Cele mai ciudate minuni ale naturii din lume

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6940

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sunt departe de stereotipurile de peisajele cu lacuri limpezi, albastre, dealuri verzi, munti spectaculosi sau plaje cu nisip fin, care-i atrag si inspira pe turistii din intreaga lume. Si pentru ca a le vedea echivaleaza cu a crede in existenta lor, haideti sa pornim intr-o mica excursie in jurul lumii pentru a explora cele mai ciudate minuni zece ale naturii de pe Pamant.

1. Pesterile de marmura Marble, Chile

Peste 6000 de ani de eroziune a valurilor au creat modelele ondulate care dau acestor pesteri aspectul marmorat, extrem de bine pus in evidenta de apa verde-albastruie a Lacului Carrera. Situat la granita dintre Chile si Argentina (Patagonia), lacul nu se afla in acest moment inclus in planurile construirii unui baraj, asa ca vizitatorii pot face plimbari cu barca printre spectaculoasele pesteri in zilele cand valurile sunt mai calme.

Pesterile Marble

Pesterile Marble, Chile

2. Lacul Retba, Senegal

Pare ca cineva a turnat o galeata uriasa cu vopsea roz in Lacul Retba, atat de colorata ii este apa. Rozul apelor sale este dat de existenta unei alge, numita Dunaliella salina, care produce un pigment special. Salinitatea lacului este extrem de ridicata, atingand 40% in unele locuri si permitandu-i algei sa prospere iar inotatorilor sa pluteasca fara prea mare efort pe suprafata lacului. Tarmurile lacului sunt albe din cauza sarii iar locuitorii zonei traiesc din exploatarea acestei resurse naturale minunate.

Lacul Retba, Senegal

Lacul Retba, Senegal

3. Spotted Lake, Columbia Britanica

Pare ca cineva a pictat buline apele lacului Soptted, situat in Columbia Britanica, foarte aproape de granita cu Statul Washington. In fiecare vara, o mare parte din apa plina de minerale a lacului se evapora, lasand in urma sa concentratii mari de sare, titan, calciu, sulfuri si alte minerale. Aceste minerale formeaza un model de buline in diferrite nuante de verde, galben si maro, cu marini variabile. Acest lac este sacru pentru indienii care populeaza zona si le apartine acestora, motiv pentru care nu poate fi vizitat.

Spotted Lake, Columbia Britanica

Spotted Lake, Columbia Britanica

4. Izvoarele de la Pamukkale, Turcia

Imbaierea in aceste izvoare are efecte terapeutice cunoscute de mii de ani. Apa care curge din 17 izvoare subterane fierbinti in niste piscine de suprafata, are o mare concentratie de carbonat de calciu, care se depune la suprafata. Se formeaza niste depozite de calciu care se intaresc in timp, si iau aspectul unor fantani de creta care se vad de la cativa kilometri distanta.

Pamukkale

Izvoarele de la Pamukkale, Turcia

5. Pietrele "calatoare" din Death Valley, California

Nimeni nu a vazut exact cum se misca pietrele din Racetrack Playa, dar dovezile "calatoriei" lor sunt vizibilen datorita urmelor adanci lasate in pamantul prafuit din desert. Oamenii de stiinta nu sunt siguri cum se misca rocile cu pricina, care cantaresc sute de kilograme, dar ele lasa urme vizible pe fundul laculuis ecat. Teoria spune ca atunci cand pietrele sunt ude sau inghetate, ele sunt impinse in jos de vanturile puternice si lasa in urma lor santuri adanci, calatorind si la cativa zeci de metri de locul unde se afla initial.

Pietrele calatoare de la

Pietrele calatoare de la Racetrack Playa



cele mai ciudate minuni naturale din lume{title}

6. Desertul alb (Sahara el Beyda), Egipt

Pietre albe cu forme ciudate se ridica din nisipurile desertului, sunt situate in vestul Egiptului, aproape de localitatea Farafa. Infatisarea lor de ciuperci si oameni de zapata semi-topiti nus e datoreaza vreunui sculptor avangardist, ci vanturilor care sculpteaza fundul secat al unei mari antice.

Desertul alb, Egipt

Desertul alb (Sahara el Beyda), Egipt

7. Bolovanii de la Moeraki, Noua Zeelanda

Pietrele sferice care acopera plaja Moeraki din Noua Zeelanda au si cativa metri in diametru si au fost comparate fie cu niste uriasi, fie cu oua colosale de dinozauri, sau cu testoase preistorice scufundate in nisip. ele de fapt sunt concretiuni, mase de sedimente compacte formate sub pamant cu mai mult de 50 de milioane de ani in urma. Nisipul erodeaza aceste concretiuni, iar ele par ca se ridica la suprafata de sub pamant.

Bolovanii de la Moeraki

Bolovanii de la Moeraki, Noua Zeelanda

8. Raul Cano Cristales, Columbia

Cei care au calatorit in zona centrala a Columbiei si au ajuns la parcul national Serranéa de la Macarena pentru a vizita raul Cano, i-au dat porecle ciudate cum ar fi Raul celor Cinci Culori sau Curcubeul Lichid. Si momentul vizitei este important: atunci cand apele ating nivelul lor maxim (intre lunile iulie si decembrie), acesta se transforma intr-un caleidoscop de galben, verde, albastru, mov si roz, pe masura ce planta Macarenia, care-i acopera fundul, infloreste si-i da aceste culori superbe.

Raul Cano Cristales

Raul Cano Cristales, Columbia

9. Ochiul Saharei, Mauritania

Depresiunea enorma, cu forma circulara care se intinde pe mai multi zeci de kilometri seamana cu ochiul unui taur desenat in desertul plat si fad al Mauritaniei. Vizibil din spatiu, ochiul nu a fost creat de vreo specie de extreterestrii, ci datorita vantului care a erodat diferitele straturi de sedimente si roci care compun solul desertului Sahara.

Ochiul Saharei, Mauritania

Ochiul Saharei, Mauritania

10. Canionul Asbyrgi, Islanda

Legenda spune ca spectaculosul canion a fost creat de copita calului unui zeu nordic, care a atins pamantul si a generat falii inalte de cateva sute de metri, aplatizand zona de la poalele lor. Explicatia stiintifica spune insa ca in timpul a doua ere glaciare succesive, pamantul s-a erodat, astfel formandu-se Asbyrgi, cam in urma cu 10.000 de ani in urma. Din departare, canionul are forma unei potcoave de cal uriase, deci este mai amuzat sa-ti inchipui ca a fost creat de calul unui zeu si nu datorita eroziunii.

Canionul Asbyrgi, Islanda

Canionul Asbyrgi, Islanda