Sakura - festivalul infloririi ciresilor in Japonia

Sakura - festivalul infloririi ciresilor in Japonia

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14907

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desi privirea ciresilor inflorind este o obsesie nationala in toata Japonia, la Kyoto este probabil unul dintre cele mai bune locuri pentru admirarea acestui proces. Cu templele si gradinile sale frumoase si cu peisajul din jur, Kyoto este fundalul perfect pentru splendoarea pomilor cu flori roz.Traditia japoneza de Hanami, sau „privirea florilor" dateaza din perioada Heian (794-1191), cand a fost initiata de curtea imperiala. Aristocratia japoneza, artistii, poetii si muzicienii au transmis curand acest hobby al Hanami-ului maselor, iar privirea florilor a devenit o obsesie nationala.Floarea nationala si un simbol de netagaduit al Japoniei este floarea de cires, sau „sakura", care nu este pomul fructifer care produce fructele comestibile, ci un „arbore ornamental", din specia Prunus serrulata.
Sakura - Ciresii infloriti


Sakura - Ciresii infloriti
Durata de viata a florilor de cires

Datorita perioadei lor scurte de inflorire, florile Sakura au ajuns sa simbolizeze efemeritatea vietii. Sezonul florilor poate dura doar o saptamana, maxim zece zile, in functie de conditiile meteorologice si de vant care pot scurta drastic perioada de vizionare. Sakura infloresc complet la aproximativ o saptamana dupa ce apar primele flori („kaika"). Apogeul infloririi se numeste „mankai". Cand florile cad, (proces numit „chiru") se imprastie pe jos formand un covor de culoare alb-rozalie.Exista acum peste 300 de specii de copaci sakura pe teritoriul Japoniei, care sunt hibrizi din diverse specii originale care existau in toata Asia. Unul dintre soiurile hibride preferate este Somei Yoshino, venerat pentru culoarea alba pura, cu o nuanta de roz in mijloc. Somei Yoshino dateaza din epoca Meiji, cand a fost prima data hibridizat. Speciile Yaezakura si Yamazakura sunt cunoscute pentru petalele lor roz intens si pentru florile mai mari.Ciresul plangator sau Shidarezakura este un alt soi iubit in Japonia in Kyoto, Osaka si Nara. Perioada de inflorire este de la sfarsitul lunii martie (in jurul datii de 25 pana pe 30) pana la inceputul lunii aprilie (in jurul datii de 7 pana pe 15) .
Cires plangator


Cires plangator

Prognoza infloririi a devenit o stiinta foarte importanta, deoarece milioane japonezi isi planuiesc vacantele si evenimentele de familie in jurul sosirii Sakurei. Agentia japoneza de Meteorologie urmareste acoperirea infloririi ciresilor sau-zensen sakura, estimand perioada exacta de timp pentru admirarea optima a florilor.O distractie de familie foarte des intalnita este Hanami, sau „Petrecea privirii florilor", si pe tot parcursul sezonului Sakura familiile se reunesc si fac picnicuri la umbra ciresilor infloriti.De asemenea, in aceasta perioada se manifesta o alta obsesie japoneza, si anume fotografierea, deoarece sute de fotografi amatori se inghesuie sa faca poze florilor in orice moment al zilei.Sezonul de inflorire variaza foarte mult in intreaga Japonie, primii ciresi care infloresc fiind cei din partea de sud, in Okinawa. Cel mai devreme se intampla chiar in ianuarie. Cu trecerea lunilor, Sakura ajunge in nord, iar pana la sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie la Kyoto. Insula nordica Hokkaido este ultimul loc din Japonia unde se poate admira Sakura.Admirarea florilor de cires in Kyoto

Festivalul infloririi ciresilor este un eveniment foarte popular la Kyoto si are loc in cursul lunii aprilie. De asemenea, Odori Miyako sau „dansul infloririi ciresilor" este prezentat de Geisha de la teatrul Gion Corner din Kyoto. In timpul acestui sezon se pot achizitiona lichiorul de sakura, gemul, bomboanele sakura, vase promotionale si orice altceva va trece prin cap.Fiecare locatie din Kyoto are ceva specific pentru privitul florilor de cires. Altarul Heian este cunoscut pentru ciresii sai plangatori, iar seara au loc concerte si un spectacol de lumini invaluie coroanele inflorite.Calea Filosofiei este un alt loc preferat de admirat ciresii, un loc in care se poate face o plimbare sub cupola florilor. Parcurile Arashiyama si Nakanoshima, malurile raului Kamogawa si gradina Shosei-en sunt locurile favorite ale turistilor de unde se poate vedea o mare varietate de arbori Sakura, iar parcul Maruyama, adiacent altarului Yasaka este un loc nemaipomenit pentru picnicurile de week-end, cu o mare varietate de ciresi plangatori si o multime de festivitati.
Ciresii de pe Calea Filosofiei


Ciresii de pe Calea Filosofiei

Sincronizarea este totul si pentru a va asigura ca veti vedea ceva, luati-va suficient timp - eventual o saptamana intreaga – pentru o locatie anume. De asemenea, urmariti previziunil si incercati sa fiti acolo in mijlocul „sezonului". Fluctuatiile anuale sunt destul de dese, asa ca nu mergeti exclusiv pe ceea ce s-a intamplat in anul precedent.