Scoala generala din America pana in Australia

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6391

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sistemul de invatamant nu este la fel peste tot in lume. Desi intre unele tari exista asemanari, regulile dupa care se invata sau dupa care este organizata scoala generala nu sunt identice in nici o tara.
Astfel pe toate cele 5 continente scoala generala inseamna altceva.

In Africa:
In timp ce in Algeria, scoala generala include clasele dintr-a VI-a pana intr-a IX, copiii avand varste cuprinse intre 10 si 14 ani, in Egipt se numeste scoala preparatoare si are 3 niveluri. La primul nivel, copiii au mai multe materii cu diverse subdiviziuni. La al doilea, invata diverse stiinte, geografia, istoria Egiptului (incepand de la faraoni si terminand cu istoria moderna), 3 limbi straine diferite – una este obligatorie si principala, iar celelalte doua sunt secundare, si matematica. In partea a 3-a li se da o vedere de ansamblu asupra domeniilor spre care se pot indrepta si liceele care li s-ar potrivi. In Tunisia, scoala generala cuprinde doar clasele VII-IX.

In Asia:
In Afganistan, educatia nici macar nu ajunge de multe ori la scoala generala si sub conducerea talibanilor, fetele nici nu aveau voie sa mearga la scoala. Iranul are o scoala generala de 3 ani, din clasa a VI-a pana intr-a VIII-a si se numeste scoala de ghidare, deoarece scopul principal este acela de a-i face pe elevi sa descopere ce li se potriveste si ce urmeaza sa studieze. In Liban, tot 3 ani ii sunt dedicati ciclului gimnazial, din clasa a VII-a pana intr-a IX-a.

India nu are o scoala generala propriu zisa, clasele I-VIII fiind considerate scoala primara, iar China numeste scoala generala ultimii trei ani din invatamantul obligatoriu, adica clasele a VII-a, a VIII-a si a IX-a. Si in Japonia, Corea de Sud, Taiwan si Indonezia aceste trei clase reprezinta gimnaziul.

In Australia:
Situatia e putin mai diferita si mai complicata, deoarece Australia nu are scoala generala propriu-zise, elevii trecand din cea primara direct la liceu. Abia in 2007, teritoriul de nord a introdus sistemul de 3 ani (clasele VII-IX) pentru gimnaziu si 3 ani pentru liceu (X-XII)
Noua Zeelanda nu are nici ea un ciclu care sa fie o scoala generala propriu-zisa, pentru ca din ciclul primar (I-VIII), copiii merg direct la liceu din clasa a IX-a pana intr-a XIII-a.

In Europa:
In tarile care au alcatuit fosta Iugoslavie, Bosnia, Muntenegru, Serbia, Slovenia si Croatia, copiii urmeaza gimnaziul de la 14/15 ani la 18 si dureaza 2 ani. Materiile lor sunt asemanatoare cu cele invatate in scolile din Romania.

In Franta, scoala generala dureaza 4 ani si incepe din clasa a VI-a pana in clasa a IX-a. Denumirea este putin derutanta, deoarece clasa a VI-a se numeste Sixieme (literalmente clasa "a sasea"), iar a IX-a se numeste Troisieme (adica "a treia"). Dupa acest ciclu, copiii pot urma un liceu, daca doresc sa isi continue studiile.

In Polonia, scoala generala se numeste, la fel ca si la noi, gimnaziu, si sistemul a fost reluat in 1999. Dureaza 3 ani, dupa primii 6 de scoala primara. Elevii au de obicei 13 ani si acest ciclu reprezinta ultima etapa din invatamantul obligatoriu.

In Turcia, scoala generala este parte din scoala primara si include clasele VI-VIII.

Regatul Unit
– dupa o istorie destul de schimbatoare in ceea ce priveste invatamantul, s-a stabilit ca in scoala generala invata copii de la 13 ani in sus.

In America:
Termenul de "scoala generala" e putin ambiguu, deoarece in America de Nord, exista mai multi termeni care denumesc mai multe forme de invatamant. In general, scolile gimnaziale cuprind clasele VI, VII si VIII, dar variaza de la zona la zona. In Canada, termenul este folosit doar in unele regiuni si ceea ce este considerat intr-o zona scoala generala, in alta poate fi echivalentul scolii primare sau al liceului. Si in SUA si Mexic, scoala generala e formata din 3 ani, clasele VI-VIII.