Cele mai importante modificari aduse Codului Muncii in 2011

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari777

Voteaza & Distribuie

Descriere

1. Sanctionarea drastica a muncii la negru. Angajarea a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata iar angajarea a mai mult de 5 persoane fara contract constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda.


2. Marirea perioadei de proba. Pentru a verifica compatibiliatea angajatului cu locul de munca vizat se poate stabili o perioada de proba la incheiera contractului de munca, de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie (fata de 30) si de maxim 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere (fata de 90).


3. Posibilitatea de a face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post pe o perioada de maximum 12 luni.


4. Absolventii de invatamant superior au la inceput de profesie un stagiu de sase luni. La sfarsitul acestuia angajatorul este obligat sa elibereze o adeverinta vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.


5. Introducerea criteriilor de performanta de catre angajator. Acestea trebuiesc introduse in contractul individual de munca sau, pentru contractele de munca aflate in derulare, se vor incheia acte aditionale, iar criteriile de evaluare a performantelor trebuiesc introduse in Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatii. In cazul in care obiectivele de performanta nu sunt inscrise in contractul de munca, ci sunt stipulate intr-o decizie unilaterala a angajatorului, o eventuala concediere pentru necorespundere profesionala va fi greu de realizat.


6. Marirea perioadei pe care se poate incheia un contract individual de munca pe o perioada determinata. Perioada maxima de valabilitate a unui contract individual de munca pe o perioada determinata a crescut de la 24 la 36 de luni.


7. Posibilitatea prelungirii duratei timpului de lucru, astfel incat durata medie a programului saptamanal de lucru, calculata pentru o perioada de referinta de 4 luni, sa nu depaseasca 48 ore, inclusiv orele suplimentare. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in termen de 60 de zile calendaristice.


8. Eliminarea interdictiei de a face angajari in cazul concedierilor colective . Astfel, in termen de 45 de zile de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.


9. Majorarea sporului acordat pentru munca prestata in timpul noptii la 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.