Constanta

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstanta, Judetul Cluj
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8304

Voteaza & Distribuie

Descriere

Constanta, municipiul aflat pe coasta Marii Negre, in sud-estul Romaniei este cel mai mare oras al regiunii de dezvoltare Sud-Est si, impreuna cu Cluj Napoca, este orasul cu cel mai ridicat standard de viata din tara noastra.


De asemenea, Constanta este si cea de-a doua zona metropolitana din Romania, dupa Bucuresti, datorita ariei metropolitane care inconjoara municipiul. La recensamantul din 2002, Constanta avea 310.471 locuitori, iar in 2009, 302.040.





Constanta


Constanta




Dintre orasele astestate pe teritoriul tarii noastre, Constanta este cel mai vechi, prima atestare s-a facut in 657 i. Hr, cand aici s-a format o colonie a grecilor, Tomis. Aceasta localitate a fost apoi cucerita in 71 i. Hr de catre romani si a primit denumirea de Constantiana, dupa numele surorii imparatului Constantin cel Mare.


Dupa ce a fost construita calea ferata Cernavoda-Constanta si a portului, localitatea a devenit oras, iar dupa Razboiul de Independenta, de cand si Dobrogea apartinea Regatului Romaniei, a inceput o perioada de inflorire pentru principalul port al tarii noastre.


Portul Constanta are o arie de 39,26 km², o lungime de cca. 30 km si este cel mai mare port al Marii Negre, dar si se afla pe locul patru in Europa.





plaja in Constanta


plaja in Constanta




Constanta are o plaja de aproximativ 6km, iar in partea de nord a orasului gasim statiunea Mamaia, care este cea mai populara statiune turistica de pe litoralul romanesc, aceasta se afla pe malul unei lagune si are o plaja de 7km lungime, iar aceasta se continua cu inca 6 km, de-a lungul orasului Navodari.


O mare parte a orasului Constanta se afla intr-o zona lagunara, cu lacul Siutghiol in nord si lacul Tabacariei in nord-est. Oarecum, Constanta se afla pe o insula, fiind marginit la nord si nord-vest de Canalul Poarta Alba-Midia Navodar, in est de Marea Neagra, iar in sud si vest intalnim Canalul Dunare-Marea Neagra.





Cazinoul din Constanta


Cazinoul din Constanta




In perioada Evului Mediu, orasul Constanta, a fost una dintre pietele comertului genovez la Marea Neagra. Din acele timpuri, a ramas la constanta o temelie pe care a fost construit farul Genovez.


In cursul Primului Razboi Mondial, Constanta a trecut prin multe etape, au fost distruse, de catre fortele bulgare si germane, foarte multe cladiri cu importanta istorica, iar perioada de dezvoltare accelerata a Constantei a fost stopata de aceste intamplari.


Rolul orasului a ramas acelasi si dupa razboi, iar in perioada urmatoare, interbelica, 70% din traficul maritim din tara noastra, a fost concentrat in portul de la Constanta, port ce a avut o mare importanta strategica in cel de-al Doilea Razboi Mondial.





Teatrul de Stat Constanta


Teatrul de Stat Constanta




Constanta este atat un centru turistic important la nivel national, cat si unul industrial si comercial. In prima parte a anului 2008, in Constanta si in imprejurimi au fost infiintate 3.144 firme noi, ceea ce a urcat acest judet pe a treia pozitie la nivel national, dupa Bucuresti si Cluj.


Cand vine vorba de economie, turismul reprezinta o ramura foarte importanta. Constanta a fost promovata drept statiune balneara chiar de catre regele Carol I, insa dupa ce s-a dezvoltat industria navala, plajele s-au micsorat. Totusi, pentru ca acestea sunt foarte apropiate de oras, oamenii viziteaza orasul, cu monumentele sale.


De asemenea, Constanta nu sta prost nici la capitolul cultura. Aici gasim Tearul de Stat Constanta care a fost fondat in 1951 si Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski, din 2004.





Acvariul din Constanta


Acvariul din Constanta




In acelasi timp, in Constanta se gasesc si foarte multe muzee, precum Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, care contine sectiunile: planetariu, observator astronomic, delfinariu, microrezervatie, expozitie de pasari exotice si decor, acvariul. Gasim la Constanta si Muzeul Marinei, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul Marii, Muzeul de Arta Populara, Muzeul de Sculptura „Ion Jalea", „Muzeul Portului Constanta".


In orasul Constanta, pot fi descoperite diverse stiluri arhitectonice, avand multe cladiri decorate ce au fost construite intre 1878-1930, insa unele au cazut in paragina sau chiar au fost demolate. Pe de alta parte, Cazinoul, singurul exponent al arhitecturii art nouveau din Romania, este renovat si reprezinta un simbol al orasului.





Farul Genovez din Constanta


Farul Genovez din Constanta




Se mai pot vedea si Geamia veche si sinagoga veche, iar Moscheea noua, construita in stil maur, poate fi vizitata. Farul Genovez, construit de inginerul Michel Pasa in 1860 si biserica greceasca de pe Bulevardul Mircea cel Batran, sunt cele mai vechi cladiri ale Constantei.


Bineinteles, in Constanta intalnim diverse monumente, precum statiua lui Ovidiu sau bustul lui Mihai Emiescu, care poate fi vazut pe faleza. In acelasi timp, fosta primarie a fost pastrata si este astazi Muzeul de Istorie Nationala si Arheologiei, iar Cladirea Muzeului Marinei a fost renovat