Produsele fitosanitare sunt utile, daca se vor aplica corect

Produsele fitosanitare sunt utile, daca se vor aplica corect

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAgricultura
Ultima actualizareJoi 28 mai 2020
Vizualizari438

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca in trecut agricultorul se baza pe tot felul de amestecuri de plante si solutii improvizate pentru a trata culturile de boli si insecte, acum exista produse speciale la indemana. Produsele de tip fitosanitare sunt accesibile oricui si pentru aplicare nu este nevoie de studii de specialitate. Totusi, pentru a potenta efectul acestora, este necesar ca utilizatorul sa cunoasca perfect dozajul si sa aplice ce si cand trebuie. Daca pentru achizitionare este nevoie de un efort prea mare, pentru ca magazinele online au o oferta vasta - cum este spre exemplu nuoricum.ro - ramane de mentionat cum acum se poate obtine un efect maximal al aplicarii de produse de genul.

Ordinea de aplicare

Daca vorbim despre produse ce se dilueaza, trebuie respectat nu doar dozajul, ci si ordinea ingredientelor. Este primul pas spre asigurarea faptului ca solutia obtinuta va fi una buna. In mod clar, recomandarile specialistilor sunt de a evita produsele contrafacute, amestecuri dubioase. Iata si cateva exemple:
· Acidul fosforic cu produse pe baza de cupru.
· Aplicarea produselor pe baza de captan in decurs de mai putin de 4 zile dupa ce au fost aplicate spre exemplu uleiuri minerale.
· Nu se aplica produse pe plante ce se afla sub stres termic si anume la temperaturi de peste 25 de grade.

Ce spun specialistii

Atunci cand umiditatea este crescuta este de preferat folosirea produselor sistematice, nu cele de contact. Diferenta intre acestea se observa la eficienta actionarii asupra plantelor. Dar, in cazuri in care bolile sunt avansate este de preferat amestec de produse fitosanitare cu actiune si de contact si sistematice. Produsele de contact se aplica si preventinv, insa in perioade uscate si cu soare. In acest fel se va permite uscarea substantei active, ceea ce duce la un efect maxim manifestat. In cazul plantelor sensibile, este de preferat evitarea utilizarii produselor sistematice. O alta greseala frecventa este cea de amanare a aplicarii. Spre exemplu, in cazul solutiilor alcaline aplicarea trebuie sa fie imediata, nu dupa ce aceasta a stat in pompa peste noapte.

Ajutor specializat si respectarea instructiunilor produselor

Paradoxul zilelor noastre este ca acum orice agricultor isi gaseste rapid solutia si la propriu si la figurat, intr-un magazin online produse fitosanitare. Comanda ce are nevoie si aplica in graba, asteptand sa vada si rezultatele. Lucrurile sunt ceva mai delicate. Este nevoie de respectarea clara a producatorului, chiar si in ceea ce priveste timpul de pauza intre tratamente. Recoltarea spre exemplu se va realiza numai dupa ce a expirat timpul de pauza de la ultima aplicare de tratament.

Altfel spus, aplicarea de produse fitosanitare ajuta, mentine culturile si face ca intre investitia initiala si cea de parcurs, de a mentine rodul si pana la fructificarea concreta, la recolta ce va fi valorificata agricultorul sa aiba mai multe sanse de castig. Insa a face exces sau a aplica fara un plan clar inseamna la fel de bine un risc ca respectiva cultura sa nu mai aiba aceeasi valoare nutritiva.

Exista specialisti in domeniul fitosanitar ce ar trebui consultati si desigur cunoscatori ai nisei la magazinele de profil care va pot consilia.