Cluj-Napoca

Detalii

CategoriiTurism
TaguriJudetul Cluj
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17121

Voteaza & Distribuie

Descriere

Geograful grec Claudius Ptolemeu a mentionat numele celui care urma sa fie unul dintre cele mai importante orase din Dacia, drept Napoca, Cluj-Napoca. Prima atestare a localitatii a fost data inca din anii 107-108 si e reprezentaa de o borna militara de la Aiton. In timpul imparatului Hadrian Napuca devine asezare urbana, sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca si ajunge capitala a provinciei, fiind ridicat apoi la rangul de colonia.

Prima data, in epoca medievala, in anul 1167, Clujul va fi atestat sub numele de Castrum Clus. "Clus", in latina, inseamna inchis, cel mai probabil vine de la dealurile care inconjoara orasul. Alte nume ale Clujului sunt date de variantele in germana si maghiara, Klausenburg si Kolosvar. Dupa ce orasul a devenit parte a Regatului Romaniei in 1918, denumirea de Cluj a fost cu adevarat batuta in cuie. Numele de Cluj-Napoca vine in urma unui decret semnat de Nicolae Ceausescu in 1974. In evul mediu, era numit "Orasul comoara" datorita frumusetii locurilor, strazilor si, in special, a arhitecturii ce decoreaza localitatea. Prin cladirile sale se poate observa cat de vechi e orasul.

Clujul se remarca prin activitatea de centru universitar, universitatile avand un deosebit renume nu doar in Romania, ci si in multe alte tari, iar faptul ca studentii dau viata acestui oras este foarte cunoscut. Nu de multe ori, pe timpul verii, cand studentii pleaca in vacanta, te poti trezi intr-un oras frumos, dar pustiu. De asemenea, pentru ca este un oras cu si pentru studenti, viata de noapte este una foarte activa, peste tot dai de cluburi, barulete, insa si cinematografe, teatre, iar vara aproape ca nu este zona centrala fara terasa.

Cluj-Napoca este de asemenea si un centru artistic si cultural, atragand an de an turistii cu oferta sa bogata de festivaluri, evenimente noi si spectacole. Se stie ca festivalul de film - TIFF - este unul de maxima importanta pentru tara noastra si pentru Transilvania in mod special. De doi ani, Clujul se mandreste si cu festivalul "Clujul are Farmec". De asemenea, in toamna se organizeaza un festival de jazz, urmat de cateva festivaluri mai scurte de teatru, culminand cu cel al Teatrului Maghiar de Stat, care dureaza 10 zile.

Obiective turistice

Cluj-Napoca se bucura de o serie de obiective turistice de renume. Dintre muzee, nu poti sa parasesti orasul fara a vizita Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Arta, Muzeul Satului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Casa memoriala Emil Isac, Muzeul Farmaciei, Muzeul Universitatii, Muzeul Zoologic.

Totodata, cladirile pe care langa nu poti doar sa treci, mai ales cand ai ocazia sa arunci un ochi admirabil si sa afli ceva nou, sunt: Catedrala Ortodoxa, Biserica Sfantul Mihail, Catedrala Schimbarea la Fata, Biserica Franciscana, Biserica Calvaria, Teatrul National, Opera Romana, Statuia lui Matei Corvin, Academia Romana, Institutul de Arheologie si Istoria Artei, Filarmonica de Stat Transilvania, Teatrul Maghiar, Institutul de Istorie.

Clujul este un judet uman, caracaterizat in acelasi timp prin foarte multe forme de relief si peisaje indragite. Datorita asezarii sale geografice, poti vedea aici de la munti, defilee si chei pana la lacuri (unele sarate) si iazuri.

Obiective turistice in judetul Cluj


Primul loc vizitat de foarte multi turisti ai orasului Cluj-Napoca, este Gradina Botanica "Alexandru Borza", unde, indiferent de anotimp, poti vedea cele mai interesante si chiar exotice, plante. Totusi, gradina e mai mult decat spectaculoasa la mijlocul primaverii si vara, cand nu numai ca sunt toate in floare, dar te plimbi mai linistit si poti sa te asezi pe o banca pentru relaxare si contemplare. In zona Clujului poti descoperi foarte multe bai, izvoare minerale hipotermale, precum Baile Someseni, situate la 4 km de zona centrala, la o altidudine de 360 m.

De asemenea, Baile Cojocna din estul comunei cu acelasi nume, constituie zona perfecta in tratamentul multor afectiuni. Baile Baita, o statiune balneoclimaterica situata 265 m altitudine, au o existenta milenara, inca de pe vremea romanilor.
Statiunea Turda Bai se afla intr-o zona privilegiata, o depresiune inconjurata de paduri, in sudul orasului Turda si, la fel ca Baile Baita, locul dateaza din vremea urmasilor nostri de la Roma.

Cheile Turzii si Salina de la Turda sunt doua obiective care n-ar trebui ratate de niciun vizitator, mai ales ca salina a fost renovata recent si a primit foarte multe laude. Cei care sufera de boli pulmonare n-ar putea alege un loc mai adecvat pentru a-si petrece o parte din timp.