamale alese în funcţie de materialul pe care îl susţin. Uşa de la intrare este deodată un element de protecţie a clădirii şi de design exterior. Balamalele sunt astfel părţi componente ale sistemului antiefracţie, dar şi piese ornamentale.

Alegerea balamalelor potrivite pentru uşi se face ţinând cont de specificul fiecărui spaţiu. În general, sistemele de uşi au în componenţă atât tocul, cât şi elementele de fixare, inclusiv balamalele. Pentru proiectele realizate în regie proprie trebuie să alegi materiale compatibile atât din punct de vedere al utilităţii, cât şi estetic. Atunci când se deteriorează o balama fie înlocuieşti piesa defectă cu una asemănătoare, fie montezi alt set.

Sursa foto: pexels.com/photo/black-metal-framed-glass-door-1098982/