Buiandrugul - ce este și când trebuie utilizat

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricaramida, constructii case
Ultima actualizareLuni 20 decembrie 2021
Vizualizari476

Voteaza & Distribuie

Descriere

O construcție realizată ca la carte, ținând seama de detaliile legate de structură, rezistență, dar și de confortul obținut ulterior, este una care respectă regulile clare ale construcțiilor bine realizate. Deși nu mulți știu despre existența și importanța buiandrugului, este important ca acesta să fie bine realizat, iar posibilele probleme care pot apărea să fie evitate pe viitor.

Un buiandrug este un element orizontal poziționat deasupra ușilor dintr-o construcție, în vederea susținerii zidăriei. Folosit de mii de ani în toate tipurile de construcții, acest principiu are în vedere mai ales fortificarea construcției, respectiv o temelie puternică pentru materialele care sunt utilizate pentru construcția zidurilor - cărămidă, beton. Există buiandrug liber, care este situat deasupra deschiderilor, respectiv buiandrug structural. Acesta din urmă poate fi prezent pe toată lungimea fațadei, în funcție de necesități și de preferințele constructorului.

Deși înainte buiandrugul consta, practic, în folosirea unei grinzi din lemn, cu timpul, deschiderile au devenit mai mari, iar tehnicile construcției s-au schimbat, astăzi fiind posibilă realizarea unui buiandrug prin folosirea unor materiale ca oțelul sau betonul. Este necesară realizarea unui buiandrug în cazul în care se realizează deschideri într-un perete portant (perete de susținere, care suportă încărcături precum greutatea structurii sau mobilier ori sarcini climatice).

Ce probleme se întâlnesc de regulă după realizarea unui buiandrug?

Una dintre problemele recunoscute care pot apărea după ce un buiandrug a fost utilizat într-o construcție este legată de umiditate. În cazul în care este vorba despre un buiandrug din beton care nu a fost bine poziționat sau instalat sau care nu a fost bine realizat există riscul ca apa sau umezeala să pătrundă în interiorul acestuia, iar în acest fel armătura de oțel care este acoperită de beton să corodeze. Odată apărută coroziunea, există riscul ca betonul să se crape, iar în acest fel buiandrugul să nu mai fie într-o formă corespunzătoare, respectiv să nu își mai poată atinge scopul pentru care a fost creat.

Deși buiandrugul din oțel este recunoscut pentru rezistența crescută pe care o are, există riscul ca și în acest caz să apară unele probleme după plasarea buiandrugului și realizarea construcției. Problemele care apar în cazul unui buiandrug din oțel pot fi cauzate tot de o umiditate crescută, aceasta fiind cauza coroziunii care poate ataca materialul din care a fost buiandrugul realizat.

În cazul unui buiandrug din lemn, acesta poate să putrezească în cazul în care este vorba despre un mediu umed sau poate chiar să fie atacat de dăunători.