Adriana Lecouvreur : cea mai importanta premiera a stagiunii pe scena Operei din Timisoara

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 7 ani si 8 luni
Vizualizari
336

Voteaza & Distribuie

Descriere

Actrita franceza Adrienne Lecouvreur a murit la varsta de 37 de ani, otravita, din cate se crede, de o rivala in amor....Tragedia petrecuta in 1730 a starnit o valva teribila in epoca. Intamplarea reala l-a inspirat pe compozitorul italian Francesco Cilea (1866-1950) in a scrie superba opera a carei premiera va avea loc vineri, 27 mai, de la ora 19, pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara, in cadrul Festivalului International Timisoara Muzicalã, editia a XXXVI-a.


Adriana Lecouvreur


Viata marii tragediene si cantarete franceze Adriana Lecouvreur (1692-1730) s-a aflat in vizorul mai multor compozitori ai sec. XIX, XX. Asa se face ca pana la Francesco Cilea sa fie scrise deja trei opere cu titlul Adriana Lecouvreur de catre Tommaso Benvenuti (1857), Edoardo Vera (1858) si Ettore Perosio (1889). Nici una dintre acestea nu s-a pastrat in repertoriul teatrelor lirice. Doar opera lui Cilea, a carei eroina este ucisa de otrava picurata pe un buchetel de violete, a cucerit, odata cu darul posteritatii, un renume mondial.


Adriana Lecouvreur


Eveniment de senzatie pe scena lirica timisoreana, premiera operei in patru acte il va avea la conducerea muzicala pe dirijorul David Crescenzi (Italia). Regizorul italian Mario de Carlo, autor al mai multor spectacole de rasunet pe scena Operei timisorene, semneaza regia, decorul si costumele noii productii. El foloseste experimental pentru acest spectacol un material scenografic inovator, utilizat doar de cativa ani in productiile teatrelor din Europa, ale carui proprietati il fac deopotriva atragator si provocator, caci panourile realizate din acest material pot fi perfect transparente sau pot reflecta ca o oglinda lumina. Intreg sistemul de ecleraj este nou si similar cu cel al marilor opere de pe continent.


Adriana Lecouvreur


Atelierele Operei au realizat cate doua garnituri de scena pentru fiecare act al operei, folosind 800 de m de tesatura speciala de tapiterie din import, iar piesele de recuzita si de mobilier de scena sunt aduse din Italia, de la piata de antichitati din Milano. Pentru cele 130 de costume din spectacol s-au folosit 1200 m de material, 1500 m de furnituri si tul, 100 m de accesorii, broderii, pietre si paiete. Materialele utilizate sunt in totalitate din fibre naturale (matasuri, satin), fara poliester, aduse din Siria special pentru aceasta productie, fiecare costum avand design unicat. Fata de alte productii unde membrii corulului si balerinii folosesc aceleasi costume pentru acte diferite, in acest spectacol fiecare dintre profesionistii corului, baletului sau ansamblului solistic are de „imbracat" pentru fiecare act, sau chiar de doua ori pe durata unuia din cele 4 acte ale operei, un rand nou de costume, potrivite momentului.


opera Adriana Lecouvreur


Rolul titular, Adriana Lecouvreur, este interpretat de soprana Carmen Gurban, ale carei rochii sunt croite din materiale pretentioase, tafta, matase, satin, comandate special pentru ea din Italia, la magazine care aprovizioneaza teatre faimoase din Europa, precum cele din Viena, Paris, Barcelona, Roma sau Milano. In actul I, cand joaca rolul Roxanei, ea va purta un costum turcesc adus chiar de la Istanbul. In rolul Printesei de Bouillon, Sorina Silva Munteanu, va purta in actul II o mantie de 5 m de satin si blana de vulpe polara (evident, o replica ecologica blanii naturale), in vreme ce mantia purtata de Calin Bratescu, in rolul Maurizio, imita blana de lincs iberic. Chiar si cele 100 de peruci din spectacol sunt achizitionate de la o firma specializata din Italia, la fel cum incaltarile au fost facute la ateliere din Milano care produc incaltaminte de epoca pentru teatrele din Europa. Intregul set de decoruri, recuzita, mobila de scena si costume pentru noua productie s-au realizat in atelierele Operei din Timisoara, intr-un interval -record de 50 de zile.


opera Adriana Lecouvreur


Alaturi de artistii mentionati, din distributie fac parte solistii Octavian Vlaicu, Cristian Balasescu, Dan Pataca, Iulian Ioan Iosip, Adrian Boba, Marius Zaharia, Crina Vezentan, Ramona Zaharia. Sectacolul este interpretat integral in italiana cu titrare in limba romana, iar biletele, cu tarif maximal de 40 de lei sunt puse in vanzare la Agentia Operei.


Premiera mondiala a operei Adriana Lecouvreur, pe muzica lui Francesco Cilea, libret de Arturo Colautti, a avut loc in 6 noiembrie 1902, la Teatrul Liric din Milano.Foto © ONRT&fotosen.ro