Gradini Botanice din Romania

Detalii

CategoriiTurism
TaguriBucuresti, Iasi, Judetul Cluj, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14931

Voteaza & Distribuie

Descriere

Gradinile Botanice sunt o oaza de liniste, relaxare si culoare in orasele dominate de zgomot, poluare si asfalt. In Romania, exista cateva Gradini Botanice amenajate si intretinute in marile orase, infrumusetate cu specii deosebite de plante, arbori spectaculosi, alei si poteci salbatice si iazuri.

Gradini Botanice din Romania

Gradini Botanice din Romania


Gradina Botanica din Bucuresti

Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti poarta numele botanistului roman care a contribuit la mutarea ei in spatiul actual de pe Soseaua Cotroceni si, ulterior, la dezvoltarea ei. In 1891, Gradina Botanica a fost inaugurata insa, din pacate, dupa numai un an, o inundatie a afectat grav plantele si serele. In timpul Primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial, gradina a suferit avarii grave din cauza bombardamentelor si a trupelor care au invadat orasul.

Magnolie din Gradina Botanica

Magnolie din Gradina Botanica din Bucuresti

Gradina Botanica din Bucuresti se intinde pe o suprafata de 17,5 hectare si cuprinde mai multe sectoare. Sectorul exterior inglobeaza spatiul decorativ, plante rare, plante mediteraneene, gradina italiana, flora Dobrogei, Muntii Carpati, colina coniferelor, rosarium, colectia de irisi si plante utile. Sectorul interior include serele de expozitie, palmariul, compartimentul orhideelor, compartimentul ferigilor exotice, compartimentul plante mediteraneene si subtropicale, compartimentul plante suculente si cactusi, compartimentul bromeliilor, serele vechi si de productie, herbarul central, biblioteca si seminteria.

Muzeul Botanic, amplasat la intrarea in Gradina Botanica, a fost infiintat de profesorul Dimitrie Brandza si cuprinde colectii numeroase de plante conservate in alcool sau formol, presate sau uscate si mulaje ale plantelor.Gradina Botanica din Iasi{title}

Gradina Botanica din Iasi

Gradina Botanica din Iasi

Lac artificial in Gradina Botanica din Iasi

Gradina Botanica "Anastasie Fatu" din Iasi a fost infiintata in anul 1856 de catre medicul Anastasie Fatu. Este cea mai veche gradina botanica din Romania, amenajata pe proprietatea privata a medicului. Dupa moartea acestuia, se infiinteaza o a doua gradina in apropierea primei, sub stricta supraveghere a lui Dimitrie Brandza. De atunci, au mai fost amenajate inca trei astfel de gradini, ultima dintre ele, datand din 1921, fiind si cea care exista astazi in Dealul Copoului din Iasi.

Gradina Botanica din Iasi

Sera a Gradinii Botanice din Iasi

In prezent, Gradina Botanica din Iasi se intinde pe o suprafata de 100 de hectare. Este organizata pe 12 sectoare ce cuprind specii spectaculoase de arbori, plante exotice, mediteraneene si trandafiri. In sectorul sistematic se cultiva circa 2000 de specii de plante destinate studiului elevilor si studentilor. Sectorul flora si vegetatia Romaniei are o suprafata de 25 de hectare si reda vegetatia Romaniei impartita pe etaje. Urmeaza sectorul ornamental, dendrologic, flora globului, plante utilitare, sectorul serelor, rozariul, plante memoriale, sectorul recreativ si cel didactic-experimental.Gradina Botanica din Cluj{title}

Gradina Botanica din Cluj

Gradina Botanica din Cluj

Gradina japoneza, amenajata in Gradina Botanica din Cluj

Gradina Botanica "Alexandru Borza" a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, infiintata in 1920, cuprinde peste 10 000 de plante impartite in cinci sectoare distincte. Se intinde pe aproape 14 hectare si este vizitata atat de cetatenii municipiului Cluj-Napoca, cat si de turisti. Atractiile principale ale Gradinii Botanice sunt Gradina japoneza, amenajata in stil japonez, si Gradina romana, dominata de plantele specifice agriculturii romanesti in care sunt asezate vestigii romane din colonia romana antica Napoca.

Flora si vegetatia Gradinii Botanice cuprinde specii din regiunile Romaniei (Moldova, Oltenia, Banat, Transilvania, litoralul romanesc, Muntii Carpati), dar si varietati aduse din Caucaz, Balcani, Himalaya si Marea Mediterana.

Statuie in Gradina Botanica din Cluj

Statuie in Gradina Botanica din Cluj

In sere sunt cultivate plante ecuatoriale si tropicale precum lotusul amazonian, cocotieri, palmieri, ficusi, ferigi, orhidee, bromelii si plante suculente. Gradina japoneza a fost decorata cu o casuta in stil japonez asezata langa un lac artificial. In mijlocul acestuia a fost amenajata o mica insula de pe malul careia porneste un pod pana pe uscat, la piciorul caruia se afla o poarta sacra japoneza. Gradina a adunat de-a lungul timpului specii de plante originare din Orientul Indepartat.Gradina Botanica din Jibou{title}

Gradina Botanica din Jibou

Gradina Botanica din Jibou

Gradina Botanica din Jibou

Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice din Jibou, judetul Salaj, se intinde pe o suprafata de 24 de hectare. Profesorul Vasile Fati a pus bazele infiintarii gradinii, care a avut si functia de director al gradinii.

Gradina Botanica cuprinde o colectie impresionanta de plante exotice, iar serele adapostesc un fond bogat de plante tropicale, subtropicale si mediteraneene, palmieri si un acvariu de plante tropicale. Exista, de asemenea, un sector de plante utile, plante ornamentale si un ierbar.