Cum protejează uniformele medicale angajații din spitale

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriconsumabile medicale
Ultima actualizareMarti 4 august 2020
Vizualizari696

Voteaza & Distribuie

Descriere

Uniformele medicale sunt esențiale și obligatorii în orice instituție medicală. Uniforma medicală ajută pacienții să distingă personalul medical de celelalte persoane, însă acesta nu este singurul rol al uniformei. Se știe deja cât de importantă este aceasta pentru protecția pacienților, deoarece sunt sterile. Hainele obișnuite nu sunt potrivite în spital, mai ales în sălile de operație, pentru că nu garantează siguranța persoanelor, nu sunt sterile.

Însă uniforma medicală nu aduce beneficii doar pacienților, ci și personalului medical. Trebuie să luăm în considerare faptul că angajații unei instituții medicale sunt cei mai expuși bolilor, pentru că sunt înconjurați tot timpul de persoane bolnave. Mai mult decât atât, absența uniformei medicale ar constitui un pericol pentru familiile angajaților și pentru sănătatea publică. Așadar, iată cum îi protejează pe angajați uniforma medicală.

Protecție împotriva substanțelor periculoase


Instituțiile medicale, mai ales laboratoarele acestora, sunt dotate cu o serie de substanțe care în concentrații mari pot reprezenta un pericol pentru cei care le manevrează. Spre exemplu, efectuarea analizelor de sânge presupune anumite proceduri care se realizează în laborator. Unele dintre ele constau în utilizarea anumitor substanțe chimice. Dacă acestea iau contact cu pielea sau cu materiale textile neadecvate, pot provoca arsuri sau alte reacții. De aceea, purtarea de uniforme medicale este esențială pentru protecția pielii atunci când au loc accidente în laborator, în special cele cu material impermeabil.

Protecție împotriva agenților patogeni

Agenții patogeni (virusuri, bacterii) sunt la tot pasul în instituțiile medicale, chiar și atunci când există o dezinfecție corespunzătoare. Personalul medical ia contact cu persoanele bolnave sau infectate, deoarece trebuie să le diagnosticheze și să le trateze. Să nu uităm că, pentru a putea oferi servicii medicale, personalul medical trebuie să fie sănătos. Din fericire, uniforma medicală ajută la prevenirea îmbolnăvirii angajaților.

Dacă angajații spitalului ar purta hainele obișnuite, nu doar că i-ar expune pe pacienți la unii agenți patogeni, însă și ei ar fi expuși la rândul lor. Hainele obișnuite nu sunt confecționate din materialele speciale din care sunt realizate uniformele medicale, deci nu oferă aceeași protecție. De asemenea, printre îndatoririle unor angajați din domeniul medical se numără și efectuarea de injecții, recoltarea de sânge sau alte probe biologice, cum ar fi secrețiile. În timpul acestor proceduri, aceștia pot lua contact cu lichidele pacienților și cu acele de seringă, ceea ce poate provoca infecții periculoase, precum SIDA. Uniformele medicale reduc riscul acestor infecții.

Protecție pentru familiile angajaților


Când vorbim despre protejarea angajaților, ne referim automat și la familiile lor. O protecție deficitară la locul de muncă nu pune în pericol doar angajații unui spital, ci și familiile acestora, deoarece ei reprezintă contacți direcți. Infecțiile ce-ar putea fi contactate în lipsa unor uniforme medicale adecvate pot fi transmise membrilor familiei.

După cum bine știm, într-o familie există persoane de diferite vârste, cu eventuale patologii. Persoanele tinere, cum ar fi sugarii, dar și cele în vârstă pot dezvolta infecții în formă severă, la fel și persoanele cu alte boli asociate sau cele imunodeprimate. La rândul lor, membrii familiei vin în contact cu alte persoane. Așadar, protecția angajaților din spitale este și o problemă de sănătate publică. Atunci când se utilizează uniforme medicale de calitate, acestea limitează expunerea angajaților la germeni. De asemenea, angajații dezbracă uniforma medicală înainte de a părăsi locul de muncă. În acest mod, se limitează și expunerea celor din jur la tot felul de agenți patogeni.

În concluzie, uniformele medicale sunt o necesitate în orice spital, la fel și sterilizarea acestora. Acestea asigură protecție atât pacienților, cât și angajaților spitalului și familiilor acestora.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/asistenta-stetoscop-medicina-2141808/