Cocaina

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6963

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cocaina este o substanta stupefianta care actioneaza direct asupra creierului si poate duce la dependenta. Se stie ca cocaina in stare pura a fost extrasa din frunzele unei plante numite coca, iar acest lucru se intampla la mijlocul secolului 19, iar la inceputul secolului 20 deja se folosea in majoritatea medicamentelor, drept ingredient.


Astazi, detinerea, comercializarea sau folosirea cocainei sunt toate ilegale, insa exceptia vine in cazul medicilor care o pot folosi pe post de anestezic in cadrul unor interventii chirurgicale la ochi sau gat.




praf de cocaina


praf de cocaina



Cocaina se vinde de cele mai multe ori sub forma de pudra alba, granulata sau fina, iar dealerii o amesteca de multe ori cu diverse substante interte, cum ar fi pudra de talc sau faina, dar si cu substante active, precum amfetaminele. Nu se stie niciodata, de catre cei care o consuma, daca cocaina este pura sau nu, iar substantele adaugate pot fi mai daunatoare decat simplul produs pe care au impresia ca il consuma.


Consumul de cocaina

Cocaina se prizeaza, se trage pe nas, fiind astfel absorbita foarte rapid prin mucoasa nazala si provoaca de multe ori efecte intense si indelungata – cu durata intre 15 si 30 de minute. Daca frunzele de coca se mesteca, substanta este asimilata mai lent, iar efectele, desi nu mai sunt la fel de intense, devin persistente.


Bineinteles, cocaina poate sa fie chiar si injectata, dar acest lucru se face foarte rar si este periculos. Daca se injecteaza, substanta trece direct in sange, iar efectele nu se lasa asteptate. Cocaina poate sa fie chiar si fumata, sun tipuri care se numesc freebase si crack, iar acestea se fumeaza, insa, pentru ca trece prin plamani, efectele sunt imediate si pe o perioada scurta, de 5-10 minute.


Prizarea cocainei are un efect rapid, iar substanta ajunge in creier in foarte putine secunde, placerea este scurta si intensa – rush. Euforia sau high, cum ii spunem in engleza, dispare in aproape 30 de minute, dar lasa consumatorului o stare de depresie si anxietate, starea down, iar multi consumatori vor astfel sa mai ia o doza. Asadar, prizarea cocainei poate sa produca foarte usor dependenta, cei care o folosesc in acest mod sun predispusi acestor caderi din care greu se scapa.


Efecte pe termen scurt

Cocaina este, pana la urma, un anestezic local. Daca se ia in doze mici, provoaca o stare de euforie, stimuleaza simturile, da sentimente de putere si parca imbunatateste calitatile mentale si inlatura starea de somnolenta si foamen. Totodata, provoaca cresterea temperaturii corpului si a presiunii arteriale, poate sa duca la tahicardie si la vasoconstrictie.

Efectele din plan psihologic sunt variate si depind atat de starea celui care consuma cocaina, cat si de asteptarile pe care acesta le are in urma consumului.


Efecte pe termen lung

La fiecare noua doza, consumatorul vrea sa retraiasca senzatiile anterioare si se ajunge astfel la iritabilitate si schimbar rapide de dispozitie, paranoia ori diverse halucinatii, de cele mai multe ori auditive. Toate aceste efecte negative nu sunt luate in seama, caci, odata ce au trecut prin partea buna a consumului de cocaina, persoanele care folosesc acest drog vor dori sa traiasca din nou in acele stari.


Astfel, se ajunge la dependenta, iar consumul se face in doze tot mai mari. Ce nu isi dau seama consumatorii este faptul ca daca consuma mai mult, le creste si toleranta la starile high pe care le cauta. De asemenea, acestia nu mai sunt rezistenti cand vine vorba de efectul de anestezic al cocainei, astfel acestia pot muri.


Preparare





Frunzele de coca sunt puse la uscat mai multe zile, apoi sunt amestecate cu keronse, carbonat de calciu, sodiu sau potoasiu, apoi sunt calcate cu picioarele. Cocaina este un eter si, cand e transformat in carbonat de cocaina, ce se dizolva in kerosen. Solutia ce este produsa este filtrata si se elimina reziduurile, apoi se amesteca cu acid sulfuric.


Asadar, se poate obtine sulfatul de cocaina, ori pasta de baza, aceasta se precipita si se depune apoi pe fundul vasului. Dupa ce a fost prelucrata, pasta este pusa la uscat, apoi, prin eliminarea kerosenului si a altor substante, este purificata.


Apoi, se adauga un acid sulfuric noi si permanganat de potasiu, dupa care, se filtreaza, se amesteca cu amoniac si este iar filtrat si uscat. Din ce se obtine, cocaina este izolata cu ajutorul acetonei ori eterului etilic ce distileaza sulfatul de cocaina. In ultima etapa se adauga alcool si acid clorhidric, ambele ajuta la formarea unui precipitat de clorhidrat de cocaina. Aceasts substanta finala se cristalizeaza in timp si ia forma in care se vinde consumatorilor.