Cele mai interesante poduri din lume

Cele mai interesante poduri din lume

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4758

Voteaza & Distribuie

Descriere

Majoritatea podurilor au o misiune simpla: sa transporte oameni si autovehicule din punctul A, in punctul B, in cel mai sigur si mai eficient mod cu putinta. Unde este insa amuzamentul acestei situatii?


Traversarea de pe o parte pe alta a devenit mult mai interesanta dupa ce cativa ingineri si arhitecti au decis sa contruiasca urmatoarele poduri ciudate, care pivoteaza, se ruleaza sau se lumineaza cand le atingi.


1. Tianjin Eye: Tianjin, China

Dar daca ar putea fi creat un pod care sa nu indeplineasca doar plictisitoarea functie de...pod? Hm, oare ce ar mai putea fi un pod? Pai ar putea fi roata de balci, desigur, cel putin asa au gandit inginerii chinezi care au construit Tianjin Eye. Deasupra podului cu 6 benzi, ei au montat o roata de balci imensa, care constituie o atractie turistica excelenta.


tianjin-eye


2. Podul scufundat din Halsteren, Olanda

Construirea unui pod peste o apa mare are sens. Construirea unui pod prin apa pe care trebuie sa o eviti cu orice pret, este insa nebunie curata. Nu asta au gandit si arhitectii olandezi care au construit un pod scufundat care sa traverseze santul de aparare de la Fortul Roovere. Acest fort a fost construit in 1700 pentru a proteja Olanda de invadatorii spanili si francezi. Podul nu mai poate insa proteja Olanda de turistii invadatori care aleg sa viziteze anual minunatul edificiu.


podul-Halsteren


3. Podul Prieteniei: Nantan, Japonia


In mod obisnuit, podul este cea mai scurta distanta dintre doua maluri. Podul Prieteniei nu este insa un pod ca toate celelalte. Localizat in statiunea Yoshi, langa Kyoto, acest pod are o forma rotunda si a fost creat pentru a la da turistilor sansa sa admire peisajul din toate unghiurile.


podul-prieteniei-nantan


4. Podul Slauerhoffbrug: Leeuwarden, Olanda

Podul din Leeuwarden seamana cu o aratare desprinsa din niscava filme SF. Atunci cand un vas trebuie sa traverseze raul Harlinger Vaart, un brat mecanic ridica o sectiune de 16 metri din pod si o tine suspendata in aer, asemeni unui robot urias care tine o placinta in mana.


Slauerhoffbrug-Leeuwarden


5. Podul Crabilor: Christmas Island, Australia


Cum pot oare sa traverseze crabii o sosea aglomerata? Pentru a trece de pe o parte pe cealalata, cele 120 de milioane de crabi care locuiesc pe insula Christmas, au primit din partea autoritatilor local un pod numai al lor. Anual, locuitorii insulei si turistii sunt martorii migratiei crabilior, care merg aproape de ocean pentru a se imperechea. Numarul lor este atat de mare incat drumul devin impracticabile si au nevoie de un pod pentru a-l traversa.


podul-crabilor-australia


6. Podul Lego: Wuppertal, Germania

Putine poduri arata atat de bine cand treci pe sub ele. Un artist pasionat de jocul lego, s-a apucat sa infrumuseteze banalul pod Wuppertal in asa fal incat sa se asemene cu o constructie supradimensionata de jucarie.


podul-lego


7. Falkirk Wheel: Falkirk, Scotia

Navele care vor sa ajunga din canalul Union in canalul Clyde (situat cu 35 de metri mai sus), au nevoie de un mecanism special. In 2002, inginerii britanici au construit Falkirk Wheel, o inventie ciudata, care permite navelor sa navigheze pana intra intr-un fel de constructie care seamana cu o cada uriasa, care apoi se roteE?te, aducand navele la nivelul apei din canalul de sus.


Falkirk Wheel


8. Henderson Waves Bridge: Singapore

Construit pentru a lega varfuriele a doua parcuri foarte pitoresti din Singapore, acest pod ondulat plin de piscuri si vai este o atractie pentru turistii dornici de peisaje frumoase. Seara, luminile podului destinat exclusiv pietonilor straluces frumos in departare.


Henderson Waves Bridge


9. Podul Curcubeu Xiying: Penghu, Taiwan

In timpul zilei, podul Xiying nu se remarca cu nimic in fata altor poduri. Seara insa, acesta se transforma intr-un curcubeu dublu, cu ajutorul unui sistem complex de iluminat public. Arca facuta din zeci de becuri neon ilumineaza intr-un mod pitoresc laguna, creand iluzia unui curcubeu.


Xiying


10. Gateshead Millennium Bridge: Newcastle, Marea Britanie


Problema: cum sa faci un pod pentru biciclisti, pietoni si persoane cu dizabilitati, care sa permita trecerea unor nave inalte de 25 de metri pe sub el? Solutia: sa faci un pod atarnat alcatuit din doua arcuri, care se aseamana a o capcana pentru animalele salbatice. Podul pivoteaza la 40 de grade, ridicand pasarele pietonala sub forma unui arc elegant care poate fi traversat cu usurinta.


Gateshead-Millennium