Cum să ai o casă și o grădină eco

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriconstructii case
Ultima actualizareJoi 23 ianuarie 2020
Vizualizari606

Voteaza & Distribuie

Descriere

Protejarea mediului înconjurător a devenit o preocupare pe care o avem tot mai mulți dintre noi, iar dacă citești articolul de față, probabil că și tu faci parte din această categorie. Într-adevăr, trebuie să fim mai responsabili cu mediul înconjurător, atât în viața de zi cu zi, cât și atunci când luăm decizi importante, cum ar fi construcția unei case.

Casele și grădinile eco sunt în trend și s-au dovedit investiții extrem de eficiente, atât în ceea ce privește protecția mediului, cât și cheltuielile pe care le presupun. Dacă și tu dorești să faci o astfel de investiție, iată câteva sugestii care te vor ajuta să îți realizezi planul propus. Materiale de construcție sustenabile Pentru a avea un impact cât mai mic asupra mediului, o casă eco trebuie să fie construită din astfel de materiale. Realizarea materialelor sustenabile se face prin metode care nu afectează mediul înconjurător, iar la o căutare pe https://www.portalia.ro poți găsi tot ceea ce ai nevoie pentru construcția unei case eco. Este vorba de cherestea reciclată, panouri sandwich, blocuri de BCA, panouri și cadre din beton și multe altele pe care le vei descoperi singur.

Surse de energie alternativă

Pentru a reduce consumul de energie electrică, dar și consumul de gaze pentru încălzire, o soluție eficientă este instalarea panourilor solare. Costurile de instalare vor fi ceva mai mari, însă întreținerea este foarte ieftină, iar economiile pe care le generează sunt considerabile. Pe timp de vară, panourile solare pot chiar să reducă la zero costul facturilor pentru apă caldă și curent, iar în perioada rece, costurile se reduc între 50% și 70%. Panourile solare termice au avantajul că sunt mult mai ușor de instalat și nici nu necesită autorizații speciale, spre deosebire de cele fotovoltaice.

Acoperișul verde


Un astfel de acoperiș presupune montarea unui sistem de membrane hidroizolante acoperite cu un strat de pământ pe care se cultivă vegetație. Casa ta va căpăta astfel un aspect deosebit, un mare avantaj fiind și acela că acoperișul verde are o bună capacitate de a reține umezeala.

Fertilizare naturală

În ceea ce privește grădina din jurul casei, aceasta trebuie să respecte aceleași principii eco, pentru protejarea mediului. În primul rând, evită cât poți de mult substanțele chimice, iar pentru aplicarea tratamentelor alege soluțiile cele mai prietenoase cu mediul. De asemenea, nu se recomandă folosirea îngrășămintelor chimice, însă poți folosi fertilizatori naturali. Gunoiul de grajd și compostul natural, realizat din resturi vegetale sunt cele mai eficiente soluții în acest sens.

Cultivă doar atât cât ai nevoie

O grădină de legume și o livadă cu câțiva pomi fructiferi nu trebuie să lipsească dintr-o gospodărie eco, însă înainte de a cultiva, gândește-te care este necesarul pentru consumul familiei tale. Mulți sunt tentați să cultive mai mult decât au nevoie, iar astfel, o parte din recoltă se pierde. Cel mai bine este ca în primă fază să cultivi cantități mai mici, crescând apoi numărul răsadurilor dacă vei vedea că mai e nevoie. Totodată mai trebuie să ții cont că anumite plante din grădină precum tomatele sau ardeiul, oferă legume pe tot parcursul anului, așa că nu e nevoie să le cultivi în cantități mari.

Evită cât mai mult plasticul și aparatele electrice în grădină

Este știut că plasticul constituie un element important de poluare, așa că într-o grădină eco nu este indicat să folosești acest material. Spre exemplu, în locul unui sistem de irigare cu țevi din plastic, poți folosi unul realizat dintr-o rețea de furtunuri din cauciuc. Irigarea se face la baza tulpinii, întrucât astfel se consumă mai puțină apă, iar frunzele rămân uscate, evitându-se astfel apariția unor boli.

Deși ușurează munca în grădină, aparatele electrice sau alte mijloace mecanizate nu sunt considerate soluții eco, fiind consumatoare de curent și poluând atmosfera. În locul lor, se recomandă metodele tradiționale, care presupun mai multă muncă fizică.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/panou-solar-casa-durabil-4300017/