Cele mai faimoase roti de balci din lume

Cele mai faimoase roti de balci din lume

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3108

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru marile orase ale lumii, roata de balci de proportii monumentale a devenit un simbol al statutului lor. Turistii care viziteaza aceste orase sunt atrasi de rotile de balci nu doar pentru a mai bifa inca un obiectiv ce trebuia vizitat, ci si pentru a se bucura de placerea pura de a se plimba si admira peisajele spactaculoase din departare. Iata care sunt cele mai frumoase roti de balci din lume:


1. London Eye

Cea mai mare roata de balci din Europa ofera o panorama a orasului Londra ce se intinde pe 360 de grade. Roata a fost construita pentru a celebra intarea londonezilor in noul mileniu si a devenit ulterior extrem de faimoasa. Anual, mai bine de 3 milioane de turisti fac o plimbare cu sfera gigantica de sticla situata deasupra Tamisei, admirand privelistea spectaculoasa a capitalei Marii Britanii.


london-eye


2. Wonder Wheel, Brooklyn, New York

Iubitorii de senzatii tari fac coada in fiecare vara incepand cu anul 1920, pentru a se urca in unul dintre cele 24 de de vagoane care se clatina in toate directiile ale Wonder Wheel. "Excentrica" roata, considerata o minune tehnologica in vremea sa, este compunsa din vagoane care se deplaseaza spre centru axului de rotire iar apoi aluneca inspre marginea sa, pe masura ce roata se invarteste. Palpitant, nu-i asa?


wonder-wheel


3. Big O, Tokyo

Atunci cand a fost construita prima roata de gigantica balci, la Chicago, axul central al acesteia era cel mai mare si mai greu din lume. Cam la 100 de ani mai tarziu, inginerii niponi au inventat o roata care nici macar nu are ax central. Construit la parcul tematic City Dome, "Marele O" se aseamana cu un inel de logodna urias, prin centrul gol al caruia trece caruselul Thunder Dolphin, cu o viteza ametitoare.


big-o


4. Singapore Flyer, Singapore


Inalta de 158 de metri, Singapore Flyer este mai inalta decat toate rotile de balci din lume cu 5 metri, cel putin pana acum. Fiecare cabina a sa are 28 de locuri iar o plimbare dureaza 30 de minute, dandu-le vizitatorilor sansa sa vada portul superb, zgarie-norii uriasi ai orasului dar si insulele indoneziene mai indepartate. Singapore Flyer respecta toate perceptele stilului feng shui. In 2008, niste maiestrii feng shui i-au sfatuit pe constructorii sai ca roata sa se invarta in directia opusa acelor de ceasornic.


singapore-flyer


5. Navy Pier, Chicago

Prima roata de balci din lume a fost construita cu ocazia Targului Mondial de la Chicago, din 1893 dar a fost dezmembrata ulterior. Acum a fost construita o replica a sa, cam pe jumatate mai mica si care nu poate transporta decat 240 de persoane (comparativ cu 2160 de vizitatori in 1893!).


navy-pier


6. Wiener Riesenrad, Viena

Aceasta roata de balci construita in secolul 19, a supravietuit nevatamata celui de-al doilea razboi mondial. Ea se afla in parcul de distractii de la Prater si a fost, timp de 65 de ani, cea mai mare din lume. In prezent ii functioneaza 15 din cele 30 de vagoane originale si este una dintre cele mai vechi atractii ale parcului.


wiener-riesnrad


7. Pacific Wheel, Santa Monica, California

Pacific Wheel este singura roata de balci din lume care functioneaza integral cu ajutorul energiei solare. Constructia originala a fost vanduta in 2008 pe eBay si inlocuita cu o roata identica, dar care are o vedere panoramica la ocean mult mai buna. In timpul noptii, cele 160.000 de LED-uri care impodobesc roata se aprind, oferind turistilor amintiri de neuitat.


pacific-wheel