Comunitatea Economica Europeana

Detalii

CategoriiPolitica
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari22023

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 25 martie 1957 Franta, Germania de Vest, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg semneaza un tratat la Roma, stabilind bazele Comunitatii Economice Europene (CEE), cunoscuta de asemenea si ca Piata Comuna.
CEE, care a inceput sa functioneze in ianuarie 1958, a reprezentat un pas important in miscarea Europei spre uniunea economica si politica. Pana in 1950, devenise clar ca secolele de suprematie mondiala a Europei Occidentale au luat sfarsit. Pietele nationale din Europa, izolate una de alta de legi comerciale arhaice, nu se puteau compara cu gigantica piata de care se bucurau Statele Unite.
Iar din estul Europei, se inalta amenintatoare Uniunea Sovietica, ai carei lideri comunisti comandau vaste teritorii si resurse economice, prin intermediul unui singur sistem. Multi lideri europeni se temeau de asemenea de posibilitatea reluarii conflictului dintre adversarii traditionali europeni, cum ar fi Franta si Germania, ipoteza in care economia Europei avea sa fie prejudiciata si mai mult. Pentru a imbunatati climatul economic european si a preveni razboiul, mai multi oameni de stat cu influenta si politologi au sugerat integrarea economica.
Primul pas important in aceasta directie a fost facut in 1951, cand Franta si Germania de Vest au format Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), integrand industriile carbunelui si otelului din cele doua tari. Liderii francezi au propus initial infiintarea organizatiei in scopul de a supraveghea industria germana, iar liderii vest-germani au fost de acord imediat, in scopul de a tempera temerile cu privire la militarizarea Germaniei. Pentru a superviza activitatea CECO, au fost formate mai multe organisme suprastatale, inclusiv o autoritate executiva, un consiliu de ministri, o adunare consultativa si o curte de justitie, menita sa solutioneze litigiile.
La scurt timp, li s-au alaturat Italia si cele trei natiuni facand parte din Uniunea Economica a Beneluxului – Belgia, Olanda si Luxemburg. In acest fel au fost puse bazele CEE. La data de 25 martie 1957, reprezentantii a sase natiuni europene au samnat cele doua tratate de la Roma. Unul dintre acestea a creat Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom), pentru dezvoltarea comuna si pasnica a resurselor nucleare ale Europei. Celalalt tratat a creat CEE. In Piata Comuna, au fost eliminate treptat barierele comerciale dintre statele-membre si au fost implementate politici comune cu privire la transport, agricultura si relatiile economice cu statele din afara CEE.
Ulterior, s-a permis accesul liber al lucratorilor si al capitalului in interiorul Comunitatii. CEE, CECO si Euroatom erau deservite de un singur consiliu de ministri, o singura adunare reprezentativa si o singura curte de justitie. In 1967, cele trei organizatii au fuzionat integral, formandu-se Comunitatea Europeana (CE). Marea Britanie si alte state europene au refuzat initial sa faca parte din Piata Comuna si au format in 1960 ca alternativa, o organizatie mai slaba, Asociata Europeana a Liberului Schimb (AELS). Totusi, pana la inceputul anilor ’60, statele din Piata Comuna au prezentat semnele unei cresteri economice semnificative, iar Marea Britanie s-a razgandit.
Datorita legaturilor stranse cu Statele Unite, presedintele francez Charles de Gaulle a invocat de doua ori dreptul de veto pentru a respinge admiterea Marii Britanii, iar aceasta nu a intrat in CE pana in ianuarie 1973, cand Irlanda si Danemarca au devenit de asemenea membri ai Comunitatii. Grecia a devenit membra in 1981, Portugalia si Spania, in 1986, iar fosta Germanie de Est, a devenit membra, ca parte a Germaniei reunificate, in 1990.
La inceputul anilor 1990, Comunitatea Europeana a devenit baza Uniunii Europene (UE), care s-a format in 1993, ca urmare a ratificarii Tratatului de la Maastricht. Tratatul impunea un Parlament European mai puternic, crearea unei banci centrale europene si o moneda comuna precum si o politica comuna de aparare.
Pe langa o piata europeana comuna, statele-membre urmau sa faca parte dintr-o piata comuna mai mare, numita Zona Economica Europeana. Austria, Finlanda, si Suedia au devenit membri UE in 1995.